Hatay Mahalli Haber
MENÜ
Tamer Yazar
Tamer Yazar
yazar5@hotmail.com
Paylaş Paylaş Paylaş Yazı 99 defa okundu.

Türkiye’de Bir Emekli Mi? Avrupa’da Bir Emekli Mi

2023’te uygulanacak asgari ücret NE olur ? Aralık ayı başında toplanması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek rakam KAÇ olur ? Toplantıya bir ay kala, yeni asgari ücrete dair senaryolarda hayatlarımız NASIL olur ?

Asgari ücretin 8 bin 500 TL olacağına dair iddialar var !

Hatta 9 bin TL’yi geçeğini söyleyenler de !

Ne mutlu bize ! :)

Yaşadık ! :)

Sahi, NE yapalım, bu alacağımız + (artı) gibi gözüken – (eksi) hanemizle ? 

Faiz getirisi mi ? Belki altın yatırımı ! Dolar ya da Euro alıp bir kenara atsak mı, ne dersiniz ? Belki de hafta sonu bir tatil programı yapar, biraz kafa dağıtırız, ne dersiniz ? Hepsi bir kenara, dışarıda yemek yeme hayallerimizi gerçekleştiririz belki de ! Uzun zamandır ertelediğimiz o büyük alışverişi yaparız ya da !

Haklısınız !

Dalga geçiyorum !

Aslında eldeki halimizi yutkunmaya çalışıyorum !

Yok…

Yutkunamadım !

Henüz değil !

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerinde yer alan 27 Avrupa ülkesi arasında yer alan Türkiye’nin, Arnavutluk’un dahi ardında kalıp, en düşük asgari ücreti veren ikinci ülke olmasını bilirken, hiç değil !

Mesela,

…ekonomik hacmi ve üretim gücü bağlamında Türkiye’nin yanından bile geçemeyecek bir Bulgaristan’da, 2022 yılı ikinci yarısı itibariyle asgari ücret, 363 Euro ! Daha anlaşılır bir ifadeyle, 6.736,82 Türk Lirası !

Bizdeki brüt asgari ücrette, yani 348,40 Euro noktasında duralım mı biraz !

Biraz karşılaştırma yapalım !

Eurostat’ın açıkladığı verilere göre, 2022 yılı ikinci yarısında en yüksek aylık brüt asgari ücret, Lüksemburg’da ! Bu ülkede asgari ücret, sıkı durun, tam tamına 2 bin 313 Euro yani 42.964,14 Türk Lirası ! İkinci sıradaki Belçika’da asgari ücret ise bin 842 Euro, yani 34.215,28 Türk Lirası ! İrlanda ise bin 775 Euro yani 32.964,70 Türk Lirası ile üçüncü sırada !

Şimdi düşünelim mi biraz !

Aralık’ta alacağımız o + (artı) para ile bu eldeki gerçeğin ne kadar yanına yaklaşabileceğimizi düşünelim !

Hatta,

…Avrupa bizi ne kadar kıskanıyor, bunu da !

Bu arada, ekonomik krizlerle yoğrulmuş siyaseti içinde yol almaya çalışan, ara ara iflaslar yaşayan Yunanistan’ı da unutmayalım ! Atina Hükümeti’nin şu an ki asgari ücret uygulamasındaki rakam, değişmediyse tabi, hala 832 Euro civarı, yani 15.442,99 Türk Lirası !

Geldik mi yine kendi gerçeğimize ?

Mesela EMEKLİ halimize…

EYT’li halimize en çok da !

Sahi,

…1999 öncesi EYT’lilerin emeklilik hayallerine, Ankara, NE kadarlık bir rakam ekler ? O rakam, emekli olacaklara NASIL bir hayat sunar ? Faturalarının ağırlığını NE derece omuzlar ? Borçlarının NE kadarını karşılar ?

Sanırım Ankara da farkında !

ŞÜKREDİN hikayesi de bundan !

Haklılar !

Buna da ŞÜKÜR !

Alım gücümüz her geçen zaman daha kötü bir hale düşerken hele ki…