Hatay Mahalli Haber
MENÜ

AŞKLA AHŞAP İŞLEDİLER

Yayınlanma Tarihi : 23.02.2016 00:00 Bu haber 1054 defa okundu

Unutulmaya yüz tutan "Ahşap Yakma Sanatı" barışın ve hoşgörünün kenti Hatay’da Zeynep ve Naim Gülbol çifti ile canlandırılıyor.

Paylaş Paylaş Paylaş
AŞKLA AHŞAP İŞLEDİLER

Eski Antakya evini restore ederek kurdukları atölyelerinde ahşap yakma sanatını icra eden Gülbol çifti, Osmanlı işlemelerinden tarihi mozaiklere, yöresel ürünlerden, rönesans motiflerine kadar bir çok eseri

Aylar süren zahmetli uğraş ardından sanata dönüştürüyor. 19. yüzyılda yaygın olan fakat zaman geçtikçe unutulan yakma sanatının yeni nesillere aktarılmasını amaçlayan çift hatay’ın tanıtımını da üstlenmiş durumda.

Haber ekibimize açıklamalarda bulunan Zeynep Gülbol, Resim sanatıyla uğratığı dönemlerde şuan ki eşi ama eski hocası olan Naim Gülbol ile tanıştığını ifade ederek ilerleyen zamanlarda Naim bey ile hayatını birleştirdiğini söyledi.  Zamanla bu sanatı meslek haline getirdiklerini belirten Gülbol, giderek yoğun bir şekilde sergilerden toplantılara koştuklarını ve zamanla Hatay’ı diğer illerde de tanıtmaya başladıklarını belirtti.

Ahşap yakma tekniğinin sabır gerektirdiğine değinen Zeynep Gülbol, “Yaptığımız iş sabır ve kabiliyet isteyen ama aynı zamanda zevkle yapılan bir daldır. Kavak kontrplak üzerine sabırla işlediğimiz motifleri dekorasyon havyası dediğimiz makine ile çalışıyoruz. Resmin ana hatlarını belirledikten sonra çalışmalarımızı yaka işlemiyle tamamlıyoruz. Çalışmamız bittikten sonra üzerine verniğimizi sürerek koruyuculuğunu arttırıyoruz.” Dedi.

Konuşmasının devamında Gülbol, “40 yıl önce yakma sanatı mobilya üzerine yapılmaktaydı. Zaman geçtikçe yapanların sayısı da azaldı. Bizim amacımız bu mesleği yeniden canlandırmaktır. Birçok sergiye birçok etkinlikte stant açtık ve Hatay’ı tanıtma görevini üstlendik. Mozaik, osmanlı figürleri, bölgemizin anonim hikayelerini resmettiğimiz birçok çalışmamız var. Nostalji eserlerden günümüzün estetiğine uygun çalışmalarımızda var.” Şeklinde konuştu.

Eşinin bu mesleğe olan merakının kendisini de etkilediğini söyleyen Naim Gülbol:  “Yakma sanatını heycan duyarak yeni nesillere de öğrenmeye çalışıyoruz. Düğün davetiyerinde tarihi yerlerimizi resmediyoruz. Yani Hatay’ı resmediyoruz.”dedi. 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol