Yaz aylarının etkisini artırmasıyla birlikte orman yangını riski yeniden gündeme geldi. Türkiye’nin farklı bölgelerinde peş peşe çıkan yangınlara karşı ekipler teyakkuzda olurken, son olarak Antalya’nın Aksu ve Balıkesir’in Bigadiç ilçelerinde meydana gelen orman yangınları, havadan ve karadan yapılan yoğun müdahaleler sonucu kontrol altına alındı.

Artan sıcaklıklar ve kuruyan bitki örtüsü, yangın riskini yükseltirken doğa uzmanları, özellikle kırsal alanlarda yapılan ot biçme çalışmalarının da bu süreçte kritik bir rol oynadığına dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, yanlış yöntemlerle yapılan ot temizliği hem yangın riskini artırabiliyor hem de ekosisteme ciddi zarar verebiliyor.
Kimyasal zehir kullanılmadan yapılan mekanik ot biçme yönteminin, yangın riskini azaltmada etkili bir seçenek olduğu belirtilirken, bu işlemin mutlaka doğadaki yaşam döngüsü gözetilerek planlanması gerektiği vurgulanıyor. Özellikle yaban hayatının üreme ve yuvalama dönemlerinin dikkate alınması, biyolojik çeşitliliğin korunması açısından büyük önem taşıyor.
Uzmanlar, ot biçme işlemlerinde en uygun zaman diliminin nisan ayı başı ile temmuz ortası arasında olduğunu ifade ederken, çalışma sırasında alınacak basit önlemlerin bile birçok canlının yaşamını koruyabileceğini belirtiyor. Alanın dikkatlice kontrol edilerek çalışmaya başlanması, biçim yüksekliğinin 25–30 santimetre civarında tutulması ve özellikle sürüngenlerin güneşlenme saatleri olan sabah erken zamanlardan kaçınılması öneriliyor.
Ayrıca tüm alanın tek seferde tamamen temizlenmesi yerine, içeriden dışa doğru planlı bir biçim yapılması, kenar bölgelerin bir süre korunarak yaban hayatına kaçış alanı bırakılması gerektiği ifade ediliyor. Bu yöntemle hem yangın riskinin azaltılması hem de doğal yaşamın korunması hedefleniyor.
Doğa derneği yöneticileri, konuya ilişkin yaptıkları değerlendirmede, “Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve kuruyan otlar yangın riskini ciddi şekilde artırıyor. Bu nedenle ot biçme çalışmaları sadece temizlik amacıyla değil, ekosistemin korunması gözetilerek yapılmalıdır. Kimyasal kullanımından kaçınılması ve mekanik biçimin doğru zamanda, doğru yöntemle uygulanması hem yangın riskini azaltır hem de yaban hayatının devamlılığını sağlar. Doğayı korumak, sadece yangınla mücadele etmek değil, yangın çıkmadan önce doğru adımları atmaktır. Tüm vatandaşlarımızı bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.