Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Savaş Türkiye Afet Müdahale Planı Uygulamaya Yansıtılamadı

Yayınlanma Tarihi : 09.02.2024 11:13 Bu haber 165 defa okundu

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) ile Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği (MAG) arasında afet risklerine karşı alınabilecek önlemler konusunda yerel halkı bilgilendirmek amacıyla yapılacak olan işbirliği protokolün ön görüşmesi yapıldı.

Paylaş Paylaş Paylaş
Savaş Türkiye Afet Müdahale Planı Uygulamaya Yansıtılamadı

HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, depremden hemen sonra Hatay'a gelip arama kurtarma çalışmalarına katılan İstanbul merkezli Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği Başkanı Hüseyin Karadayı ve ekiplerini ağırladı.Savaş Türkiye Afet Müdahale Planı Uygulamaya Yansıtılamadı

BAŞKAN SAVAŞ: HİÇBİR AYRIM YAPMADAN HATAYLILARIN YANINDAYDIKSavaş Türkiye Afet Müdahale Planı Uygulamaya Yansıtılamadı

Afetlerle mücadele ve müdahale konusunda kendilerinin de uzman ekiplerle çalıştıklarını kaydeden Başkan Savaş, işbirliği konusunda ilgili birimlere talimatlar vererek depremin hemen ardından hiçbir ayrım yapmadan Hataylıların yanlarından olduklarını ifade ederek HBB ekipleri tarafından binlerce insanı kurtarıldıklarını da bir kez daha hatırlattı.

Savaş; Hatay'a gönderilen pek çok yardımın başka bölgelere gönderildiğini, ilk günlerde su, elektrik, enerji ve internet olmadığını, hırsızların şehri ilk andan itibaren yağmalamaya başladığını kaydetti. 

Vatandaşların enkaz altındaki yakınlarını kurtarmak için kiraladığı iş makinelerinin bile AFAD tarafından bekletilerek müdahale edilmesinin geciktirildiğini dile getiren Savaş, insanların yıkılan binalarda bağıra bağıra vefat ettiklerini dile getirdi. 

İmar Affı’nı da eleştiren Savaş,  AFAD’ın deprem bölgelerinde siyaset yaptığına da dikkat çekti.

Savaş, hükümet tarafından çıkarılan Türkiye Afet Müdahale Planı’nın (TAMP) teoride kaldığını uygulamaya yansıtılamadığının üzerinde durarak sivil toplum örgütlerinin afetlere müdahale noktasındaki çalışmalarını değerli bulduğunu, devletin kanun ve yönetmeliklerle STK’ları desteklemesi gerektiğinin altını çizdi.

MAG Derneği Başkanı Karadayı, her türlü zorluklara rağmen depremin ilk akşamında Hatay’a ulaştıklarını 700 gönüllü ile 46 kişiyi enkazlardan çıkararak kurtardıklarını ve sonrasında da bölgede ilaç, çadır ve gıda yardımları da yaptıklarını ifade etti. 

Yıkıntılar arasında yaralı insanlarla saatlerce yan yana yatarak çalıştıklarını belirten Karadayı, hiçbir afet bölgesinde Hatay’daki acı tabloyla karşılaşmadıklarını dile getirdi.

HBB Başkanı Savaş, arama kurtarma çalışmalarıyla destek olan tüm ekibe teşekkürlerini iletti.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol