Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Hatay’da ‘Bisikletli Ulaşımın Geliştirilmesi Çalıştayı’ Başlıyor

Yayınlanma Tarihi : 23.11.2022 07:50 Bu haber 210 defa okundu

Hatay Bisiklet Derneği ve Hatay Sosyal ve Kültürel Kalkınma Derneği girişimleriyle bugün Hatay Büyükşehir Belediyesi HATMEK Yerleşkesinde saat 13.00’de “Hatay’da Bisikletli Ulaşımın Geliştirilmesi Çalıştayı” gerçekleştirileceği duyuruldu.

Paylaş Paylaş Paylaş
Hatay’da ‘Bisikletli Ulaşımın Geliştirilmesi Çalıştayı’ Başlıyor

Bugün başlayacak çalıştay ile ilgili şu açıklama yapıldı:

“Ülkemizde spor amacıyla yaygın olarak kullanılan bisikletin, bir ulaşım aracı olarak da etkin kullanılmasının sağlanması gerekmektedir. Bu konuda bazı çalışmalara rağmen yeterince farkındalığın sağlanamaması ve altyapı yetersizliği sebebiyle ulaşım aracı olarak bisiklet kullanımı günümüzde hala istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Bisikletin kentsel ölçekte ulaşım amaçlı kullanımının faydaları ekonomik, çevresel, sosyal yararlar ve kamu sağlığının arttırılması şeklinde gruplandırılabilmektedir.

Bisiklet kullanımı ekonomik anlamda; doğal kaynakların tüketimini azaltmakta, enerji verimliliği sağlamakta, yerel yönetimlerin ulaşım altyapısına yaptıkları harcama maliyetlerini düşürmekte, temiz hava ve hareketlilik sağlayarak kent merkezlerinde ekonomik canlılık yaratmaktadır.

HAVA KİRLİLİĞİNİN AZALTILMASI SAĞLANABİLİR!

Çevresel anlamda; kent sakinlerine hava kirliliğinin daha az olduğu, trafik probleminin azaldığı, trafikten kaynaklı gürültüden uzaklaşmış daha temiz ve daha yaşanılabilir bir çevre sunabilmektedir. Bisiklet kullanımının belki de en büyük faydaları fosil yakıt tüketmemesi ve buna bağlı olarak hava kirliliğine neden olmamasıdır. Kent içi yolculuklarda otomobil yerine bisikletin tercih edilmesi önemli ölçüde karbon emisyonunu azaltmaktadır.

Sosyal anlamda; bisiklet kullanımı insanların hareketliliğini arttırarak sağlık sorunlarını azaltmakta ve dolayısıyla yaşam kalitelerini yükseltmektedir.

Ülkemizde de Konya, Eskişehir, Antalya, Sakarya, Kayseri, İzmir, İstanbul gibi kentlerimizde bisiklet yolu çalışmaları bulunmaktadır. Sağlıklı Kentler Birliği üyesi olan bazı belediyelerde bisiklet yolları yapımına önem verilmekte ve bisikletin ulaşım aracı olarak kullanımı teşvik edilmektedir. Ancak bisiklet kullanımının ve bisiklet yollarının yaygın olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu alandaki ciddi altyapı eksiklikleri ve çoğunlukla bisikletin bir ulaşım aracı olarak görülmemesi bisiklet kültürünün oluşmasında engel teşkil etmektedir. Arazisi bisiklet yolu yapımına uygun bölgelerde bisiklet yolları planlanarak, bisikletin ulaşımdaki payının arttırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmelidir. Böylelikle bisikletin yoğun olarak kullanıldığı/kullanılabileceği illerde bisikletin bir ulaşım aracı olarak trafikte yer alması sağlanarak trafikten kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılması sağlanabilir.

Çalıştaya, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Antakya Belediyesi, Defne Belediyesi, İskenderun Belediyesi, Arsuz Belediyesi, Hatay Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB), Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Karayolları 53. Şube Şefliği ve Şehir Planlamacıları Odası Hatay İl Temsilciliği, Erzin Bisiklet Spor Kulübü Derneği, Erzin İki Teker Spor Kulübü Derneği, Samandağ Sahra Bisiklet Kulübü, Antakya Merkezli Bisiklet Toplulukları ve HMKÜ Bisiklet Topluluğu üyeleri davet edildi.”

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol