Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Sağlıklı Bir Sebze: Tatlı Patates

Yayınlanma Tarihi : 04.11.2024 18:55 Bu haber 71 defa okundu

Antakya Doğa Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Dr.Biyolog Samim Kayıkçı bölgemiz bitki türlerinden biri olan Tatlı Patates ile ilgili yayınladığı bilgilendirme yazısında:”Bilimsel adı “Ipomoea batatas” olan tatlı patates, kahkahaçiçeğigiller (Convolvulaceae) ailesine ait, Tropik Amerika kökenli, yumruları yenen bir bitki türüdür. Patlıcangiller (Solanaceae) ailesine ait olan patates (Solanum tuberasum) ile yakın akraba değildir. Patatese benzeyen ve tatlı olan yumruları nedeniyle bitkiye “tatlı patates” ismi verilmiştir. Bitkinin taze yaprakları ve filizleri de yenilebilmektedir. 

Paylaş Paylaş Paylaş
Sağlıklı Bir Sebze: Tatlı Patates

Tatlı patates Amerikan yerlileri tarafından binlerce yıl önce besin olarak tüketilmiştir. İspanyollar tarafından Avrupa’ya oradan da Asya ve Afrika’ya taşınmıştır. Günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde, sağlıklı ve besleyici bir gıda olarak tarımı yapılan tatlı patates ülkemizde Hatay ve yakın çevresinde yetiştirilmektedir. İlimizde yıllık yaklaşık olarak 1100 ton tatlı patates üretimi yapılmaktadır. Tatlı patatesin ilimize özgü “Hatay Kırmızı” ve “Hatay Beyaz” isimli iki yerel çeşidi bulunmaktadır. Arsuz, Antakya ve Belen ilçeleri tatlı patates üretiminde öne çıkmaktadır.

Tatlı patates yumruları diyet lifi, mineraller, vitaminler, antosiyaninler ve fenolik antioksidanlar açısından zengindir. Yüksek lif içeriğine sahip olan tatlı patates bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi, kabızlığın önlenmesi ve doğal bağırsak florası sağlığının korunmasını destekler. Tatlı patates bir karetenoid olan beta-karoten açısından zengindir. Beta karoten besinlerle birlikte alındığında göz sağlığı, güçlü bir bağışıklık sistemi ve sağlıklı bir cilt için önemli olan A vitaminine dönüşür. Tatlı patates yumruları önemli miktarlarda kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, kalsiyum, çinko, B6 vitamini ve C vitamini içermektedir. Magnezyum protein sentezi, kemik sağlığı, kas ve sinir fonksiyonunu desteklemesi, kan şekeri kontrolü ve kan basıncını dengelenmesi süreçlerinde önemli rol oynar. Potasyum sıvı dengesinin sağlanması ve kas-sinir fonksiyonlarının düzgün çalışması açısından önemli bir mineraldir. B6 vitamini protein metabolizması, sinir sistemi fonksiyonları, kırmızı kan hücrelerinin üretimi, bağışıklık sistemi güçlendirilmesi, hormonal denge ve ruh sağlığının korunması gibi birçok süreçte önemli rol oynar. C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesine, cilt sağlığının korunmasına, demir emiliminin artmasına ve yaraların daha hızlı iyileşmesine katkı sağlar. C vitamini cilt, kemik, bağ dokuları ve tendonların esnekliği ve dayanıklılığından sorumlu olan kolajen proteinlerinin üretiminde rol oynar. Tatlı patates yaprakları ve taze filizleri de yenebilmektedir. Üstelik yumrulardan daha fazla protein ve lif içeriğine sahiptirler.

Tüm besinler gibi tatlı patatesinde kararında tüketilmesi gerekmektedir. Çok aşırı tüketilmesi böbrek ve safra taşları oluşumu, kızarıklık, baş ağrısı, mide ağrısı ve şişkinliğe sebep olabileceği belirtilmektedir.

Günümüzde Çin dünyanın en büyük tatlı patates üreticisidir. Malavi, Tanzanya ve Nijerya diğer önemli üreticilerdir. Tatlı patates tropik ve subtropik bölgelerde pek çok toprak tipinde yetişebilen dirençli bir tarım ürünüdür. Küresel iklim krizi nedeniyle yakın gelecekte gerçekleşeceği öngörülen küresel gıda krizi için alternatif çözümler üretmek zorundayız.  Ülkemizde sadece Hatay ili ve yakın çevresinde tarımı yapılan tatlı patatesin “Hatay Kırmızı” ve “Hatay Beyaz” isimli iki yerli çeşidi vardır. Bu çeşitlerin üretiminin ve pazarlanmasının geliştirilmesi ve bunun yanında oldukça besleyici ve sağlıklı bir gıda olarak tüketiminin teşvik edilmesi son derece önemli olacaktır. “ifadelerine yer verdi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol