Hatay Mahalli Haber
MENÜ
Tamer Yazar
Tamer Yazar
yazar5@hotmail.com
Paylaş Paylaş Paylaş Yazı 78 defa okundu.

Ankara’nın Kale önü Mücadelesinde; Başörtüsünden ‘KAÇ OY’ Gelir?

ORC Araştırma,

… ‘bu Pazar seçim olsa’ kısmında bazı rakamlar paylaşmış !

Dağılım mı ?

•AK Parti %30,4

•CHP %24,0

•İYİ PARTİ %17,6

•HDP %7,2

•MHP %6,5

•GP %2,6

•DEVA %2,5

•TDP %2,1

•BTP %1,9

Anlayacağınız,

…ittifakların savaşında son durum; 

Cumhur İttifakı %36,9

Millet İttifakı %41,6

Şeklinde olmuş !

Araştırma, 1-4 Kasım tarihlerinde, 41 ilde 3420 kişi ile yüz yüze yapılmış ! Tabi son dönem yükseltilen BAŞÖRTÜSÜ / TÜRBAN tartışması, bu sorulan sorulara ekli cevaplarda ne kadar etkili olmuş bilmiyoruz ama… 

Olmuştur !

Etkili olmuştur !

İlginç olan, İran’da son dönem, TÜRBAN / BAŞÖRTÜSÜ kuralına ve bu kuralın sokaktaki uygulayıcısı Ahlak Polisi’ne isyan eden kadınların ülke genelindeki protesto eylemlerine şahitlik ederken, Atatürk Türkiye’sinin Ankara’sı, TÜRBAN / BAŞÖRTÜSÜ konusuna yasal güvence verme telaşında !

Bir tarafta laik kalmaya çalışan Türkiye, diğer tarafta İslami kuralları bir devlet biçimi haline getirmiş İran var ! Peki, örtünme meselesini her iki ülke gündemine bu kadar farklı düzeylerde sokan dinamikler NE sahi ? Laik kimliğinde hala ciddi çatışmalar yaşayan Türkiye’de bazı siyasi kesimlerin İslamı politize etme çabasıyla ilerleyen bu başlıkta nihai hedef NE sahi ?

Açıkçası ben de Erdoğan’ın, siyasi bir sembol haline getirilen türbanı aşacak içerikte bir politika yürütmesini dilerdim... Ancak AKP içinde dini motiflerle siyaset yapmak isteyen güçlerin ve o güçleri besleyen dini grupların Türkiye’nin başkentinde ne kadar etkin olduğu gerçeğinden kopamıyoruz, bunu anlıyoruz !

Bundan sonrasını, bir Gazeteci dostum devam ettirsin;

-

İran’da, neredeyse bir halk ayaklanmasını tetikleyen örtünme meselesi, Türkiye’nin de gündeminde ama… Kadınların başını açmasına değil, kapatabilmesine zemin hazırlayacak şekilde ! Aslında kadınların örtünme sorunu, nicedir, toplumun laik kesimleriyle siyasal İslamcılar arasında bir sorun… 

AKP, iktidar olup da askerlerin ve yargının direnci kırılınca, başörtülülere üniversite ve bürokrasi kapıları açıldı ! Sorunu yeniden gündeme getirense –sürpriz bir şekilde- ana muhalefet lideri oldu ! Seçime giderken, AKP tabanından ve merkez sağdan oy almaya çalışan CHP lideri Kılıçdaroğlu, bu konuda geçmişte yanlışları olduğunu söyleyip, sorunun yinelenmemesi için “kadınların giyim konusunda hiçbir zorlamaya tabi tutulamayacağına dair” bir yasa önerdi ! Futbolcu geçmişi olan Cumhurbaşkanı, bu teklifi “gollük pas” olarak niteledi ve el yükseltip, “O halde bu güvenceyi anayasaya koyalım” diyerek referandum önerdi ! Hatta teklife, aileyi “LGBT tehlikesi”ne karşı koruyan bir madde de ekledi !

“Referandum”, Erdoğan’a, halkı yeniden kutuplaştırma fırsatı yanı sıra sosyal demokrat CHP’yi ve onun muhalefetteki merkez sağcı ortaklarını zor duruma düşürme şansı da sunuyor !

Anayasa’ya göre, bir konunun halkoyuna gidebilmesi için 350 milletvekilinin oyu gerekiyor… AKP’nin Meclis’teki koltuk sayısı 334 ! Yani 26 muhalif vekilin teklife destek vermesi yeterli olacak ! Bunun için AKP yöneticileri hemen parti turlarına başladı geçen hafta ! Muhalefet teklifi desteklemezse, Erdoğan, “Gördünüz işte, samimi değiller ! İktidara gelince yine örtünmeyi yasaklayacaklar…” propagandasına başlayacak ! Teklif geçerse, belki Haziran’daki kritik seçim öncesi, belki de o seçimle birlikte, AKP, DİNle ilgili bir konuyu gündeme sokup, ekonomik krizi unutturmayı deneyecek !

Halkın asıl gündemi yoksullukken ve bütün dünya İranlı kadınların ZORUNLU örtünmeye karşı verdiği mücadeleyi takdirle izlerken, Kılıçdaroğlu’nun bu konuyu neden gündeme getirdiği, hala bir muamma ama… Erdoğan, %100’ü aşan enflasyonun değil, başörtüsü ve LGBT’nin konuşulmasından oldukça memnun görünüyor…

-

Anlayacağınız,

…asıl konu, ittifakların savaşında SON DURUM değil, ama muhalefetin GEL DE AT dediği gollük pasları itinayla rakibine verdiği İKTİDAR (!) mücadelesi !

Haklısınız…

Bu defa bizler değil, o gollük pasların sahipleri düşünsün biraz !