Hatay Mahalli Haber
MENÜ
Mithat KALAYCIOĞLU
Mithat KALAYCIOĞLU
mikamithat58@hotmail.com
Paylaş Paylaş Paylaş Yazı 2447 defa okundu.

Defne’de yanlış bilgi galeyana getirdi

Geçtiğimiz hafta Hatay’ın gündeminde Defne’ye yapılacak Arıtma Tesisi vardı..

Bilgi eksikliğinden kaynaklı spekülasyonlar halkı da bazı çevreleri de galeyana getirdi ve bütün okları Büyükşehir Belediyesi’ne çevirdi..

Tamamen bilgi kirliliği..

Bilgi sahibi olmayan insanların, anlamadan, etmeden yaydıkları dedikodu..

Ben Büyükşehir Belediyesi’nin ve Başkan Lütfü Savaş’ın avukatı değilim..

Ama ortada bir yanlışlık varsa, bir gazeteci olarak, ya da bir vatandaş olarak bu yanlışlığı düzeltme yoluna gitmeyi kendimde sorumluluk hissederim.

Defne de yapılan toplantı keşke yapılmasaydı..

Çünkü hiç kimse bu toplantıya hazırlıklı gelmemişti..

Derslerine çalışmadıkları için bu toplantı konuyu daha da alevlendirdi ve amacına hiçbir şekilde ulaşmadı..

Oysa Defne’ye yapılacak Arıtma Tesisi ile ilgili kimse bilgi sahibi değil..

Daha konunun ana başlıklarını bilmiyorlar..

Yetmedi;

Siyasilerde sanki kendileri engellemiş gibi konuyu daha da saptırarak, herkes bir kahramanlık gösterisi için yarışa girdi..

Anlayacağınız; Arıtma Tesisi provake edilerek, siyasi angaryaya dönüştürüldü..

Sosyal medya ve basına yansıyan tepkiler ise  ayrı bir caba..

Ama konuyla ilgili olarak Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve Defne Belediye Meclis Üyesi Dr. Selim Matkap’ın görüşleri ve düşünceleri hakikati anlatmaya yetiyor..

İsterseniz size sayın Matkap’ın açıklamalarını aynen sunayım;

“HATSU Membran Biyoreaktör Prosesli Atıksu Arıtma Tesisi ile ilgili bir proje hazırlamış ve uygulanabilmesi için İller Bankası’na kredi başvurusunda bulunulmuştur. Başvuru belgeleri içerisinde ÇED Raporu bulunma zorunluluğu nedeniyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dosya iletilmiştir. ÇED Raporu hazırlık sürecinin bir parçası olan halkı bilgilendirme toplantısı da, raporu hazırlayacak olan ve Bakanlık tarafından görevlendirilen firma tarafından 17.7.2018 günü gerçekleştirilmiştir. Şu an itibariyle, Turunçlu Mahallesi’nde söz konusu atık tesisinin yapımı için gerekli kredi süreci henüz başlayacağından, HATSU açısından daha uzun bir süreç bulunmaktadır.

Bizler de bu süreçten, ÇED toplantısından hemen öncesinde haberdar olduk. Bizler, HBB Defne meclis üyeleri olarak, bu bölgede yaşanan sorunun farkındayız.

Bizler, Meclis üyeleri olarak, yapılan tüm bu istişarelerden sonra bilimin ve sosyal imkânlar el veriyorsa, mevcut tesisin, yaşam alanlarının dışına çıkarılması ve de bu çok kıymetli alanın da yeşil alana, kültür alanına dönüştürülmesini talep ediyoruz. Tam da büyük bir ihtiyacı karşılayacak olan bu durum için tüm çabayı göstereceğimizden kimsenin kuşkusu bulunmamalıdır.

Sosyal medya üzerinden yürümekte olan bu tartışmalar ve üslup üzüntü vericidir. HBB Defne Meclis üyelerinin bu konudaki tutumunu merak edenler aslında bir telefon kadar yakın olanlardır. Bu arkadaşlarımızın da daha ağırbaşlı bir tutum sergilemelerini beklemekteyiz. Kıymetli bir halk tepkisi olarak gördüğümüz bu gelişmeleri, daha iyiyi bulmak adına bir fırsat kabul edelim.”

Şimdi sayın Matkap’ın açıklamalarından da anlaşılacağı gibi yeni bir Arıtma Tesisi yapılabilmesi için önce mevcut tesisin eksiklerini tamamlamak zorundasınız.

Aksi takdirde yenisini yapamazsınız..

Sağlanacak kredi ile yeni tesis muhtemelen Yeni Çağ ile Büyük Çat arasındaki belirlenecek yere yapılacak, yerleşim alanına yapılması sözkonusu değil.

Turunçlu’daki mevcut tesiste yerinden kaldırılacak ve burasının Defne Belediyesi tarafından yeşil alan olarak kazandırılması gündemde..

Böylesi bir çalışma içerisinde olan Başkan Savaş ve ekibine yapılan eleştiriler üzüntü verici..

30-35 yıl önce yapılan tesise kimse ses çıkarmadı, şimdi ise halkın yararına yapılacak projeye karşı karalama kampanyası başlatıldı.

Başkan Savaş’ın da mesajı çok net!

Mazman Medya Radyo Programında Bakınız ne dedi? Sayın Savaş!

“Defne'ye membranlı ve dünyanın kullandığı son teknolojinin kullanılacağı bir arıtma tesisi yapmayı planlıyoruz. Ama halkımız istemiyorsa yapmayız elbette. Topoğrafya yöntemiyle bu tesisi başka bir noktaya yapamayacağımız için o noktayı kamulaştırdık. Ben çevrecilerimizi ve halkımızı anlıyorum. Ama Serinyol'daki tesisimizi görüp o şekilde karar versinler.”

Bundan daha güzel bir ifade ve açıklama olabilir mi?

Ne kelime oyunu var, ne insanları kandırmaca..

Net konuşuyor Başkan Savaş..

“Halkımız istemezse yapmayız” diyor..

Rant yok, ihale yok ve sözleşme yok..

Daha ortada hiçbir şey yok..

Birileri siyasi maceraya girmek için Başkan Savaş’ı karalayarak prim yapmak istiyor..

Yok öyle yağma..

Halkımız artık popilist yaklaşımlara itibar etmiyor.

Hadi oradan başka kapıya!!

Size Defne’de ekmek yok!!!