Hatay Mahalli Haber
MENÜ
Tamer Yazar
Tamer Yazar
yazar5@hotmail.com
Paylaş Paylaş Paylaş Yazı 145 defa okundu.

MKÜ Rektörüne Soralım Hatta öğrencileri De Sorsun

Ansiklopedik bilgi ışığında, Kızıl Elma;

…Türk mitolojisinde, Türkler için ülküleri veya düşleri simgeleyen güçlü bir ifade ! Türk Milliyetçiliğinin ve Türklük başlığı altındaki büyük birleşmenin de önemli sembollerinden birisi aynı zamanda ama… Bu ifadeyi en çok da MHP liderinin söylemlerinden biliyoruz ! 

“Kızılelma hedefimizden, Turan ülkümüzden vazgeçmeyeceğiz ! Çünkü biz, Milliyetçi-Ülkücü Hareketiz” gibi…

Benzer ifadeler, Türkiye Yüzyılı başlığında politikalar geliştiren AKP-MHP iktidarının ortak söylemlerinde de karşımıza çıkıyor…

Hatırlıyorum da,

…2018 yılında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin Afrin kentine düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı'na katılan bir asker, kendisine yöneltilen “İstikamet neresi?” sorusuna “Kızıl Elma” yanıtını vermişti ! O günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir konuşmasında bu askerin sözlerini hatırlatıp, “Evet, bir Kızıl Elmamız var… Biz, o hedefe doğru gidiyoruz” demişti !

Anlaşılan o ki, siyasi ve ideolojik bir kavram, KIZIL ELMA !

Peki, madem öyle, hani siyasi ve ideolojik bir kavram, o zaman bu ifadenin bir üniversitenin açılışına eklenen bir konuşma metninde NE işi var ? 

Biraz da bu yüzden,

…Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin yeni Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren’in, “Ülkemizin geleceğinin parolası olan ‘sürdürülebilir yüzyıllar teması’, vizyon Türkiye Yüzyılı’nı bir defaya mahsus olmadan, devamlı kılmak için gereken vurguyu içermektedir. Bu vizyon, gelecek algısının tamamına yüklenmiş bir ‘KIZIL ELMA’ hedefidir” diyen ifadesindeyim ! Şu ana kadar hem AKP hem MHP tarafından SİYASİ ve İDEOLOJİK kaygılarla kullanılmış, Türk Milliyetçileri ve Ülkücüleri için de özel bir anlamı ve misyonu olan bir ifadenin, bir Üniversite çatısı altında VİZYON ibaresi olarak kabul görmesindeyim !

Aslında bunu merak eden tek kişi ben de değilim !

Bana bu konuda düşüncelerini ileten birkaç öğrenci ile devam edelim, eldekine…

“Türkiye’de tüm düşüncelerin özgürce, barış içinde, paylaşımcı bir atmosferde toplanabildiği ender alanlardan bir tanesi, üniversiteler ! Bizler, burada farklı farklı insanlarız… Sağcısı, solcusu, dincisi, laiklik taraftarı, ateisti, deisti, Türkü, Kürdü, Ermenisi, Arabı, partilisi ya da partisizi, ülkücüsü ya da sosyalisti… Dedim ya, herkesi kapsıyor o özgürlük... Ama o özgürlüğü sağlayacak olanların da bunu yaparken TARAF olmaması, tarafını belli etmemesi gerekiyor… Belki de solcudur, sağcıdır, komünisttir, ülkücü ya da milliyetçidir, bilemem ! Yapması gereken, bizlerle olan diyaloğunda APOLİTİK bir tavır takınması ! En çok da eldeki bu çok renkliliği bozmadan, hiçbir rengi diğerine daha güçlü kılmadan bunu yapması !

Kızıl Elma Vizyonu ile demek istenen şeyi anladık aslında ama… BEN ASLINDA ONU DEMEK İSTEMEDİM diyeceklerin değişmeyen argümanını da biliyoruz ne yazık ki ! Ama verilen mesaj, bence o çok renklilik adına umut vermedi…”

*

“Ülkücü ve Milliyetçi bir siyasi tavrın ideolojik çıktısını, kendi üniversitemde ‘HOŞGELDİN’ denen bir Rektörün ‘MERHABA’ deyip de herkesle tanıştığı bir anda paylaşması, beni mutlu etmedi açıkçası ! Bu ifade ve hayat duruşu, kampüsteki bazı kesimleri fazlasıyla memnun etmiş olabilir, ama diğer herkesi de bu politik tavır noktasında tedirgin etti. Üniversite yeni yönetiminin, hele ki daha ilk günden ne yapmak istediğini anlayabilmiş değilim… 

Bunu AKP desin, MHP desin, Ankara desin, ama kampüs güvenliğini HERKES adına sağlama sorumluluğunda olanlar demesin ! Hatta bu tehlikeli söylemleri aramıza sokmasın !..”

*

“Kadim bir kentte, son yıllarda Suriyeliler üzerinden yükseltilen NEFRET dilini izliyoruz… Çok dinli, çok kültürlü bir kentin binlerce yıllık geçmişini bir anlamda silen ve bu toprakları TÜRKLÜK kaygısıyla savunma ihtiyacı duyanların Suriyeliler üzerinden toplumu karıştırıcı öfke tohumlarını nasıl etrafa saçtıklarını, bunu yaparken de ne kadar özgür bırakıldıklarını izliyoruz… Şimdi de biz ! MKÜ Kampüsü ! Anlaşılan o ki, Ankara’nın kendi siyasi ve ideolojik açlığı için servis ettiği KIZIL ELMA hayali, bizim üniversite yöneticilerimizde de kabul görmüş ! 

Şimdiden, kampüsteki bir kesime YANINIZDAYIZ mesajı mı veriliyor, anlamadım…”

*

Evet…

Bir çoğumuz tam olarak anlamadı, Sayın Eren…

Durum, anlaşıldığı gibi mi ?

Başka bir şey mi ?

Söz sizin…