Hatay Mahalli Haber
MENÜ

“Yıkılan Sadece Şehirlerimiz Değil, ‘Türkiye Yüzyılı’ Reklamıdır”

Yayınlanma Tarihi : 03.02.2026 18:55 Bu haber 122 defa okundu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 6 Şubat depremlerinin üçüncü yıl dönümü dolayısıyla Hatay’daki güncel tabloya ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı. Kara, depremin yalnızca jeolojik bir afet olarak değil, aynı zamanda siyasal ve yönetsel sonuçlarıyla değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Yıkılan sadece 11 şehrimiz değil, iktidarın ‘Türkiye Yüzyılı’ propagandasıdır” dedi.

Paylaş Paylaş Paylaş
 “Yıkılan Sadece Şehirlerimiz Değil, ‘Türkiye Yüzyılı’ Reklamıdır”

6 Şubat’ın yalnızca yaşandığı günle sınırlı bir felaket olarak ele alınamayacağını vurgulayan Kara, 1999 Marmara Depremi’nin dönemin Türkiye’sindeki yapısal sorunları ortaya çıkardığını hatırlatarak, “6 Şubat depremleri de AKP Türkiye’sinin idari, siyasi ve toplumsal yetersizliklerini ifşa etmiştir” ifadelerini kullandı.

“6 Şubat Gecesi Devlet Yoktu”

Deprem gecesi müdahaledeki gecikmelere dikkat çeken Yıldırım Kara, “6 Şubat günü devlet yoktu” değerlendirmesinde bulundu. Başta AFAD olmak üzere ilgili kurumların yetersiz kaldığını savunan Kara, bu nedenle binlerce kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini ileri sürdü.

Afetlere müdahale konusunda kurumsal bağımsızlığı güçlendirilmiş bir yapı gerektiğini belirten Kara, Afet Bakanlığı kurulması ve AFAD’ın statüsünün yeniden düzenlenmesi yönünde öneriler sunduklarını ancak adım atılmadığını ifade etti.

“Hatay Üç Yıldır Hayatta Kalma Mücadelesi Veriyor”

Hatay’ın depremden bu yana üç yıldır ağır koşullar altında yaşam mücadelesi verdiğini belirten Kara, konteyner kentlerde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Konut teslim tarihlerinin sürekli ertelendiğini hatırlatan Kara, konteyner alanlarında güvenlik, uyuşturucu kullanımı ve kadına yönelik şiddet gibi sorunların gündeme geldiğini söyledi.

Deprem sonrası hız kazanan inşaat sürecinde çevresel sorunların da arttığını belirten Kara, ÇED raporu aranmaksızın açılan taş ocakları ve beton santrallerinin çevre kirliliğine yol açtığını kaydetti. Rezerv alan ve kamulaştırma uygulamalarının özellikle tarım arazileri üzerinden yürütülmesinin yurttaşlarla kamu kurumlarını karşı karşıya getirdiğini dile getirdi.

Bazı konutlarda işçilik ve malzeme kalitesine ilişkin sorunlar bulunduğunu, kimi yerlerde ise yol, elektrik ve doğal gaz gibi altyapı eksikliklerinin sürdüğünü belirten Kara, Hatay’ın yeniden inşasında kentin tarihi dokusunun, yeşil alanlarının ve demografik yapısının korunması gerektiğini vurguladı.

“Hatay Yeni Yıla Karanlıkta Girdi”

Kara, konut sorununun yanı sıra altyapı problemlerinin de giderek ağırlaştığını ifade ederek, elektrik ve internet kesintilerinin günlük yaşamı olumsuz etkilediğini söyledi. Hatay’ın yeni yıla elektrik kesintileriyle girdiğini belirten Kara, elektrik dağıtım şirketinin yurttaşları kaçak kullanım suçlamasıyla hedef göstermesini eleştirdi.

Sağlık ve eğitim alanındaki eksiklere de değinen Kara, aile sağlığı merkezlerinin hâlâ konteynerlerde hizmet verdiğini, hastanelerde doktor ve ekipman yetersizliği bulunduğunu ifade etti. Bazı okulların şantiye alanları içinde kaldığını ve kimi kamu kurumlarının hâlâ okul binalarını kullandığını belirtti.

“Van’a 5 Yıl, Hatay’a Mücbir Sebep Yok”

Ekonomik sorunların deprem bölgesinde daha ağır hissedildiğini kaydeden Yıldırım Kara, mücbir sebep halinin uzatılmamasını eleştirdi. Van depreminde beş yıl uygulanan mücbir sebep halinin 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 il için sürdürülmemesini “çifte standart” olarak değerlendirdi.

KOBİ’lerin krediye erişimde zorlandığını, esnaf ve çiftçilerin destekten mahrum bırakıldığını savunan Kara, özellikle narenciye üreticilerinin ciddi kayıplar yaşadığını ve yeterli destek alamadığını ifade etti.

“Hatay’ı Hafızasıyla Ayağa Kaldıracağız”

Açıklamasının sonunda Hatay’ın yeniden inşasının yalnızca fiziksel yapılarla sınırlı olamayacağını vurgulayan Kara, “Mesele bir kentin hafızasını, ekonomisini ve sosyal dokusunu ayağa kaldırma meselesidir” dedi.

Hatay’ın elektrik, internet ve sağlık hizmetlerindeki eksiklikler nedeniyle zor koşullar altında olduğunu belirten Kara, deprem bölgesinin bütçe açığının sorumlusu gibi gösterilmesini kabul edilemez olarak nitelendirdi.

Kara, Hatay’ın kimliği, kültürel mirası ve toplumsal yapısıyla birlikte yeniden ayağa kaldırılması gerektiğini belirterek, bu sürecin bütüncül bir anlayışla yürütülmesi çağrısında bulundu.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol