Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Cansel Busenin ölümü intihar değil cinayettir

Yayınlanma Tarihi : 26.02.2016 00:00 Bu haber 990 defa okundu

Hatay Barosu Kadın Komisyon Başkanı Av. Meral Asfuroğlu, Kayseri'de lise son öğrencisi Cansel Buse Kınalı’nın intiharıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

Paylaş Paylaş Paylaş
Cansel Busenin ölümü intihar değil cinayettir

Asfuroğlu, basın açıklamasında, şunları söyledi:

“Cansel Buse Kınalı babasının tabancasıyla intihar etti. Olayla ilgili araştırma sürerken Cansel Buse Kınalı'nın öğretmeni tarafından tecavüze uğradığı iddia ediliyor. Cansel Buse Kınalı'nin intiharına öğretmeninin tecavüzünün sebep olduğu basına yansıdı. Cansel Buse'nin okul arkadaşları, okulda öğretmenlerine karşı güvenlerinin azaldığını belirterek, tecavüz olayı varsa da yoksa da suçlunun matematik öğretmeni B.Ö.'nün olduğunu dile getiriyor. Okuldan arkadaşlarına göre Cansel Buse'nin tecavüze uğradığı ve bunu önce iki arkadaşına daha sonra da müdür yardımcısına anlattığı belirtiliyor. Cansel’in intihar ettiği gün, olayı ailesine bildirmesi için müdür yardımcısından gün istediğini ardından da intihar ettiği belirtiliyor.

Okulda Cansel Buse'nin ardında da bir mektup bıraktığını aktaran öğrenciler, okul idaresi ve valinin de olayı örtbas etmeye çalıştıklarını iddia etti. Öğrenciler intihardan beri okulda normal bir şekilde ders işlendiğine dikkat çekti.

Cansel Buse’nin ölümü, intihar değil cinayettir. Toplumun kadını aşağılayan, korkutan, erkeği koruyup yücelten değer yargılarıdır. Toplumsal olarak sağlığımızı bozan cinsiyet ayırımcılığıdır. Cansel sesini duyuramadı. Çaresizlik içinde intihar etti. Adeta toplum sağır ve kör gibi davranarak ona gencecik yaşında intihardan başka seçenek bırakmadı. Maalesef Cansel ve onun gibi gencecik kızlarımız, cinsel taciz ve cinsel istismar mağduru olduğunda, içinde yaşadıkları toplumun faili değil, mağdur olan kendilerini yargılayacaklarını bildiklerinden, çaresizlik içinde kalıyor, bir çıkış yolu bulamıyorlar. Oysa utanması gereken, yargılanması gereken cinsel suçları işlemiş erkekler, göğüslerini gere gere dolaşıyorlar. Kendilerine hiçbir şey olmayacağından eminler.

Cansel 18 yaşında ölüme gitti. Ne yazık ki onu geri getirmek mümkün değil. Özgecan Aslan’da olduğu gibi. Ama Cansel’in ölümü ile gelin bir kez daha düşünelim. Daha kaç genç kızı hiçbir suçu olmadan sırf istismar ya da tacize uğradığı için çaresizlikten kaybedeceğiz? Cinsiyet ayırımcığı ile samimi olarak mücadele edilmezse, yetkililer cinsiyet ayırımcılığını ortadan kaldıracak samimi politikalar üretmezse daha pek çok çocuğumuzu kaybedeceğiz.

Hem yetkili kurum ve kuruluşları, hem de tüm halkımızı Cansel’in davasını başlangıç kabul ederek, cinsiyet ayırımcılığı ile samimi mücadeleye, Cansel ve onun gibi masum çocukların davasına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Kadını aşağılayıcı politikalardan, söz ve davranışlardan kaçınarak, kadını erkekle eşit gören bakış açısı oluşturmak için çabaya davet ediyoruz. Cinsel saldırıya uğrayanın değil, bu suçu işleyenin utanacağı bir toplum düzeni yaratmak için toplumun tüm katmanlarını göreve çağırıyoruz.”

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol