Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Teleferikte mutlu sona yaklaşılıyor

Yayınlanma Tarihi : 01.05.2016 00:00 Bu haber 802 defa okundu

Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) tarafından düzenlenen Dünya Anıtlar ve Sitler Günü Konferans ve Paneli, Hatay’ın kültür mirasına sahip çıkan ve onu koruyan Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin (HBB) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Teleferikte mutlu sona yaklaşılıyor

HBB Meclis Salonu’nda gerçekleşen panele HBB Genel Sekreteri Hasan Maden, HBB Genel Sekreter Yard. Sait Günal, HBB Daire Başkanları İkbal Polat, Nihat Tazearslan, Mehmet Bozkurt, Ramadan Sever, Bayram Öksüz ve Gülseren Malcı’nın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katılım gösterdi.

ICOMOS Türkiye Milli Komite Üyesi Prof. Dr. Tamer Gök’ün açılış konuşması ile başlayan panelde, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hatice Pamir, Antakya’nın Kent Dokusu ve Spor Yapıları sunumunu gerçekleştirdi.

MKÜ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ BAŞKANI PAMİR'DEN ANTAKYA'DA KEŞFEDİLEN NADİDE MOZAİKLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Antakya’nın kültür birikimi bakımından zengin bir kent olduğunu belirten Pamir, 2004 yılından itibaren Antakya’da yüzey araştırmalarına başladıklarını belirterek çalışmalarının gün geçtikçe detay kazandığını söyledi. 3. ve 4. yüzyıl tipik Antakya ev planlarına HBB’nin 2012 yılında başlattığı Teleferik Projesi kazı çalışmalarında ulaştıklarını kaydeden Pamir, geçtiğimiz günlerde kazı alanında bulunan ve bir anda dünya gündemine oturan nadide mozaik hakkında açıklamalarda bulundu.

Mozaiğin içeriğiyle ilgili değerlendirmeler yapan Pamir, “Mozaik üç kısımdan oluşmaktadır; ancak bir kısmının tamamı belli değildir. İskelet figürü 1. yüzyıl Roma’sında hayatın coşkusunu anlatmak için kullanılmaktaydı. 3. yüzyıla ait bu eserin yer aldığı evin sahibinin bu geleneği yaşattığını düşünüyoruz” diyerek özellikle son günlerde çok konuşulan ve yorumlar yapılan mozaik hakkında elde ettikleri arkeolojik tespitleri dile getirdi.

PAMİR’DEN ARKEOLOJİK ÇALIŞMALARA DESTEKLER SUNAN BAŞKAN SAVAŞ’A TEŞEKKÜR

Konferansın devamında Antakya’da yapılan spor oyunları hakkında da bilgiler aktaran Pamir, antik çağlarda Harbiye bölgesinde çok önemli organizasyonların düzenlendiğini ve MS. 520 yılına kadar Antakya’da olimpiyat oyunlarının devam ettiğini ifade etti. Sözlerine Antakya’nın bugün olduğu gibi tarihte de spor açısından canlı bir kent olduğunu belirterek devam eden Pamir, bugüne kadar gerçekleştirdikleri tüm kazı çalışmalarında kendilerine desteklerini sunan Başkan Savaş’a teşekkür etti.

Konferansın devamında 'Antakya’nın Tarihi Dokusunun Zaman- Mekan- Bağlam ile Kesişimleri' sunumunu gerçekleştiren MKÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mert Nezih Rifaioğlu, Antakya’nın MÖ. 300 yılından günümüze kadarki sürecini başlıklar halinde katılımcılarla paylaştı. Bununla beraber Mersin Üniversitesi Restorasyon ve Koruma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İpek Durukan da, Hatay ve civarında yapılan çalışmalar hakkında istatistiki bilgilerle konferansa katkı sağladı.

MADEN: HBB’NİN ÇALIŞMALARI SONUCUNDA ANTAKYA’DA TARİH BİLİNCİ AYAĞA KALKTI

Konferansa ev sahipliği yapan HBB Genel Sekreteri Hasan Maden de, şehrin kültür mirasına sundukları ve sunacakları katkıları salondaki misafirleriyle paylaştı. 2009 yılında Başkan Savaş ile birlikte Hatay’daki tarihi dokuyu yaşatmak için “Neler yapabiliriz ?” sorusu üzerine yoğunlaşarak çalışmalara başladıklarını belirten Maden, “Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarımızda paydaşlarımızın fikirlerine önem verdik. Geçtiğimiz yıllarda Kurtuluş Caddesi üzerinde yaptığımız Kültür Yürüyüşü ile bölgeye canlılık ve hareketlilik kazandırdık. Kırk Asırlık Türk Yurdu Caddesi, Çankaya ve Örnek sokaklarındaki tüm yapılarda tarihi dokuya uygun restorasyon çalışmaları gerçekleştirdik. Bu çalışmalarımızdan sonra Antakya’daki tarih bilinci ayağa kalktı” diyerek gerçekleştirilen bu çalışmaların Hatay halkının tarihi doku bağlamındaki duyarlılığının artması için önemli olduğunu vurguladı.

2012 yılında yapımına başlanan Teleferik Projesi hakkında da merak edilenleri açıklayan Maden, “Teleferik çalışmalarımız sırasındaki kazılarda çıkan tarihi eserler sonucunda projemiz revizyona uğradı. Sanırım 2 ya da 3 hafta içerisinde kazı çalışmaları sona erecek ve sonrasında da raporlama çalışmaları 2 ay daha sürecek. Bunlardan sonra projemizi yeniden detaylandıracağız. Hiçbir aksilik olmazsa 2017 yılı içerisinde teleferiğimizde sona yaklaşmış olacağız. Şehrimize gelen herkes bu kentin tarihi ve doğal güzelliklerini unutamayacakları bir yolculukla görecek” diyerek HBB olarak Hatay’ın tarihi dokusuna ve doğal güzelliklerine her zaman sahip çıkarak bu yönde çalışmalar gerçekleştireceklerini belirtti.

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol