Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Rahimağzı Kanserine Human Papilloma Virüsü Neden Oluyor

Yayınlanma Tarihi : 22.01.2024 00:51 Bu haber 120 defa okundu

Uzman Doktor ve Aile Hekimliği Uzmanı Serdal Kanuncu, "1-31 Ocak Serviks Kanseri Farkındalık ayı" dolayısıyla açıklama yaptı.

Paylaş Paylaş Paylaş
Rahimağzı Kanserine Human Papilloma Virüsü Neden Oluyor

Uzm. Dr. Serdal Kanuncu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Rahimağzı Kanseri 2020'de dünyada kadınlarda görülen  en yaygın 4. kanser çeşidi olarak belirlenmiştir. Rahimağzı kanseri ölüm oranlarının ve vakalarının  en yüksek olduğu ülkeler düşük ve orta gelirli ülkelerdir. HPV aşısının ulusal aşı takviminde olmayışı, servikal tarama sayılarının beklenen yükseklikte olamayışı ve insanların sosyal, sağlık ve ekonomik açıdan yaşadıkları sorunlar nedenler arasındadır.

Rahimağzı kanserine tip 16 ve tip 18 başta olmak üzere Human Papilloma Virüs neden olmaktadır.

Rahimağzı kanseri insidansının ve mortalitesinin en yüksek oranları Sahraaltı Afrika, Orta Amerika ve Güneydoğu Asya'da görülmektedir

Human Papilloma Virüs cildi, genital bölgeyi ve boğazı etkileyebilen, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur, ccinsel aktif olan kişilerin neredeyse tamamı hayatlarının bir noktasında bu virüsle bir şekilde karşılaşacaklardır, çoğu durumda bağışıklık sistemi mikrobu vücuttan temizler ancak temizlenemeyen kalıcı enfeksiyonu kansere yol açabilir.

Önleme yolları; özellikle 9-14 yaşları arasındaki kız çocuklarına HPV aşısı, 30 yaşından itibaren 5 yılda bir Aile Sağlığı Merkezlerinde veya KETEM’lerde yapılan HPV taramaları ve ayrıca semptom veya endişelerin olduğu her yaşta erken teşhis ve tedavidir. Human Papilloma Virüsü ve dolayısıyla oluşabilecek Rahimağzı kanserini önleme yollarından biri de  her yıl ocak ayında yapılan farkındalık etkinlikleri sayesinde oluşan bilinçlenmedir. Diğer önleme yolları ise sigara içmiyor olmak ya da sigarayı bırakmak, prezervatif kullanmak ve sünnet olmaktan geçer, bazı ülkeler erkek çocuklarını dahi aşı programına almışlardır.

Dünya Sağlık örgütü bu konuda küresel stratejisini şu şekilde tanımlamıştır 2030 yılına kadar ulaşılacak 3 hedef vardır;

1-kızların %90'ı 15 yaşına kadar HPV aşısı yaptırmalı,

2- kadınların %70'i, 35 ve 45 yaşlarına kadar taranmalı ,

3-rahimağzı hastalığı olanların %90'ı tedavi görmeli.

Bu modelleme ile eğer hedefe ulaşılabilirse 74 milyon yeni rahimağzı kanseri vakasının önlenebileceği ve 62 milyon ölümün önüne geçilebileceği tahmin edilmektedir.

İlave etmek gerekir ki, dünyada hepatit B virüs ile Human Papilloma Virüs,  kansere neden olabilen ancak aşısı da olan virüslerdir, yani korunabilmek mümkündür."

Kaynak: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cervical-cancer

Uzm.Dr.Serdal Kanuncu

Aile Hekimliği Uzmanı

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol