Hatay Mahalli Haber
MENÜ
Tamer Yazar
Tamer Yazar
yazar5@hotmail.com
Paylaş Paylaş Paylaş Yazı 1529 defa okundu.

Ankara’nın HATA ısrarı! Hatay’ın AMİK Havalimanı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ağustos ayının son günlerinde Hatay Havalimanı’nın aynı yere yeniden yapılacağını söylediğinde, Antakya’daki binlerce yıllık Roma köprüsünü daha fazla tarımsal alanın sulanmasını sağlamak için yıkan, yok eden resmi kurumsal zihniyeti hatırladım !

Biraz da bu yüzden,

…on binlerce canını 6 Şubat depremlerinde kaybeden Hatay coğrafyasının, yıllar içinde taşkınlara kurban edilen, son depremde de zemin yapısı nedeniyle kullanılamaz hale gelen havalimanını yeniden ve ısrarla aynı yere inşa etme düşüncesi, BİLE İSTEYE oynanan Rus ruletinde tabancayı zorla ellerimize tutuşturmaya benziyor !

Konuyla ilgili olarak, Hatay Tabiatı Koruma Derneği harekete geçmiş ve HATAY HAVAALANI AMİK GÖLÜNDEN TAŞINSIN başlığında bir imza kampanyası başlatmış ! Doğal alanların hızla kaybedildiği Türkiye’de halının altına süpürülen gerçeğimizi bir kez daha hatırlatırken, uyarmış da;

Hala çok geç değil !

Bunun için,

…Dernek Başkanı Abdullah Öğünç’ün de ifade ettiği gibi, jeomorfolojik açıdan, Antakya-Kahramanmaraş grabeni veya çöküntü oluğu olarak tanımlanan sahada yer alan, 1950’lerden itibaren kurutulmaya çalışılan Amik Gölü’nün en derin kısmına 2007 yılında inşa edilen Hatay Havalimanı için bir an önce yeni bir yer tespit etmemiz, doğadan yıllar içinde gasp ettiklerimizi de bir an önce teslim etmemiz gerekiyor !

Ulaştırma Bakanı NİYE ısrarla bu ÖLÜ noktayı hayata geçirmeye çalışıyor ya da bu konudaki ısrarına temel olan tezini destekleyen bilimsel veriler NE bilmiyoruz ama, Öğünç’ün ifadesi, ÖLÜM ve YAŞAM arasında sıkışan halimizi çok iyi özetliyor !

-*-

Havalimanının kurulmuş olduğu alüvyon zeminde, zaman içerisinde, deprem olmadan dahi çökmeler devam ediyor, ki bunun kanıtları da var ! Yaşanan ve yaşanabilecek depremler, çökme ivmesini ve sıvılaşmayı arttırabilecek niteliktedir !

-*-

Sadece bu da değil…

-*-

Asi Nehri havzasında kalan Amik Gölü ve Amik Ovası, yörede su kontrolü açısından önemi büyük olan bir jeomorfolojik ünitedir... Nitekim, 6 Şubat depremlerinde Suriye’de yıkılan bir barajın suları Amik Ovası tabanında yayılmış, böylelikle Antakya ve Samandağ ikincil bir felaketten korunmuştur…

-*-

Türkiye’yi Ankara’dan yönetenlere, özellikle de Bakan’a bir tavsiyemiz olsun mu ?

Hatay’a gelsin !

Antakya’ya, Amik Ovası’na !

Asla yok edilemeyen o göl havzasına !

Gelmekle de kalmasın, kuşların göç yolunu işgal eden, tarımsal üretim alanlarını baskılayan bu adresin neden taşınması gerektiğini yerinde görsün ! Yılların hatasını bir kez daha tekrar etmenin riskinde de dursun ama ! Bunu yaparken de bir zahmet, SİZ EN İYİSİNİ BİLİRSİNİZ diyen partili, yandaş, bürokrat kalabalığın yanından uzaklaşıp, bilen profesyonellerden fikir alsın !

Haklısınız,

…Kaz Dağları’ndan İkizköy’e, SABIKA kaydımız çoooook kalabalık !

Yine de bize düşen için SIRA BENDE kısmındayız !

Ankara’yı uyandırmak için İMZA atmak zorundayız !

Adresimiz;

https://www.change.org/p/hatay-havaalanı-amik-gölünden-taşınsın?

Hadi !

Binler değil, on binler değil, yüz binler olarak toplanalım ! Hatay’ı bir kez daha kader planının bir parçası ilan edenlere BİZ YOKUZ diyelim… Bu coğrafyayı ADAM gibi yönetemeyenlere BUNA DA ŞÜKÜR’ü en azından bu defa vermeyelim…

Hadi !