Hatay Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası 30 Mayıs 2025’te bitecek olan Mücbir Sebep ile ilgili basın açıklaması düzenledi.

Yönetim Kurulu adına basın açıklamasını Başkan Jale Marufoğlu okudu.
Hatay Halkının “Mücbir Sebep” Uygulamasının Uzatılmasına İhtiyacı Var
Başkan Marufoğlu açıklamada: “Hatay esnafının, ticaret erbabının, Mali Müşavirlerinin, işverenlerinin, işçisinin çalışan ve çalışamayan bütün Hatay halkının “Mücbir sebep” uygulamasının uzatılmasına ihtiyacı var.
Afet yaşanan bölgeler, iller ya da ilçeler için afetin tüm etkileri ortadan kalkıncaya kadar geçecek sürede vergilendirme süreçlerinde bazı “olanaklar” sunan “Mücbir Sebep” uygulamasının uzatılması Hatay halkının bir talebi olmaktan öte hakkaniyetin ve can yakan ihtiyaçların bir dayatmasıdır.
Hatay’da, Depremin Üzerinden 28 Ay Geçmesine Rağmen, Hayat Normale Dönememiştir
06.02.2023 tarihinde yaşanan ve asrın felaketi olarak adlandırılan depremde en çok hasarı olan ilimiz Hatay’da, depremin üzerinden 28 ay geçmesine rağmen, hayat normale dönememiştir.
Aslında böylesini bir yıkımı yaşamış, on binlerce ölümün yanı sıra neredeyse bütün işyerleri, ya yıkılmış ya da ağır hasar almış bir şehir için; bütünlüğü, ulaşımı, alışverişi, ticareti yok olma sınırına gelmiş bir şehir için “Mücbir Sebep” uygulamasının talep edilmeden, kendi doğallığında uzatılması gerekir.
Yöneticilerin Mücbir Sebep” Uygulamasının Uzatılmasını Sağlamaları Hatay İline Olan Yükümlülükleridir
Ülke yönetiminin, yereldeki temsilcilerinin, deprem sonrasını yönetme iddiasındaki yerel yöneticilerin bu durumu görmeleri ve gerekli adımları atıp “Mücbir Sebep” uygulamasının uzatılmasını sağlamaları Hatay iline olan yükümlülükleridir.
Hatay ilinde sorunlar bir nebze çözülmüş olsa da, şehrin temel sorunu olan kalıcı konut, kalıcı işyeri ve altyapı çözülememiş durumdadır.
İlimizde yaşayan halkın önemli bir bölümü konteynırda yaşamaya ve prefabrik çarşılarda faaliyet göstermeye devam etmektedir. Mali müşavirlerin mevcut şartlarında henüz hiçbir iyileşme olmadığı gibi hala prefabrik ofislerde internet ve elektrik kesintilerine rağmen iş üretmeye, beyan yapmaya çalışmaktadırlar. İşini kaybetme, ofis açamama, gelirini sağlayamama, yani bir bütün olarak gelecek kaygısı yaşayan Mali Müşavirlerin belirsizliklerle dolu, son dakika kararları ile yürüyen maliye işlemlerini, sağlıklı bir şekilde yerine getirmekte zorlandıklarını söylememizin bir etkisi de olacak ise örnekleriyle sizlere sunmaya hazırız.
Bizler Hatay Mali Müşavirler Odası olarak Hatay Ticaret Odası, Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları ve HAMOK ile birlikte güç birliği yaparak Mücbir Sebep uygulamasını değişik araçlarla gündemde tutmayı başardık. Bu gündemde yani Mücbir Sebep ’in uzatılması için basın açıklamalarından raporlamalara, TBMM’de görüşmeler yapmaktan yereldeki yetkililerle istişarede bulunmaya kadar her türlü çabayı göstermeye çalıştık. Halen de bu meslek kuruluşları, Hatay Ticaret Borsası ve ilgili diğer kurumlarla büyüyerek deprem konusunda güç birliği yapmaya devam edeceğiz.
Bizler bugün burada “Mücbir Sebep” uygulamasının uzatılması gerektiğini hatırlatmakla kalmıyor, yaşanacak sorunların, katmerli hale gelebilecek aksaklıkların, gecikmelerin, ödeme güçlüklerinin, maliye bürokrasisinde yaşanacak eksiklik ve yetersizliklerin bütün sonuçlarından şehrimiz normalleşmeden bizlere vergilendirmede normal uygulamayı dayatan yetkililerin sorumlu olacağının da altını çiziyoruz.
İlgili kanununda da belirtilmiş olduğu üzere, Deprem tarihinden beri devam eden mücbir sebep halinin 01.12.2014 tarihinden itibaren 1 yıl süreyle uzatma yetkisi Hazine ve Maliye Bakanlığı’na verilmiş durumdadır.
Bu yetkinin kullanılması ve Hatay için “Mücbir Sebep” uygulamasının 01.12.2025 tarihine kadar uzatılması hem gereklilik hem de Hatay işverenlerinin ayağa kalkması, Mali Müşavirlerinin işlerini hakkıyla yapması ve şehrin boğucu toz duman arasında kısmi bir nefes için bir zorunluluktur” dedi.