Hatay Mahalli Haber
MENÜ

TGC’den “Yapay Zeka, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ve Gazetecilik” Toplantısı

Yayınlanma Tarihi : 26.02.2026 18:55 Bu haber 24 defa okundu

Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Kadın Gazeteciler Komisyonu, yapay zekânın toplumsal cinsiyet eşitliği ve gazetecilik üzerindeki etkilerini ele alacak kapsamlı bir toplantı düzenliyor.

Paylaş Paylaş Paylaş
TGC’den “Yapay Zeka, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ve Gazetecilik” Toplantısı

5 Mart 2026 Perşembe günü saat 14.00’te TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek etkinlikte; yapay zekâ teknolojilerinin yarattığı yeni eşitsizlik alanları, etik ihlaller, hukuksal sorunlar ve dijital tekelleşme başlıkları masaya yatırılacak.

Yapay zekâ eşitsizlikleri yeniden mi üretiyor?

Son yıllarda medya, kamu yönetimi, sağlık, eğitim ve iş dünyasında karar destek mekanizması olarak kullanılan yapay zekâ sistemleri, büyük ölçüde geçmiş dijital verilerden besleniyor. Ancak bu dijital geçmişin önemli bölümünün erkek egemen üretim süreçlerinden oluşması, algoritmaların da mevcut eşitsizlikleri yeniden üretmesine yol açabiliyor.

Örneğin işe alım algoritmalarında kullanılan tarihsel veriler erkek adaylar lehine sonuçlar doğurabiliyor; ücretlendirme ve terfi süreçlerinde cinsiyet temelli önyargılar pekiştirilebiliyor. Medya alanında ise yapay zekâ destekli içerik üretimi; kadınların görünürlüğünün azalması, klişelerin güçlenmesi ve uzman görüşlerinde erkek ağırlığının sürmesi gibi sonuçlar yaratabiliyor.

Veri tabanlarında kadınların yeterince temsil edilmemesi, “tarafsız” görünen sistemlerin dahi eşitsizliği yeniden üreten çıktılar üretmesine neden olabiliyor.

Açılışı Vahap Munyar yapacak

Toplantının açılış konuşmasını TGC Başkanı Vahap Munyar gerçekleştirecek. Moderatörlüğü ise TGC Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Gazeteciler Komisyonu Koordinatörü Göksel Göksu üstlenecek.

Alanında uzman konuşmacılar

Etkinlikte konuşmacı olarak şu isimler yer alacak:

Doç. Dr. Ece Paralı Öztan – Bağ Etkileşimli Öğrenme Derneği Başkanı

Av. Ceren Kalı – İstanbul Barosu Fikri ve Sınai Haklar Komisyonu Başkanı

Doç. Dr. Zeynep Burcu Şahin – İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi

Füsun Sarp Nebil – T24 Yazarı

Toplantıda; yapay zekânın toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle nasıl düzenlenebileceği, etik ilkelere dayalı ve şeffaf kullanım modelleri, gazetecilerin bu dönüşüme nasıl hazırlanması gerektiği ve küresel dijital tekelleşmenin aşılıp aşılamayacağı da değerlendirilecek.

TGC Kadın Gazeteciler Komisyonu, gazetecileri, akademisyenleri ve iletişim fakültesi öğrencilerini toplantıya katılmaya davet etti.

Program

14.00 – Açılış

14.05 – Vahap Munyar, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı

Moderatör:

Göksel Göksu

Oturum Başlıkları:

Yapay Zekâ ve Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği – Ece Paralı Öztan

Yapay Zekâ, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Hukuk – Ceren Kalı

Yapay Zekâ ve Gazetecilik – Zeynep Burcu Şahin

Yapay Zekâ ve Dijital Tekelleşme – Füsun Sarp Nebil

16.00 – Soru-Yanıt

16.30 – Kapanış

Yer: TGC Burhan Felek Konferans Salonu

Türkocağı Caddesi No:3 Kat:2 Cağaloğlu – Fatih / İstanbul

Bilgi: 0212 513 83 00

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol