Hatay Mahalli Haber
MENÜ
Mithat KALAYCIOĞLU
Mithat KALAYCIOĞLU
mikamithat58@hotmail.com
Paylaş Paylaş Paylaş Yazı 640 defa okundu.

Biri ‘demokrasi mi’ dedi!

Tüm ülke genelinde olduğu gibi Hatay’da da darbe girişimi büyük bir tepkiyle karşılandı.

Hatay Valisi Ercan Topaca, darbe girişiminin başından sonuna kadar ‘Büyük bir devlet adamlığı’ olgunluğu içerisinde hareket ederek, ilimizde süreci başarıyla yönetmiştir.

Vali Topaca’nın darbe girişiminden bugüne kadar yaptığı girişimi hep birlikte şöyle hatırlayalım;

15 Temmuz gecesi yaşanan olay sonrası Vali Topaca, 16 Temmuz 2016 günü valilik Binası’nda düzenlediği basın toplantısında, yaşanan darbe girişimi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Hatay’da her şeyin kontrol altında olduğunu, kamu düzeninin, devlet düzeninin ve hukuk düzeninin devam ettiğini söyledi. Daha sonra 18 Temmuz 2016 Pazartesi günü Vali Ercan Topaca,  ilimizin mevcut huzurunu ve kardeşlik iklimini daha da güçlendirmek ve buna yapılacak katkılar konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere bir toplantıya başkanlık etti.

Valilikte düzenlenen toplantıya Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. Turgay Aras, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, Samandağ Kaymakamı Cahit Çelik, bazı ilçe belediye başkanları ile kanaat önderleri katıldı.

Vali Topaca toplantının açılış konuşmasında ülke olarak çok hassas bir süreçten geçildiğini belirterek, “Hem bir değerlendirme yapmak, hem sizlerin fikirlerini dinlemek hem de kentimizde yaşanan gelişmeler ile ilgili bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla bu toplantıyı düzenledik” dedi.

Bu toplantıdan iki gün sonra, 20 Temmuz 2016 Çarşamba günü Vali Topaca Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın yanı sıra Samandağ Kaymakamı Cahit Çelik, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, ilçe belediye başkanları, siyasi parti il başkanları ile bazı kanaat önderleri katıldığı bir yemekte bir araya gelerek birlik mesajları verdiler.

Bu toplantı sonrası Vali Topaca, Hatay’ın tüm milletvekilleri, siyasi parti il başkanları ve tüm ilçe belediye başkanları ile birlikte, 15 Temmuz gecesi başlatılan ve 16 Temmuz sabahı etkisiz hale getirilen hain darbe girişimine karşı ortak bildiri yayımladı. Topaca, bildiride, “Bizler; siyasi kimlik ve görüşlerimizi bir kenara bırakarak, devletimizin birlik ve bütünlüğünü, milletimizin kardeşliğini, ülkemizde binlerce yıldır devam eden hoşgörü ve sevgi ortamı ile demokrasimizi tehdit eden iç ve dış mihraklara karşı birlikte hareket etme iradesiyle bütün dünyaya sesleniyoruz” dedi.

Bu toplantıların akabinde tüm sivil toplum örgütlerinden Cumhuriyete sahip çıkıp darbe teşebbüsüne kınama bildirileri yayınlandı.

Yapılan bu toplantılar sonrası “Milli Birlik ve Kardeşlik Buluşması” Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve on beş ilçe belediyesinin desteğiyle yapılma kararı alındı.

Bu toplantının ana amacını Vali Topaca şöyle açıklıyor;

“Bizler; siyasi kimlik ve görüşlerimizi bir kenara bırakarak, devletimizin birlik ve bütünlüğünü, milletimizin kardeşliğini, ülkemizde binlerce yıldır devam eden hoşgörü ve sevgi ortamı ile demokrasimizi tehdit eden iç ve dış mihraklara karşı birlikte hareket etme iradesiyle bütün dünyaya sesleniyoruz. Potansiyel risklere karşı uyanık olmak, sağduyuyu elden bırakmamak ve kardeşlik ahdimizi yenilemek adına ‘Milli Birlik ve Kardeşlik Buluşması’nı tertipledik. Hatay, yüzyıllardır farklı unsurlarıyla birlikte, kardeşçe yaşamayabilmiştir. Dışarıdan çok şaşırtıcı görünse de Hataylılar için çok sıradan, gayet doğal olan bu birlikte yaşama kültürü, inanıyorum ki şehrimizin bahse konu tehlikeleri de atlatmasında bize güç verecektir.”

Buraya kadar her şey iyi gitti..

Darbe teşebbüsünün yaşandığı günden 25 Temmuz akşamına kadar yapılan toplantılarda herkesin milli birlik ve kardeşliği ön planda tuttuğu, siyasi kimliğini bir tarafa bıraktığını demokrasi çatısı altında toplandığını deklere etmesine rağmen 25 Temmuz gecesi alanda bulunan bir grubun ‘rabia’ işareti yapması ve Hatay Büyükşehir Belediye başkanı Lütfü Savaş’ın konuşmasını sabote etme girişimi demokrasi kültürüne yakışmadığı gibi güzel buluşmaya gölge düşürmüştür.

Başta Vali Topaca’nın ve diğer yetkililerin çabalarına ve emeklerine saygısızlık edilmiştir!

Günlerdir algı oluşturmaya çalışanlar, bugün kendilerini bir kez daha belli ettiler..

İşte insan ister istemez soruyor?

Birileri demokrasiden mi bahsetti!

Olmuyor işte böyle!

Bir grubun yaptığı davranış ve hareketler yapılan bütün güzelliklere gölge düşürüyor..

Hani birlik ve beraberlik..

Hani ‘Milli İrade’ye saygı..’

Demokrasiden mi bahsediyorsunuz!!!

Hadi canım sizde..