Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Eğitim-İş Hatay’dan ‘Güvenli Okul’ Çağrısı

Yayınlanma Tarihi : 25.09.2026 04:40 Bu haber 52 defa okundu

Eğitim-İş Hatay Şubesi, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde bir okul önünde 11 öğrencinin yaralandığı silahlı saldırının ardından basın açıklaması yaptı. Sendika, okul güvenliğinin yalnızca güvenlik görevlileri ve polisiye tedbirlerle sağlanamayacağını belirterek, “Çocuklarımızı koruyamayan bu düzenin sorumluları istifa etmeli” çağrısında bulundu.

Paylaş Paylaş Paylaş
Eğitim-İş Hatay’dan ‘Güvenli Okul’ Çağrısı

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde bulunan İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde meydana gelen ve 11 öğrencinin yaralanmasıyla sonuçlanan silahlı saldırı, eğitim camiasında güvenlik tartışmasını yeniden gündeme taşıdı.Eğitim-İş Hatay’dan ‘Güvenli Okul’ Çağrısı

Eğitim-İş Hatay Şubesi tarafından yapılan açıklamada, öğrencilerin daha okul sıralarına ulaşmadan silahlı şiddetin ortasında kaldığı belirtilerek, çocuk güvenliğinin yalnızca okulun dört duvarı içerisinde ele alınamayacağı vurgulandı.Eğitim-İş Hatay’dan ‘Güvenli Okul’ Çağrısı

“ŞİDDET BİR ANDA ORTAYA ÇIKMIYOR”

Açıklamada, çocukların maruz kaldığı şiddetin yalnızca okul çevresindeki güvenlik önlemleriyle değerlendirilemeyeceği ifade edilerek, “Adaletsizlik duygusundan geleceksizliğe, sosyal medyada ve günlük yaşamda normalleştirilen şiddetten aile ve sosyal çevrede yaşanan sorunlara kadar çocuklarımızı etkileyen bütün koşullar birlikte değerlendirilmek zorunda” denildi.

Şiddetin bir anda ortaya çıkmadığına dikkat çekilen açıklamada, yalnızca ortaya çıkan sonuca müdahale edilerek çocukların korunamayacağı belirtildi.

“1. DERECE RİSKLİ OKULDA GÜVENLİK NEDEN SAĞLANAMADI?”

Eğitim-İş, saldırının gerçekleştiği okulun güvenlik açısından “1. derece riskli okul” olarak değerlendirilmiş olmasına da dikkat çekti.

Açıklamada, “Madem bu okul 1. derece riskli olarak tespit edilmişti, o halde bu riskin gerektirdiği güvenlik tedbirlerinin neden alınmadığını da sormak zorundayız” ifadelerine yer verildi.

Okul girişinde dahi öğrencilerin güvenliğinin sağlanamamasının ciddi bir güvenlik zafiyeti olduğu savunulan açıklamada, geçmiş eğitim-öğretim yılında yaşanan saldırıların ardından iki aylık yaz tatilinin gerekli önlemlerin alınması için değerlendirilebileceği belirtildi.

“PROTOKOLÜN SAHADA KARŞILIĞI OLMALI”

Eğitim-İş, okulların açılmasından yaklaşık bir hafta sonra yedi bakanlığın güvenlik değerlendirmeleri ve alınacak önlemler konusunda açıklama yaparak protokol imzalamasına da değindi.

Açıklamada, bu gelişmelerden yaklaşık 15 saat sonra 11 öğrencinin yaralandığı silahlı saldırının meydana gelmesinin, alınan tedbirlerin sahadaki karşılığının sorgulanmasını gerektirdiği ifade edildi.

Sendika, “Protokol imzalamak sorumluluğun yerine getirildiği anlamına gelmez. Protokol, ancak sahada karşılığı varsa anlamlıdır” görüşünü dile getirdi.

“ÇOCUK ŞİDDETİ TOPLUMDAN ÖĞRENİR”

Açıklamada, çocukların şiddetin hem mağduru hem de faili olabildiği sürece dikkat çekilerek, çocuk güvenliğinin çok daha geniş bir kamu politikası çerçevesinde ele alınması gerektiği belirtildi.

