Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Deprem Enkazı Altında Kalan Eserini Yeniden Yaptı

Yayınlanma Tarihi : 14.12.2023 13:37 Bu haber 89 defa okundu

Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi için yaptığı Atatürk heykeli ile kaidesi 6 Şubat depreminde yıkılan binanın enkazı altında kalan İskenderunlu heykeltıraş Meral Kaysı eseri ekibiyle beş ayda yeniden tamamladı.

Paylaş Paylaş Paylaş
Deprem Enkazı Altında Kalan Eserini Yeniden Yaptı

Yüzyılın felaketine neden olan depremde atölyesi Meydan Mahallesi Sahil Apartmanı enkazı altında kalan Heykeltıraş Meral Aran Kaysı, yaşanan depremde Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi için tamamladıkları ve yerine montaj aşamasına getirdikleri Atatürk heykeli kaidesi, tüm emeği, hayalleri ile çalışmalarını da kaybetti.

Tüm kayıplara rağmen deprem sonrasında yeniden hayata tutunmak için yoğun çaba harcayan Heykeltıraş Kaysı, enkaz altında kalan Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi için tamamladığı eserinin yapım çalışmalarına beş ay önce ekibiyle yeniden başladı.

30 yıllık komşularının ve emeklerinin yok olması nedeniyle duygulanan ve gözyaşlarına hâkim olamayan Heykeltıraş Meray Kaysı “Depremden bir ay önce Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi için Atatürk heykeli çalışma yapıyorduk, depremde hepsi gitti. Depremden dört ay sonra İskenderun’a döndük. Sağ olsun İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı bize burayı gösterdi, çalışmalara başladık” dedi.

Beş buçuk ay gibi zaman zarfında Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’ne 6 metrelik bir kaide içerisinde Atatürk heykeli, sanayi dişlisi, çalışanlar figürlerinden oluşan çalışmayı ekibiyle tamamladıklarını aktaran Kaysı “Sanayi ile bütünleşin bir Atatürk yapmaya çalıştık. Üç metre Atatürk, altında da üç metre kaidesi olacak ve kaidenin etrafında sanayi çalışanlarını temsil eden figürler mevcut. Bu hafta sonu montaja gideceğiz inşallah, bundan sonra bakalım zaman ne gösterecek” diye konuştu.

Altında atölyesi bulunan Sahil apartmanında 90 kişiden hiç kimsenin deprem enkazında çıkamadığını o günkü acıları yeniden yaşayarak anlatan heykeltıraş Meral Aran Kaysı “Atölyede çok emeğimiz vardı, 35 yıllık emeğimiz. Bütün yağlıboya eserlerimiz, heykellerimiz, büstlerimiz, çalıştığımız eserlerin modelleri, emeğimiz, alın terimiz, toplu iğine bile çıkmadı, bütün alet edevatlarımız hepsi buhar oldu gitti. Bu çalışmayı biz ekip olarak yaptık. Emre Ateşli, Hüseyin Öcal, Erhan Ateşli ve Kıvanç, beş kişilik ekip olarak çalıştık, olumsuz koşullarda da olsa ama sonuç güzel olacak…” şeklinde konuştu.     

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol