Hatay Mahalli Haber
MENÜ
Tamer Yazar
Tamer Yazar
yazar5@hotmail.com
Paylaş Paylaş Paylaş Yazı 515 defa okundu.

Depremin Kenti Soruyor… Turkcell Dronecell’i Soruyor…

2018 / Kasım ayı !

Bir TV reklamı !

“Bir teknoloji firması olarak, hiç kullanmak istemediğimiz bir teknoloji geliştirdik” sözleriyle başlıyor o reklam… Deprem gibi felaket anlarında kullanılması için geliştirilen ve gururla da paylaşılan teknolojiyi anlatıyor… 

Tarihler 6 Şubat 2023’ü gösterirken, o reklam geldi akla !

6 Şubat depremlerinin en yıkıcı haline şahitlik ettiğimiz Hatay’ın Antakya’sında ALO diyemeyen, telefonları günlerce arama yapamayan, Internet bağlantısı aynı süre içinde sıfırlananlar olarak, geliştirilen o teknolojinin, bizleri karanlıkta bırakan depreme çözüm olmasını bekledik ! O kadar bekledik ki o çığlıklar dolusu sessizliğin içinde, UNUTULMUŞUZ, bunu anladık ! 

Hepsinden de öte, bir ÖZÜR bekledik, abonesi olduğumuz GSM operatöründen, Turkcell’den !

Ama önce o anlatsın kendisini…

Reklamında neler demiş, o hatırlatsın…

Ardından da bize gelsin sıra ve konuşalım…

-

Bir teknoloji firması olarak, hiç KULLANMAK İSTEMEDİĞİMİZ bir teknoloji geliştirdik ! Senelerce süren AR-GE çalışmaları ve sayısız test uçuşuyla, teknolojimizi MÜKEMMEL hale getirdik... Türkiye’de ULAŞMADIĞIMIZ yer kalmamışken, HERYERE gidebilen, UÇAN baz istasyonları ürettik !

Neden mi ?

Ya İHTİYAÇ olursa diye !

Her türlü doğal AFET ve ARAMA/KURTARMA çalışmalarına çekim gücü desteği sağlamak üzere, Turkcell’den Dronecell ! Türkiye’nin teknolojisiyle, Türkiye’nin hizmetinde !

Hiçbir zaman KULLANMAMAK dileğiyle !

-

Haklısınız, reklam güzel ama…

6 Şubat depremlerini yaşayan bizler çok sorduk, yine soralım !

Hiç kullanmama dileği de en az reklam kadar güzel olmasına güzel de, kullanmak zorunda olduğunuz anlarda, NEREDEYDİNİZ ? ORADA KİMSE VAR MI diyerek, yıkıntılar arasında sevdiklerini arayan on binler ALO demek için kendini yırtarken, NEREDEYDİNİZ ? İletişim hatlarını koparan depremin enkaza çevirdiği bir kentte kimsenin birbiri ile iletişim kuramadığı anlarda, NEREDEYDİNİZ ? Enkazın altında kalan annesine, babasına, eşine, çocuklarına ulaşamayanlara ULAŞMAK için tasarladığınız teknoloji beklenirken, NEREDEYDİNİZ ? Depremin ilk 3 günü neredeyse ULAŞILAMAYAN bir coğrafya haline gelen Hatay’ın Antakya’sında insanlar birbirine İYİYİM bile diyemezken, kayıplarına yeni kayıplar eklerken, NEREDEYDİNİZ ?

Sahi, NEREDEYDİNİZ ?

Geç kalmadınız, ama HİÇ GELMEDİNİZ !

Peki, NEREDEYDİNİZ ?

Bunu sadece ben sormuyorum, ama soranların kelimelerini biriktiriyorum… 

İşte onlardan biri;

“Toprağın üstünde biriken ölülerimizi kefensiz gömen bizler, gökyüzünde sizi beklerken, neredeydiniz ? O deprem anında sevdiklerine ulaşamamak nasıl bir duygudur, bilemezsiniz ? Yoksa bilir misiniz ? Biliyorsunuz madem, NİYE GELMEDİNİZ ? İkinci gün enkazlarına ulaşsak da kurtaramadığımız sevdiklerimiz belki bizden bir ALO uzaklığındaydı ! Ama en uzak da siz kaldınız ! Zaten hiç de gelmediniz ! Bir ÖZÜR bile dilemediniz ! YAPAMADIK, ÇÜNKÜ… diyen cümlelerinizi de duyamadık ! GELEMEDİK, ÇÜNKÜ… diyen bahanelerinizi de ! Aylar oldu ! Cenazelerimizi de gömdük, şehrimizi de ama, öfkemiz hala çok taze ! 

Bizleri kadere teslim edenler yüzünden, ölümü kutsallaştıranlar yüzünden, yaşatamayanlar yüzünden…”

Evet, soru net !

“Türkiye’de ULAŞMADIĞIMIZ yer kalmamışken, HERYERE gidebilen, UÇAN baz istasyonları ürettik” diye anlatılan, Turkcell'in uçan baz istasyonları Dronecell’ler, deprem kentlerinin semalarına NE oldu da ulaşamadı ?

Bugüne kadar bu konuda NET bir açıklama gelmedi, Turkcell yönetiminden ! Yaşanan trajedinin içinde iletişimsiz bırakılan milyonlardan ÖZÜR de dilenmedi !Yoksa bu da mı kader planının bir parçasıydı ?

Olmasın, 

…en azından bu defa, o kader planı bizi içine hapsetmesin ! “Kimseyi g​eride bırakmadan, teknolojiyle hayatı kapsıyoruz” diyen Turkcell’in Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Kazancı da o planın dışında kalsın ve depremin 8. ayı geride kalmaya hazırlanırken, yorgun yüz binlere bir açıklama yapsın !