Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Siyaset Dışı Hareket Edilmeli, Hatay 'afet Bölgesi' Ilan Edilmeli!

Yayınlanma Tarihi : 11.10.2023 15:06 Bu haber 176 defa okundu

DASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Gülay Gül, Doğu Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası olarak  şehir dışından gelen  iş insanları temsilcileriyle Antakya Organize Sanayi Bölgesinde yaptıkları toplantıda, 'Bölgede  Serbest Bölgelerin ve Organize Sanayi Bölgelerin' bir cazibe haline getirilmesi için çaba gösterilmesi gerektiğinin sonucunun çıktığını söyledi..

Paylaş Paylaş Paylaş
Siyaset Dışı Hareket Edilmeli, Hatay 'afet Bölgesi' Ilan Edilmeli!

DASİFED Başkanı Gülay Gül, toplantının sonuç bildirgesini kamuoyu ile paylaşarak, şunları söyledi:Siyaset Dışı Hareket Edilmeli, Hatay 'afet Bölgesi' Ilan Edilmeli!

"6 Şubat Kahramanmaraş ve 21 Şubat Hatay  depremleriyle  aldığımız ağır yara nedeniyle ilk günden bu yana bir çok kurum ve kuruluşlarla dayanışmamız devam ediyor. Bu süre içinde bölgemize  gerçekleştirilen destekler, ziyaretler, duyarlılık ve sağduyu çabalarından dolayı herkese  ayrı ayrı çok teşekkür ederim. Siyaset Dışı Hareket Edilmeli, Hatay 'afet Bölgesi' Ilan Edilmeli!

Bu kapsamda,  DASİFED VE  ÇUKUROVASİFED Başkanlar Kurulu ve   Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile Antakya Organize Sanayi Bölgesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdiğimiz toplantı oldukça verimli geçti. Toplantıya katılım gösteren Başkanlar ve Yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederiz.

Toplantı kapsamında, Antakya’nın deprem nedeniyle adeta yok olmasından duyulan üzüntü belirtilirken, toplumun tüm kesimlerinin destekleriyle ayakta kalmaya çalışan bir kentin bundan sonraki süreçte daha çok yardıma ihtiyacı olduğu vurgulandı.

KENTTE ALTYAPIDAN ULAŞIM SORUNUNA KADAR YIĞINLA ÇÖZÜLMESİ GEREKEN SORUNLAR VAR

Kentte altyapıdan, yol, su, elektrik, doğalgaz ihtiyacına kadar, sanayici ve iş insanlarının işyerlerinin yeniden dizayn edilmesinden vatandaşın kalıcı barınma , gıda, temizlik ve ulaşım sorununa kadar yığınla çözülmesi gereken öncelikler bulunduğu kaydedildi.

Başta sağlık sektörü olmak üzere; bölgenin bir çok alanda çok ciddi yara almış durumda olduğu, donanımdan uzak ve yetersiz hastanelerin olması sağlık problemini ciddi şekilde artırmakla birlikte bazı doktorların başta konaklama ve diğer elverişsiz şartlar yüzünden başka şehirlere tayin isterken  bölgeye atanmak isteyen doktorların da  tayinlerinin gerçekleştirilmediğine, halkın ve özellikle çocukların yaşadığı travma göz önüne alındığında da   gerekli psikolojik yardımın az kaldığına dikkat çekildi.

Deprem sonrası kentteki yağma ve hırsızlık olaylarının henüz bitmediği yağmalama ve hırsızlık olaylarının çok artması nedeniyle güven problemi ve dolayısıyla yatırım yapılmasına engel teşkil etmesinden dolayı güvenlik güçlerinin daha etkili ve  baskın bir yetkilendirme içinde olması gerektiği ve sigorta şirketlerinin bölgede sigortalama işlemlerini yeniden yapılandırarak  güven  oluşturmaları  gerektiğine vurgu yapıldı.

İNŞAAT SEKTÖRÜ İÇİN DIŞARIDAN DESTEK GELMELİ

Başta iş  dünyası temsilcilerinin ve halkın  barınma ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla inşaat sektöründe hızlı ilerlemek için şehir dışından gelebilecek  firmaların yapılanmasına ve buna ek farklı meslek gruplarının sıhhi tesisat, mobilya, kapı, pencere v.s. işi yapanların da buraya dışarıdan destek vermesine gerek olmadığı bunların yerel firmalardan karşılanması gerektiği vurgulandı.  Ayrıca Inşaat maliyetlerinin bölgede fırsatçılığa dönüştüğü ve hazır betonda neredeyse başka şehirlere göre 2 kata yakın fiyat oluştuğu, bu yüzden şehrin kendi üretim tesislerine yönelmesi gerektiği görüşünde birleşildi.

ENKAZ KALDIRMA İŞLEMİ BİRAN ÖNCE TAMAMLANMALI

Hatay’ın yeniden ayağa kalkması, yeniden inşası için enkaz kaldırma işlemlerinin bir an önce tamamlanmasının beklendiğine yönelik görüş birliğiyle birlikte işletmelerin, işyerlerinin, sanayi tesislerinin, fabrikaların ve KOBİ’lerin yeniden üretim, istihdam ve ihracata yönelmesi için daha fazla zaman kaybedilmemesi gereğine olan inanç paylaşıldı.

Kentle olan iletişim bağlarının daha güçlü yapıya kavuşması istenirken havalimanının, deniz ve kara ulaşımının  ve deniz  limanların işlerliklerinin sağlanmasının önemi vurgulandı. Bölgede  Serbest Bölgelerin ve Organize Sanayi Bölgelerin bir cazibe haline getirilmesi için çalışılması gereği öne çıktı.

SİYASET DIŞI HAREKET EDİLMELİ VE MUTLAKA LOBİ OLUŞTURULMALI!

DASİFED VE ÇUKUROVASİFED’in önerisi  ve özel çağrısı olarak  ; “İŞ DÜNYASI GÜÇ BİRLİĞİ VAKFI çatısı altında TÜRKONFED  ve bağlı Federasyonlar  ile TUSIAD ve TOBB  lobi oluşturarak siyaset dışı hareket etme ve bölgenin  ihtiyaçlarının ve isteklerinin birincil ağızdan Cumhurbaşkanlığına bildirilmesinin hızlı çözüme ulaşmak açısından önemi vurgulandı.

Toplantı kapsamında Doğu Akdeniz’deki dernek ve federasyonların en az 3 ayda bir toplanarak görüş alışverişine ve destek çalışmalarına devam etmesi için çağrıda bulunuldu. 

ACİL OLARAK 'AFET BÖLGESİ' İLAN EDİLMELİ

Hatay’ın  acil olarak  “AFET BÖLGESİ i” ilan edilmesinin yanı sıra vergi ve harç muafiyeti, borç ertelemesi, finansmana erişim gibi bir çok ekonomik desteğe ihtiyaç duyulduğu vurgulanan toplantımız kapsamında  deprem bölgesi başta olma üzere  eğitim alanında da Türkiye ve dünya genelinde yeni açılımlar, yeni desteklerin olmasının öncelikleri paylaşıldı."

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol