Hatay Mahalli Haber
MENÜ
Mithat KALAYCIOĞLU
Mithat KALAYCIOĞLU
mikamithat58@hotmail.com
Paylaş Paylaş Paylaş Yazı 1352 defa okundu.

İstanbul da Hatay Günleri’nin ardından

6-10 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen “İstanbul’da Hatay Günleri” yoğun bir kalabalığa evsahipliği yaptı..

İlk kez ‘İstanbul’da Hatay Günleri’nin bu kadar ilgi gördüğünü açık yüreklilikle söyleyebilirim.

Hatay Valiliğinin ve belediyelerin desteklediği İstanbul Hatay dernekler federesyonunun düzenlediği Elit Fuar’ın organize ettiği ‘İstanbul’da Hatay Günleri’ 5 gün boyunca Hatay’ın tanıtımına önemli katkı sağladı.

Organizasyonda herkes üzerine düşen görevi yapmaya çalıştı. Belediyeler kendilerine ayrılan bölümlerde en iyi şekilde il ve ilçelerin tanıtımını yerine getirdi..

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Antakya Belediyesi ve diğer ilçe belediyeleri açmış oldukları stantlarla herkes kendi yöresine ait yöresel ürünleri tanıtmaya çalıştı..

Daha önce bu tür etkinlikler, şehirden uzak alanlarda tercih ediliyordu ve insanların ulaşımda sıkıntı yaşamasına ve organizasyonun sönük geçmesine neden oluyordu. Bu kez, ‘İstanbul’da Hatay Günleri’ ilk kez merkezi bir yerde yapılması da organizasyonun başarılı geçmesini ve ilgi görmesini sağladı.

Karar doğruydu, olması gereken yerde burasıydı..

Çünkü Yenikapı tarihi günlerinden birini de ‘İstanbul’da Hatay Günleri ile yaşadı..

İstanbullular Hatay’ın yöresel ürünleri ve mutfağı ve gastronomisi ile ilk kez bu kadar yakın temas halinde oldular..

Bir gazeteci, bir Hataylı olarak, gördüğüm ilgi ve kalabalık beni çok mutlu etti ve keyif aldım..

‘İstanbul’da Hatay Günleri’ ufak-tefek aksaklıklar dışında başarıyla sonuçlandığını düşünüyorum.

Böylesine güzel bir organizasyonda beni tek üzen konu var;

Yaygın basına gösterilen ilgi yerel basına gösterilmedi!..

Oysa bu organizasyonun tanıtımında ve duyurulmasında yerel basın başrol oynadı. Hatay’da günlerce gazetelerin manşetlerinden inmedi, dijital platformda gösterimi de yapılarak, dikkat çekilmesi sağlandı..

İstanbul’a davet edilen bazı meslektaşlarımız sıkıntı yaşadı, seslerine kimse kulak asmadı, ilgilenmedi, ya da görmezden gelindi!..

Meslektaşlarımızın şikayetlerine şahitlik ettiğimi söyleyebilirim!

Diğer taraftan etkinliğe davet edilen yerel basın mensupları arasında bir sınırlama yapılabilir, ya da seçici olunabilirdi..

Bir fiil gazetecilik yapanla, Facebook gazetecileri aynı kefeye konulmamalıydı..

‘Kes-kopyala-yapıştır’ ve ‘şantaj’ zihniyeti ile gazetecilik yapanlara ‘gazeteci’ diyorsanız, tercihlerinizin doğru olmadığını gösteriyor.

Bu üzücü bir durumdu!..

Fevkalede geçen bir organizasyonda keşke bu tür olumsuzluklarda yaşanmasaydı!..

Umarım  Hatay dernekler federesyonunun düzenlediği  bundan sonraki organizasyonlarında daha temkinli davranarak, seçici olmaya özen gösterecektir.

 Hatay dernekler federesyonunun düzenlediği  yöneticileri, Hatay’ın tanıtımı için gerçekleştirdikleri organizasyonda başarılı oldu ve İstanbullulardan ve hemşehrilerimizden tam not aldılar..

Bir-iki olumsuzluk dışında her şey güzeldi, keyifliydi..

Emeği geçen herkesi kutluyorum, 5 gün boyunca insan akıntısına evsahipliği yapan Yenikapı alanına gelen herkesin ayağına sağlık..

Hatay’ı yakından tanıyan İstanbullular, umarım bu tanıtım sayesinde bir gün yollarını Hatay’a yapacaktır..

Gördüklerinizden daha fazlası Hatay’da var!..

Hatay’a mutlaka gelin derim..

Çünkü;

Tarihi boyunca çeşitli inançlara sahip pek çok millete ev sahipliği yapan Hatay bölgesinde çok sayıda şair, bilim adamı ve sanatçı yetişmiş, zaman içinde zengin bir kültür birikimi meydana gelmiştir. Bu birikimin izlerini, etkilerini bugün de tarihi yapılarda, müzelerde eser olarak, toplum yaşayışında sanat, basın-yayın etkinlikleri ya da adet, gelenek, görenekler halinde görmek mümkündür..

Ayrıca tarihi boyunca çeşitli dinlerin, inançların bir arada yaşadığı Hatay bu özelliğini bugün de korumakta, İslam, Hıristiyanlık ve Musevi inançları iç içe yaşamakta, cami, kilise ve havra yan yana varlıklarını ve fonksiyonlarını sürdürmektedir.

Toplumun sahip olduğu ortak kültür nedeniyle inanç farklılıkları Hatay' da hiçbir zaman problem olmamış, bu farklılıklar kültürel yapının bir zenginliği olarak kabul edilmiştir.

Böylesine zengin kültür, sanat ve gastronomi şehrini Hatay dernekler federesyonunun düzenlediği fuar Hatayı ; ayağınıza kadar getirdi..

Ama birde gelin, görün, yerinde gezip de görmenin ayrıcalığını yaşayın derim..