Hatay Mahalli Haber
MENÜ
Tamer Yazar
Tamer Yazar
yazar5@hotmail.com
Paylaş Paylaş Paylaş Yazı 729 defa okundu.

T.C. Depremzedeleri Mi? FAS’ın Depremzedeleri Mi?

6 Şubat depremlerinin ardından hepimizin milyonlarca sorusu birikti, cevap bekleyen ama… Cevap vermesi gerekenlerin adres olarak sürekli Allah’ı ve kaderi işaret ettikleri bir ülkede olduğumuzu unutuyoruz sürekli ! 

Aslında unutmak istediğimiz o kadar çok şey var ki !

En çok da,

…6 Şubat sonrası fark ettiğimiz yalnızlığımız !

İnsan, en çok da ne zaman korkuyor, biliyor musunuz ? BUNDAN SONRA NE YAPACAĞIM dediğinizde, yapacak hiçbir şeyinizin olmadığını fark ediyorsunuz ya, işte o zaman ! Elinizde avucunuzda kalanlarla yeni bir yaşam inşa edemeyeceğinizi anlıyorsunuz ya, biraz da o zaman !

İşte o an, DEVLET dediğiniz devreye giriyor !

BURADAYIM diyor, YANINDAYIM diye de ekliyor !

Kaybettiğin EV için de, İŞ için de, ARABA için de, yitip giden sevdiklerinizin şekillendirdiği HAYAT için de DERT ETME diyor ! Sen elini cebine atmadan, o elini cebine atıyor ! Senden bugüne kadar topladıklarının hesabında, SIRA BENDE demeyi de ihmal etmiyor !

Ben, Hatay’ın Antakya’sından Ankara’ya taşınan binlerden biriyim… Yıkılan, yok olan bir şehrin hikâyesinden bana düşen zorunlu göçün kurbanları arasındayım… Anlattığım o DEVLET hikayesine en fazla ihtiyaç duyanlardan da biri oldum o yüzden ! 

Kolay mı sanıyorsunuz !

Sahip olduğumuz evler kullanılamaz halde geldi, işyerlerimiz de ! Yaşam alanlarımız, sokaklarımız, mahallelerimiz, komşularımız, alışveriş yaptığımız dükkanlarımız, kahve içtiğimiz kafeler, yemek yediğimiz lokantalar, şehre nefes veren her şey de !

Tam da bu noktada,

…bugün hala üretim yapamayan, dükkânının darabasını dahi açamayan, çalışanlarına bile el uzatamayan işverenlerin bankaların takibine girdiği bir ülkede, bu da yetmezmiş gibi, ertelenen borçları için ÖDE emri aldığı bir memlekette DEVLET NASIL OLMALI sorusuna cevap vermek isteyen var mı, bilmiyorum ama…

FAS örneğini konuşsak mı ?

FAS depremi sonrasını…

Bilmeyenler için,

…depremden etkilenen hanelere acil yardım olarak 79.517,59 Türk Lirası, 

…evleri kısmen yıkılanlara 210.371,47 Türk Lirası 

…ve evleri tamamen yıkılanlara da 371.082,11 Türk Lirası verilme kararı almış, Fas Kralı ve Rabat Hükümeti !

Lafa gelince, dünya ülkesiyiz !

Avrupa’nın kıskandığı coğrafyayız !

Peki, kıskanılan Türkiye’nin Ankara’sı, depremin 11 kentinde yaraları sarmak için NE yaptı ? Açıkladığı yardım paketi içinde, geleceğe dair her şeyini kaybeden yüz binlere NE verdi ? Depremin üzerinden geçen 8 ayda biriken sorunların NE kadarını bitirdi ? 

En çok da,

…depremden etkilenen hanelere acil yardım olarak, evleri kısmen yıkılanlara, evleri tamamen yıkılanlara NE verdi ?

Haklısınız, ortalama kiraların 10-15 bin TL olduğu bugünün şartlarında, ÜSTÜNÜ SEN TAMAMLA dercesine 5 bin TL dolayında kira yardımı verdi ! Ölenlerin yakınlarına 100 Bin TL nakdi para desteği verdi ! Yakınları hayatta kalanlaraysa KOLAY GELSİN dendi ! Konutları yıkık/acil yıkılacak/ağır orta veya az hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere ise acil ihtiyaçlarını karşılamaları için hane başına 10 bin lira nakdi destek ödemesi yapıldı, ki bu da yaşanan o büyük yokluğun içinde ilaç gibi geldi !

Yetti mi ?

Yetmedi !

Bir ömür birikenlerle alınan, ama depremle de yerle bir olan evleri yeniden yapma karşılığında depremzedelere SATMA planları yapan bir devlete sahip bizlere, YETMEDİ ! TÜCCAR kafasıyla hareket eden bir devlet algısını yara bere içindeki hayatlarımıza sokanların Ankara’sına sahip bizlere, YETMEDİ ! Lafa gelince AFRİKA ÜLKESİ dediğimiz Fas kadar olamayanların ülkesinde yaşayan bizlere, YETMEDİ ! Depremde evleri tamamen yıkılanlara 371.082,11 Türk Lirası veren Fas Kralı’na karşın, Osmanlı rüyası görenlerin coğrafyasında, aynı durumdakileri 20 sene borçlandırma peşinde koşanlara tutuklu kalan bizlere, YETMEDİ !

Ankara, AVRUPA BİZİ KISKANIYOR diyor ya…

Dürüstçe,

…bir depremzede olarak, ben de FAS’ı kıskanıyorum, Sevgili Erdoğan !