Hatay Mahalli Haber
MENÜ
Mithat KALAYCIOĞLU
Mithat KALAYCIOĞLU
mikamithat58@hotmail.com
Paylaş Paylaş Paylaş Yazı 735 defa okundu.

HATAY DA İKİ YILLIK TOPACA

Valilerin kısa sürede görevden alınmaları hoş bir durum değildir. Ama giden valimiz için durum çok farklıdır.

Valimizin atanması normal bir atama değildir. Memleketimiz, çok önemli ve kritik bir süreçten geçmektedir. Kendisi çok önemli ve kritik bir göreve atanmıştır. Devletin ihtiyacı olan en güvenilir şahsiyetlerden birisi ki, Ankara Valiliği görevine atandı.

Ama Hatay’a gelişi farklıydı;

Dönemin Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’in yerine kim atanırsa atansın işi hakikaten zordu. Sayın Ercan Topaca, bu büyük sorumluluğun üstesinden başarıyla geldi.

Kurumlar arası diyalog kaldığı yerden devam etti. İstişareye önem veren ve eleştirilere açık olan Vali Topaca, güler yüzlü ve mütevazı yapısıyla kısa sürede Hatay’ın başarılı valileri arasına adını yazdırdı.

Sizi şöyle 2 yıl geriye götüreyim;

Hatırlarsanız; 19 Ocak 2015 tarihinde Kocaeli’nden Hatay’a atanmasının üzerinden 3 aylık kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen Asi Gazetesi’ndeki köşemde ‘Alışılmışın dışında Vali Topaca’ başlıklı köşe yazımı paylaşmıştım.

Genelde valiler devlet veya hükümet politikası gereği bazı konuları yanıtlamaz veya  geçiştirecek cevaplar verirler. Yazımda Topaca’nın alışık olmadığımız, olumlu portre çizen bir vali olduğunu, meslek hayatımda hiçbir validen açık sözlü yanıt almadığımı, seveceğimiz bir vali ihtimalini, Hatay’da uzun süre hizmet etmesini ve deneyimlerinden faydalanılması gerektiğini ifade etmiştim.

Topaca’nın bende böyle bir intibaa bıraktığını belirtmiş ve Hatay’ın şanslı olduğunu düşünmüştüm. Yine de temkinli davranarak bu tespitlerimi zamana bırakmıştım.

Topaca’nın bu geçen iki yıllık sürede neler yaptığına bir bakalım;

Yurtiçi ve yurtdışında kentin, Suriye sınırına komşu olmasından dolayı güvenli olmadığı algısının değiştirilmesi gerektiğini belirterek, şehrin çok güvenli bir şehir olduğunu, sınırın sıfır noktasına kadar gidilse bile herhangi bir sıkıntıyla karşılaşılmayacağını ve bu algının yok edilmesiyle ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini sık sık ifade etmişti.

Hatay'ın sosyal, kültürel ve tarihi dokunun dışarıya iyi bir şekilde tanıtılması gibi konuları çok önemsedi. Türkiye genelindeki sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinin ve toplantılarının Hatay’a alınması için çağrıda bulundu.

Yerli ve yabancı iş adamlarına çağrıda bulunarak iş adamlarının yatırımlarını Hatay’da yaparken savaş sonrası Suriye’yi, Irak’ı kısacası Ortadoğu’nun da ticaret olanaklarının düşünülmesi gerektiğinin altını çizdi.

İlde yaşanan her konuda; dini kanaat önderleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile bir araya gelerek, birlikte karar verme mekanizmasını hayata geçirdi.

Bunların dışında önemli olaylardan biri de seçimle gelmiş Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’la ahenkli çalışmasıdır.

Kimseden Topaca hakkında olumsuz bir yorum duymadım. Ancak son zamanlarda koruma ordusuyla dolaşması, valiliğin etrafında sıkı güvenliğin olması dikkatlerden kaçmıyordu. Bu da vatandaşlarda güvenlik konusunda tedirginlik yaratıyordu.

Topaca, Ankara Valiliği’ne atanmasından sonra bölgedeki sorunların bertaraf edilmesi gerektiğini belirtti.

Topaca’nın  veda mesajı şöyle oldu;

“Hatay’da valilik yaptığım iki yıllık dönem içerisinde şehirde bulunan dinamiklere kritik günlerimizde gelin bu sorunları konuşalım ve birlikte çözüm yolu bulalım dediğimizde hiç biri geri durmadı, elbette ufak tefek sorunlar oldu. İnsanın olduğu her yerde sorunlar olabilir. Biz yöneticilerin işi o sorunları daha da büyütmeden daha da büyük huzursuzluklara yol açmadan çözmek ve yönetmektir. Ankara valisi olarak tayinim çıktı. Şunu bilin ki Ankara’da Hataylı olan bir hemşeriniz bir dostunuz var. Bir isteğiniz olduğunda Hatay’ın her daim hizmetinde olacağımı hemşerilerimi kucaklayacağımı ifade etmek istiyorum. İki yıl boyunca bu şehrin ekmeğini yedik suyunu içtik. Bu kent hizmet etmekten onur duyulacak muhteşem bir kent. Dolayısıyla her şartta her ortamda şahsıma düşen bir hizmet olduğunda hazır olduğumu söylemek istiyorum.”

İlimize atanan valiler araştırıldığında her biri ayrı bir değerdir. Çeşitli yerlerde uzun süre idarecilik yapmışlardır. Önemli olan, Hatay olarak valilerimizden ne kadar istifade edebildiğimizdir. Çünkü bir devlet adamı kolay yetişmiyor!

İlimize atanan valilere, atandığı ilde hizmet edebilecekleri fırsatlar verilmelidir. Hataylı olarak, özveri ile çalışan valilerimize her yönden sahip çıkmak, hizmet etme konusunda onlara yardımcı olmak, görev süresi konusunda da uzun süre kalmalarını sağlamak adına kamuoyu oluşturulması gerektiğini düşünüyorum.

Sayın valimiz için şunu söyleyebilirim; Dik duran, açık sözlü bir şahsiyet. İşini takip eden tam bir devlet adamı!

Sayın Valimiz; “Hayırlısıyla gidiniz. Vatanımızın, milletimizin sizin gibi dürüst insanlara ihtiyacı var. Yolunuz açık olsun.”

Uğurlar olsun Topaca, Hoş geldin Ata.