Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Dalında Kalan Narenciyeyi Gönüllüler Topluyor

Yayınlanma Tarihi : 14.02.2024 11:07 Bu haber 76 defa okundu

Sosyal gastronominin öncülerinden şef Ebru Baybara Demir’in kurduğu Gönül Mutfağı, dalında kalan narenciyeyi kurdukları gönüllü ekiplerle toplayıp depremzedelere dağıtıyorlar.

Paylaş Paylaş Paylaş
Dalında Kalan Narenciyeyi Gönüllüler Topluyor

ÇİFTÇİLER BAĞIŞLADI, DEPREMZEDELERE DAĞITILIYORDalında Kalan Narenciyeyi Gönüllüler Topluyor

Hatay’ın İskenderun ilçesinde gönüllülerin katılımıyla depremzedelere sıcak yemek dağıtımı yapan Gönül Mutfağı kurucularından Ebru Baybara Demir, narenciye üreticilerinin ağaçlarda kalan mandalinaları toplayamadıklarını toprağa döküldüğünde zarar verdiğini değerlendirilmek üzere kendilerine başvurduklarını söyledi.

Bölgede satamadıkları ve toplayamadıkları narenciye ürünleri için harekete geçen Ebru Baybara Demir “Narenciye çiftçileri bize ulaştı. Ürünlerini satamadıklarını toplayamadıklarını ve ürünlerin dalında kaldığını belirterek yardım istediler. Toplanmayan yere dökülen narenciye meyvelerinin narenciyesi toprağa zarar verdiklerini söylediler. Bölgedeki ziraat odalarının öncülüğünde bu çiftçilerin arazileri belirlendi. Erzin, Dörtyol, Samandağ ve Payas'ta özellikle buralarda bulunan narence bahçelerine ulaşmaya çalıştık. Hepsine ulaşmamız mümkün değil. Elimizden geldiği kadarıyla ulaşmaya çalıştık ve ulaşmaya gayret ediyoruz. Gençlik Spor Bakanlığının 6 bin gönlüsü sahaya indi. Bizim gönüllerimiz Gönül mutfağımıza gelen gönüllerimizle çalışmayı birlikte yürütüyoruz” şeklinde konuştu

DALINDAN DEPREMZEDEYE

Demir, çiftçilerin bağışladığı narenciyelerin kurulan gönüllü ekipler tarafından dalında toplandığını ve ardından kasalara konulduktan sonra paketlendiğine dikkat çekerek, “Gönül mutfağımıza araçlarla gelen narenciyeler poşetlendikten sonra ihtiyaç sahiplerine konteyner kentte yaşayanlara eşit miktarda bölüştürüp ulaştırdık, ulaştırmaya devam ediyoruz” dedi.

AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ İLE DE MÜCADELE EDİYORUZ

Yapılan çalışmada önemli olanın toprakta malın kalmaması, toprağa zarar vermemesi ve dalından ürünün alınmasının esas alındığını vurgulayan Demir “Bu sadece bir toplama işi değil çiftçiye dokunma işi değil aslında bundan sonra yapılacak iş de burada Akdeniz meyve sineğinin üremesine engel olmak. Akdeniz meyve sineğinin üremesini de kaynağını kurutmak için bu narenciye atıklarının gömülmesini hedefliyoruz. Çukurova Üniversitesinden Profesör Doktor Zeynep Zaimoğlu, Akdeniz Üniversitesi'nden Şule Orman bu projeye danışmanlık yapıyorlar. Bahçelerde dökülen ve dökülmek üzere olan meyvelerin toplandıktan sonra komposto olarak tekrar geri dönüşümü olarak kazandırılması. Bu sayede de Akdeniz meyve sineğinin üreten kaynakları kurutmak” diye konuştu.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol