Hatay Mahalli Haber
MENÜ
Mithat KALAYCIOĞLU
Mithat KALAYCIOĞLU
mikamithat58@hotmail.com
Paylaş Paylaş Paylaş Yazı 3030 defa okundu.

Ben EVET diyeceğim

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından Atatürk Parkı’na yaptırılması planlanan “Kültür Merkezi, Sergi ve Nikâh Salonu Projesi” hakkında bilgisi olan olmayan herkes görüş bildirdiği için ortaya bir bilgi kirliliği çıktı.

 ‘Yeşili koruma’ adına olaya baktıklarını ifade edenler, konuyu çok iyi anlamadıkları için aynı anlayış üzerinden giderek, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın açıklamalarını anlamaktan uzak bir tavır sergiliyorlar.

Başkan Savaş, proje için o kadar hassas davranıyor ki; konuyu tartışmaya açtı. Tüm sivil toplum örgütlerini toplantıya çağırarak, hepsinden görüş aldı. Demokratik kurallar çerçevesinde ne yapılması gerekiyorsa onu yapmaya çalıştı. Bugüne kadar yapılmayan bir tutum sergileyerek, gerçekleştirmek istediği projeyi tartışmaya sundu.

‘Gelin doğruyu bulalım, en iyisini yapalım.’ diyor Başkan Savaş.

Fakat kendi düşüncesine körü körüne bağlı olan kişiler, muhalefet yapmak adına projeyi dinlemeden, görmeden; parkın betonlaşmasından, yeşil kıyımdan söz ederek konu hakkında hiç bilgi sahibi olmadıklarını gösterdiler.

Şunu baştan söyleyeyim. Ben bu projeye karşı değilim, sonuna kadar da Başkan Savaş’ın hayata geçireceği projeyi destekliyorum. Muhalefeti, menfaati için yapanlar için değil. Bunu halkın yararına olduğu için, Antakya ve Defne’nin böyle bir projeye ihtiyacı olduğu için destekliyorum. Uzun yıllar kültür ve sanat alanında çalışma yapmış biri olarak bu projenin şehrimize önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum.

Şimdi size soruyorum; Saat 19.00’dan sonra ailenizle birlikte kültür ve sanat etkinliklerini takip edebileceğiniz, izleyeceğiniz bir yer var mı Antakya da, Defne de? Maalesef ki yok. Oysa Antakya ve Defne’nin tam kesiştiği ortak yere böyle bir “Kültür ve Sanat Kompleksi” yapılsa fena mı olur? Kış mevsiminde akşam parkta yürümek isterseniz yürüyebilir misiniz? Zifiri karanlıkta bu oldukça güç. Çünkü Atatürk Parkında hiçbir sosyal tesis olmadığı için burada in-cin top oynuyor. İnsanlar ürküyor, parka gidemiyor. Ama sosyal, kültürel etkinliklerin olduğu parkta yaz-kış hareketlilik yaşanır.

Başkan Savaş neden Atatürk Parkı’na yapmak istiyor?

Şehrin merkezinde bunu gerçekleştireceği başka bir alan yok. Kaldı ki şehir dışında yapılacak böyle bir kompleksten yararlananların sayısının pek fazla olamayacağını ve böylece ciddi meblağlar ödenerek yapılan kompleksin atıl duruma geleceğini ve işlevini kaybedeceğini düşünüyorum. Şehir merkezinde halkın yürüme mesafesinde olan bir komplekse daha fazla ilgi göstereceği kanısındayım. Üstelik yapımı düşünülen yer zaten şu an beton ve oyun aletleriyle çevrilmiş durumda.Orada bir tane ağaç kesilmeden, yerine modern çağdaş bir “Kültür ve Sanat kompleksi” kazandırılacak olması, hepimizin destekleyeceği proje olmalı diye düşünüyorum.

Atatürk Parkı’nın Fransızlar döneminde yeşil alan olarak kazandırıldığı anlatılıyor. Peki o dönemlerde parkın içerisinde sinema ve tiyatro gösterilerinin sergilendiğini biliyor muydunuz? Peki 60lı yıllarda ünlü tiyatrocu merhum Nejat Uygur ve Türk sinemasının unutulmaz komedyeni Öztürk Serengil’in bu parkta tiyatro yaptıklarını, Yeşiltepe Aile Gazinosu’nda Saniye Can, Adnan Pekak, Neşe Can, Müzeyyen Senar gibi dönemin önde gelen isimlerinin konserler verdiklerini anımsıyor musunuz? O dönemde park,  kültür ve sanatsal etkinliklerle adından söz ettiriyordu.

Sayın Lütfü Savaş, Hataylılara tekrar o günleri yaşatmak istiyor. Sosyal belediyeciliğin gerekçelerinden biri de bu değil mi zaten?

Muhalefet yapmak adına bu kente kazandırılmak istenen olumlu projelere karşı duruş sergilemenin şehrimize ve halkımıza haksızlık yapmak olduğunu düşünüyorum.

Tek bir ağacın kesilmeyeceği, yeşilin korunacağı ve çevresine daha çok ağaç dikileceği projeye ben ‘evet’ diyorum.