Hatay Mahalli Haber
MENÜ
Tamer Yazar
Tamer Yazar
yazar5@hotmail.com
Paylaş Paylaş Paylaş Yazı 120 defa okundu.

Eda Ece, Bize Seslenmiş ! Demokrasinin Hesabını Sormuş !

Hayranı olduğum Yıldız Kenter için kaleme alınan bir yazı şöyle der;

-

Yaşamı, tüm renkleriyle yakalamış ve sahnenin merkezine yerleştirmiş güçlü bir sanatçı olan, tiyatronun kraliçesi Yıldız Kenter’in hayatı, salt ışıl ışıl bir yıldız olduğu için değil, bu ülkenin kültür ve sanatla pek de barışık olmayan ikliminde, bir özel tiyatronun mücadeleli tırmanışını, bugün yüzleşmekte olduğu sorunları yansıttığı içinde önemlidir…

-

Haklısınız,

…toplumsal duyarlılığı,

…entelektüel birikimi,

…konuşması,

…duruşu,

ile onu tanımış ya da izlemiş herkeste derin bir tat bırakan Yıldız Kenter’in yokluğunda, SANATÇI duruşu arayışımız, bugün bizi çoğu zaman duvara toslatıyor ne yazık ki !

Onlardan biri sorgulamış !

“O kadar yardım yaptık” demiş !

Ardından da verilenin hesabını sormuş !

Edilen yardımın (!) ‘ödemesini’ sorgulamış !

Evet,

yılın ‘en stil sahibi, başarılı ve ilham veren’ isimlerinin ödüllendirildiği ELLE Style Avards 2023 gecesinde ‘yılın elle kapak kızı’ ödülünü alan Yasak Elma dizisinin oyuncusu Eda Ece’deyiz bugün ! Ece, 6 Şubat’taki depremlerin vurduğu 11 kentin insanlarından 14 ve 28 Mayıs’ın hesabını sorarken, “bir elin verdiğini diğer el bilmesin” diyen biz gibileri de elde avuçta kalan insanlığımızdan utandırmış !

Dediği mi ?

“Beni, herkes, ‘Yasak Elma’ dizisindeki ‘Neşeli Yıldız’ olarak biliyor... Ama aslında içim kan ağlıyordu… Bu sene, çok değişik bir seneydi ! Haftaya da düğünüm var ! Deprem bölgesine yaptığımız her şeyi, ONLAR, ‘başkaları yapıyor’ sandı ! Sandıktan onu anladık…”

ONLAR… 

Kim mi ONLAR ?

Biz…

11 deprem kentinin insanları !

On binlerce insanın öldüğü, yüz binlercesinin yaralandığı, evsiz ve işsiz kaldığı bir depremi, İKTİDAR / MUHALEFET cephesinden anlatmış Eda Ece ! ONCA YARDIM YAPTIK AMA demiş, KARŞILIĞINI GÖREMEDİK’e getirmiş !

Korkutucu olansa,

…bu UTANDIRAN eleştirinin sahibi Eda Ece'nin gülerek yaptığı bu konuşmanın salondakiler tarafından da kahkaha ve alkışlarla karşılanması ! Onca acı sahibine getirilen bu eleştiri ve yardımların siyasileştirilme çabasına gülmesi, onaylaması, HAKLISIN demesi !

Eleştirildiğine ise şaşırmış, Ece !

Demiş ki,

… “Ben, kendim, özgür bir birey olarak, kendi özgürlüğümü savunup, başkasının özgürlüğünü savunmayacak zekada biri değilim... İsteyen bardağa oy verir, isteyen tuzluğa oy verir, isteyen Ahmet'e verir, isteyen Mehmet'e verir ! Buna ben bir şey diyemem ! Özgürlük, sadece bana değil, özgürlük herkese... İsteyen istediğine oy verir, isteyen istediği sandığa gider... Ben, orada, baştan sona MİZAHİ bir dil ile ele aldım ! Hani eskiden Levent Kırca İSKİ'yi arıyordu ya, kafasında sabunla, 'İkide bir sular kesiliyor' diye... Ve biz buna gülüyorduk... Fesatça, bu kadar negatifçe bakmak, linççi tayfanın işi…”

Ece’ye şunu hatırlatalım mı ?

Levent Kırca’nın İSKİ eleştirisinde VATANDAŞLA DEĞİL, sistemle dalga geçilir ! Hatta Kırca’nın tüm esprilerinde, devletin bürokrasisi yerden yere vurulur, ama yoksul ve çaresiz vatandaşın hakkı asla komedi malzemesi yapılıp, gülünç duruma düşürülmez ! 

Mizahi dil, BİLENİN İŞİ, bunu bir kez daha bizlere gösterdiğin için sana teşekkür edelim etmesine de…

Bence, Levent Kırca’yı iyi izleyin, Sevgili Eda Ece !

Bir de,

…ben de bir depremzede olarak, demokrasi ile ilgili biraz kitap okumanızı tavsiye edeceğim size ! Siz, nasıl bir özgürlük kalıbı içinde nefes alıp veriyorsunuz bilmiyorum ama, kimseyi, sizin gibi düşünmediği için yargılayamazsınız ! 

Ha bu arada, YARDIM da değil, yaptığınız ! 

Çünkü yardımın hesabı sorulmaz !

Mahkemesi de kurulmaz !

NOKTA