Hatay Mahalli Haber
MENÜ
Tamer Yazar
Tamer Yazar
yazar5@hotmail.com
Paylaş Paylaş Paylaş Yazı 53 defa okundu.

TBMM'nin Bilinmeyen Dilleri! Ankara'nın Anayasa şovu...

31 Mart, bitti...

Seçmen, AKP ve CHP başta olmak üzere, herkese mesajını verdi ! MHP'ye "TOPARLAN" dedi mesela ! Belki de "KENDİN OL" en çok da ! İttifaka sadakat (!) karşılığında alacağını alan MHP'ye, dün söylediklerini de "UNUTMA" dedi hatta ! Belki de hala anlaşılamayan o değişimi cezalandırdı ! AKP'nin, bu seçimden kendimize düşeni "ALACAĞIZ" demesine rağmen, almayacağı, Erdoğan'ın, "BU SADECE BİR YEREL SEÇİM" demesinden anlıyoruz galiba ! Alınan zaferi, CHP''nin çok üzerine alınmaması gerektiğini söylemesinden biraz da... CHP mi ? Hatay başta olmak üzere, HALKA RAĞMEN bir şeyleri dayatmakla olmayacağının mesajı, en net olanıydı ! DEĞİŞİM rüzgarıyla gelenlere, "...etliye / sütlüye karışmayan eskileri bir kenara bırak, siyasetin çamurunda kirlenme pahasına, gerektiğinde ayağa kalk ve cesur ol" dedi ! Adaleti yürüyerek sağlama çabasının Türkiye gibi ülkelerde bir karşılığının olmadığını da ! DEM... Sanırım, siyasetin en zor yol haritasına sahip olsa da, asla vazgeçmemesinin karşılığını en net şekilde alan parti oldu ! Siyasi ve ekonomik tüm baskılara rağmen, eldekini kaybetmedi, seçmeniyle beraber yürümeyi sürdürdü !

Yeniden Refah, Gelecek, DEVA, TİP, HÜDAPAR gibi partilerin %0 ile %1 arasında gidip gelen, ara ara bunun biraz üzerine çıkan MUCİZE halleri mi ?

Aslında seçmenle iletişimi çok fazla olmayan, ittifak süreçleriyle zenginleşen ve bu şekilde de vekil çıkartabilen, bununla da tüm dengelerin ve pazarlıkların ortasına yerleşenler, onlar !

Peki, BİTTİ dediğimiz bu süreci bekleyen YENİ Anayasa, bu toprakların gözaltı halini, tutukluluk süresini sonlandırabilecek mi ? Yoksa yeni yeni gözaltılar ve tutuklamalar için kapı mı aralayacak ? Bu gözaltı ve tutukluluk halini sadece kişi bazında almayın... Devletin işleyişi de buna dahil ! Demokrasisi en çok da ! Laik yapısı da tabi !

AKP'nin, Erdoğan'ı yeniden aday yapabilmek için bu sürecin şu an tıkalı yolunu YENİ Anayasa ile açmak isteyeceğini söylemek çok zor değil... Peki, partiler arasında bir uzlaşının toplumsal mutabakat başlığında ŞART olduğu bu gelişme, masaya, tüm tarafları çağıracak mı ? Altılı Masa'ya çağrılmayan Kürtler gibi bir duruma şahitlik edersek eğer, YENİ denenin sadece GÜÇLÜLERİN Anayasası olacağının altını çizelim ! Ama herkesin bir şekilde 'istediğini alma' karşılığında susacağı bir YENİ'nin de BAŞA BELA bir başka durumu hayatlarımıza sokacağını da hatırlatalım !

SOL'dan MERKEZ'e kayan DEĞİŞİMCİ (!) CHP yönetimine bu noktada çok iş düşüyor, TBMM'de dahi konuşturulmayan, Anadolu'nun bir türlü BİLİNMEYEN (!) dillerinin ve sahiplerinin savunulması adına en çok da... Tutukluluk süreleri yasal sınırların çok ötesine taşınsa da adaletsizliği gideremeyen YARGI'yı da bu tablonun en merkezi yerine koymak gerekiyor... Yargı deyince, KAPATILMALIDIR tehdidini hiç çekinmeden paylaşan MHP'nin, ülkenin hukuksal omurgasının garantisi Anayasa Mahkemesi için masaya ne koyacağı da önemli ! Kapısına kilit vurulan HDP gibi DEM'in de siyaseten bitirilmesi gerektiğini söyleyen, bunun için de yargıya açık açık mesaj vermekten çekinmeyen aynı MHP'nin, AKP ile beraber ortaya koyacağı performansı o yüzden merakla bekleyenlerdenim... Beklerken de, geçmişte, Anayasa kararlarını tanımadığını / yok saydığını hiç çekinmeden söyleyen Erdoğan'ın, kendisinin ve partisinin konumunu güçlendirmeyen bir taslağa asla EVET demeyeceğini de çok iyi biliyorum !

Sanırım, bu dönemi Erdoğan için de Bahçeli için de sıkıntılı hale getiren detay, HÜDAPAR'a rağmen Meclis'te gerekli değişiklik için 360 sayısına sahip olamamaları !

Özetle,

...Yeniden Refah Partisi'nden HÜDAPAR'a, çok farklı yaşam formları savunan minik minik partilerin domine ettiği bir Ankara siyaset tablosunda bizler için nasıl bir anayasa resmi çıkacak, büyük bir merakla bekliyorum !

Beklentim, muhteşem bir yağlı boya tablosu ama, eldeki gerçek, karalamadan öteye gitmeyen bir kara kalem çalışması olacak gibi !

Ne dersiniz !?