Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV)'in Ocak ayında yayımladığı ‘Suriyeli Sığınmacıların Türkiye'ye Etkileri’ başlıklı raporda mültecilere verilen sağlık hizmetleriyle ilgili tespitlerde bulunuldu.
Rapora göre aralarında ilimiz Hatay’ın da bulunduğu sınır illerinde ki Hastanelerin yüzde kapasite ile Suriyelilere hizmet verdiğine dikkat çekilmiş. Rapor da ayrıca sınır illerinde yer alan hastaneler de görev yapmak üzere Suriyeli doktorlara görevlendirme yapılacağı açıklanmış.
AMELİYAT EDİLEN HASTA SAYISI 200 BİNİ AŞMIŞ
Raporda, şu tespitlere yer verilmiş: “Suriyeli mültecilerin yaşadığı kamplardan hastanelere 500 binin üzerinde hasta sevk edilmiş ve ameliyat edilen hasta sayısı 200 bini aşmıştır.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 35 bin Suriyeli doğumu gerçekleşmiştir. (Mülteci kampları ve kampların bulunduğu iller dışındaki doğumlarla, bu sayının şu anda 60 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
Sınır illerindeki devlet hastaneleri toplam hizmetin yüzde 30 ile yüzde 40'ı arasında bir oranda Suriyelilere hizmet vermektedir. Bu hastanelerde sadece sığınmacılar değil, Suriye'deki çatışmalarda yaralanan kişiler de tedavi edilmektedir. Bu nedenle sınır illerindeki devlet hastanelerinde kapasite sorunu yaşanmaktadır. Hizmet alamadığını düşünen yerel halk da tepki geliştirmektedir.
Yeni hastane inşa edilmesi ya da mevcut kapasitenin artırılması sağlık hizmetleri üzerindeki yükü hafifletecektir ayrıca Suriyeli doktorların çalışmasının önü açılması, bu doktorların Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı semtlerde bulunan birinci basamak sağlık kurumlarında (aile hekimliği, klinikler) çalıştırılması sağlık sistemi üzerindeki baskıyı hafifletecektir.