Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Kuduz alanında çalışmalar yapılmaktadır

Yayınlanma Tarihi : 29.09.2016 00:00 Bu haber 749 defa okundu

Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, ‘Dünya Kuduz Günü’ dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Başkan Hamurcu, yazılı açıklamasında, sözlere yer verdi:

Paylaş Paylaş Paylaş
Kuduz alanında çalışmalar yapılmaktadır

“Kuduz tüm dünyada hala toplum sağlığı için bir tehdit olarak kabul edilmekte ve kuduz için tedbirler alınmaktadır. Kuduz dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sorunu olmaya devam etmektedir.  Bu amaçla her yıl 28 Eylül Dünya Kuduz Günü olarak kabul edilmiştir. Her yıl bu tarihlerde toplumun bilinçlendirilmesi için çalışmalar yapılmakta, sorunun çözümü için öneriler sunulmakta, farkındalık yaratılarak halkın bilinçlenmesi sağlanmaktadır. Kuduz hastalığı diğer zoonozlarla karşılaştırıldığında insanlarda sık görülmemekle birlikte ölümle sonuçlandığı için halen en önemli zoonozlardan biri olarak kabul edilmektedir. Önemli olan koruyucu hekimlik hizmetlerinin tam anlamıyla yerine getirilmiş olmasıdır.  Yakın zamanlarda yaşanan ve çok sayıda insanının hayatını kaybetmesine neden olan kuduz salgınları nedeniyle gelişmiş ülkelerde kuduzun önlenmesine ayrı bir önem verilmekte ve bu alanda çalışmalar yapılmaktadır” dedi.

KUDUZ VAKALARININ %90’I KÖPEK ISIRMALARINDAN KAYNAKLANMAKTADIR

Hamurcu: “Kuduzun önlenmesi için evcil hayvanların sağlık kontrollerinin ve aşılarının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Sahipsiz hayvanlar sorunu yalnızca Veteriner Hekimlik mesleğinin ya da yerel yönetimlerin hatta bazen sadece hayvanseverlerin sorunuymuş gibi algılanmaktadır. Oysa hayvanların ve insanların ölümüne neden olabilecek bir hastalıkla mücadelede ciddi ve sürdürülebilir devlet politikaları uygulanmalıdır. Kuduz ihmal edilmemesi gereken ve bildirilmesi zorunlu viral bir hastalık olup dünya genelinde insanlarda ve hayvanlarda acı verici ve ölüme sebep olan bir hastalıktır. Bu hastalık özellikle halk sağlığı tedbirlerinin yetersiz olduğu, tanı imkanlarının az olduğu ekonomilerde önemlidir ve hastalığın tedavisi sınırlıdır. Sahipsiz sokak hayvanları özellikle başıboş dolaşan köpekler kuduzun birincil bulaşma kaynağıdır. İnsanlarda görülen kuduz vakalarının %90’ı köpek ısırmalarından kaynaklanmaktadır”

VETERİNER HEKİM İHTİYACI İVEDİLİKLE GİDERMELİDİR

Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu: “İlimiz özelinde Kuduz hastalığı ile etkin mücadele amacıyla tüm ilçe belediyelerinde Veteriner İşleri Müdürlüklerinin kurulması ve Sorumlu Veteriner Hekim görevlendirilmesi, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerin işbirliği ile tüm ilçelerde yeterli kapasitede hayvan rehabilitasyon merkezlerinin (Barınak) yapılması, Hatay Büyükşehir Belediyesinin Veteriner İşleri Müdürlüğünün bu kapsamda eksik bulunan Veteriner Hekim ihtiyacını ivedilikle gidermesi gerekmektedir” İfadelerini kullandı.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol