Hatay Mahalli Haber
MENÜ
Mithat KALAYCIOĞLU
Mithat KALAYCIOĞLU
mikamithat58@hotmail.com
Paylaş Paylaş Paylaş Yazı 2336 defa okundu.

OLMADI YAVRU VATAN

Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, The Guardian gazetesine, Türkiye hakkında skandal sözler kullandı.

Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta federal çözüme varılması gerektiğini ve federal çözüm üretilmezse bölünmüşlüğün kalıcı hale geleceğini savundu.

Mustafa Akıncı, Türklerin laik, demokratik ve çoğulcu kimliklerini müdafaa etmek istediklerini ifade ederek, Türkiye Cumhuriyeti hakkında da tepki çeken açıklamalarda bulundu. Mustafa Akıncı, KKTC’nin Türkiye’ye ekonomik bağımlılığını azaltmak istediğini belirtirken aynı zamanda skandal sözler sarf etti. Daha önce de Türkiye hakkında tepki çeken açıklamalar yapan Mustafa Akıncı, Türkiye'ye bağlanmayı 'korkunç' olarak nitelendirerek, "İkinci Tayfur Sökmen olmayacağım" diyerek ikinci kez skandal sözlere imza attı..

İşte bu açıklamaya Türkiye’de her kesimden tepki gördü..

Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları herkes KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ifadelerini kınayarak, tepki gösterdiler.

Hatay'da da AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleri, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın açıklamalarını ortak basın toplantısıyla kınadılar..

Hatay Valiliği bahçesindeki toplantıda konuşan AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, AK Parti, CHP, MHP ve STK'lerin seçilmiş temsilcileri olarak bir arada olduklarını söyledi.

CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir ve MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı da rozetlerini bir kenara attıklarını, ülke çıkarlarının ve Hatay menfaatlerinin en önde geldiğini ifade ettiler.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Tayfur Sökmen’i kast etmesi en çok da Hataylıları öfkelendirdi..

Bir gazeteci ve Hataylı olarak Akıncı'nın devlet adamı ciddiyetine ve tarih şuuruna yakışmayan açıklamasını esefle karşılıyorum. 19 yıl 'vatan' diye haykıran bir devlet adamının hayatını inceleseydi, Tayfur Sökmen'in asil ve aziz mücadelesini görürdü.

Tayfur Sökmen Atatürk'e bağlı bir vatanperver olarak Hatay Cumhuriyeti Devleti'nin Türkiye'ye dahil olması için 1918 yılından 1939 yılına kadar mücadele etti. Onun ve silah arkadaşlarının Hatay Cumhuriyeti'nin hakkını Fransızlar'a ezdirmemek ve çiğnetmemek için verdiği mücadeleyi hangi emsalsiz ruhla başardığını bilmeden bu açıklamanın yapılması, bir Türk devletinin sorumlu mevkiini işgal eden zatı muhtereme yakışmadı.

Hatay’ın Türkiye’ye katılması kararı Hatay Meclisi’nin oy çokluğu ile olmuştur.

Hatay, 1939 yılında referandum ile Türkiye’ye katılmadı. Hatay'ın Türkiye'ye katılma kararı, Hatay Meclisi'nin bütün üyelerinin oy çokluğu ile alındı.

Bu beyefendinin tarihten haberi yok! Açsın önce tarihi okusun.

Türkiye’de tepkiler böyle iken, ‘yavru vatan’ dediğimiz KKTC’de aynı tepkiyi göremedik.

Oysa en büyük tepkiyi onlardan bekliyorduk.

Çünkü Türkiye’nin yavru vatana sahip çıkması dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit’in ‘Barış Harekâtı’ ile başlamış, Kıbrıslılar Rumların zulmünden kurtarılmıştır.

Kıbrıslılar, Rumlar tarafından yıllarca uğradıkları zulüm ve baskıları unutmuş olmalılar ki, Mustafa Akıncı’nın bu sözlerine duyarsız kalarak tepki göstermediler.

Bazı STK’lar gösterdi, bu cılız tepki sayısı yeterli değil!

Ben en büyük tepkiyi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkından bekliyordum!.

İşte bu konuda beni hayali sükûnete uğrattılar. Yoksa bu çıkış önümüzdeki seçimlere yönelik bir çıkşmıydı?

Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nin bu açıklama ile ayağa kalkacağını, Atalarına söz söyletmeyeceklerini bekliyordum.

Sokaklara dökülerek, demokratik kurallar içerisinde Cumhurbaşkanları Mustafa Akıncı’yı istifaya davet etmelerini bekliyordum.

Basın açıklamaları ile Türkiye Cumhuriyeti’nden ve Tayfur Sökmen’in ailesinden ‘özür dilenmesi’ için kampanya başlatmalarını bekliyordum.

Türkiye Cumhuriyetine olan saygılarını göstermelerini bekliyordum..

Beklediklerimin hiçbiri gerçekleşmedi..

Son derece sessiz kalarak;

Cumhurbaşkanları Mustafa Akıncı’nın sözlerini onaylamış oldular!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne hep ‘yavru vatan’ gözüyle baktık..

Bir elmanın yarısı gibiydik.

Yavru vatanımıza gözü olanın gözünü çıkarırdık!

Ama gördük ki, Kuzey Kıbrıslı Türk soydaşlarımız, Türkiye hakkında ileri geri konuşan Mustafa Akıncı’nın bu sözlerine ses çıkarmamıştır!

Yazık, çok yazık hem de yavru vatan için şehitler verildi, şehit kanlarıyla alındı bu topraklar..

Şu anda ise şehitlerimizin kemikleri sızlıyor, gazilerimizin yüreği yanıyor!

Olmadı yavru vatan, olmadı..