Eğitim-İş Hatay Şubesi, şu soruların yanıtlanması gerektiğini ifade etti:

  • Bir çocuğun eline silah geçene kadar devletin hangi mekanizmaları devredeydi?
  • Eğitimden uzaklaşan bir çocuğu kim takip ediyor?
  • Sosyal ve psikolojik açıdan risk altında olan çocuğa kim ulaşıyor?
  • Desteğe ihtiyaç duyan aileye hangi kurum ulaşıyor?
  • Şiddet riski ortaya çıktığında okul, aile, sosyal hizmetler, sağlık sistemi ve güvenlik birimleri birlikte hareket ediyor mu?
  • Bir çocuk ateşli silaha nasıl ulaşabiliyor?
  • Açıklamada, “İşte biz buna çocuk güvenliği diyoruz” ifadeleri kullanıldı.

    “OKUL GÜVENLİĞİ SADECE POLİSİYE TEDBİRLERLE SAĞLANAMAZ”

    Eğitim-İş, okul güvenliğinin yalnızca güvenlik görevlileri ve polisiye önlemler üzerinden değerlendirilmesine karşı çıktı.

    Sendika tarafından çözüm önerileri arasında; yeterli sayıda PDR uzmanının istihdam edilmesi, çocuk ve ergen psikologları, psikiyatristler ve sosyal hizmet uzmanlarının yer aldığı güçlü bir mekanizma kurulması, yeni okul ve dersliklerin yapılması, kalabalık sınıfların azaltılması ve ikili eğitimin sona erdirilmesi yer aldı.

    Öğrencilerin ücretsiz sanat, spor, kültür ve kulüp faaliyetlerine erişiminin sağlanması, zorbalık ve sosyal dışlanmayla mücadele programlarının yaygınlaştırılması ve öğrencilerin okula aidiyetini güçlendirecek politikaların uygulanması da talep edildi.

    “GÜVENLİ OKUL, ÇOCUĞUN KENDİSİNİ AİT HİSSETTİĞİ OKULDUR”

    Eğitim-İş açıklamasında güvenli okulun yalnızca kapısında güvenlik görevlisi bulunan okul olmadığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

    “Güvenli okul; çocuğun kendisini ait hissettiği ve geleceğine umutla bakabildiği, öğretmenin saygınlığının ve mesleki güvencesinin korunduğu, zorbalığın ve dışlanmanın görmezden gelinmediği, yardım isteyenin sesinin duyulduğu okuldur.”

    Çocukların yaşamını kaybetmesinin ardından müdahale eden değil, riskleri önceden gören bir kamu politikası talep eden Eğitim-İş, eğitimden uzaklaşan çocukların takip edilmesini, sorun yaşayan ailelerin desteklenmesini ve kurumların şiddet riski ortaya çıktığında birlikte harekete geçmesini istedi.

    “GÜVENLİ OKUL, SAĞLIKLI EĞİTİM”

    Eğitim-İş olarak eğitimde şiddetin normalleştirilmesine ve okulların şiddet, korku ve suçun adresi haline gelmesine karşı ülke genelinde eylem ve etkinlikler gerçekleştirdiklerini belirten sendika, “Güvenli Okul, Sağlıklı Eğitim” talebini yineledi.

    Bu kapsamda okullarda siyah giyilecek ve üç gün boyunca yakalara kokart takılacak.

    Açıklamanın sonunda Manisa’da yaralanan 11 öğrenciye acil şifalar dilenirken, ailelerinin, arkadaşlarının ve öğretmenlerinin yanında olunduğu belirtildi.

    Eğitim-İş Hatay Şubesi, açıklamasını sert bir mesajla tamamladı:

    “Çocuklarımızın ve eğitim emekçilerinin güvenliği sağlanana kadar bu meseleyi gündemde tutmaya, sorumlulara sorumluluklarını hatırlatmaya devam edeceğiz. En büyük erdem sorumluluktur. Çocuklarımızı koruyamayan bu düzenin sorumluları istifa!”

    Paylaş Paylaş Paylaş
    Etiket :
    YORUMLARI GÖR
    ÜYE YORUMLARI
    Yorum yapabilmek için

    Giriş Yap ya da Kayıt Ol