Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Murat Yurdakul’a Uluslararası Yılın Çevirmeni Ödülü

Yayınlanma Tarihi : 02.01.2023 20:53 Bu haber 207 defa okundu

Şair, yazar ve çevirmen Murat Yurdakul, Çin Halk Cumhuriyeti'nde Şiir Tercüme ve Araştırma Merkezi IPTRC Uluslararası İcra Kurulu Rendition of International Poetry Quarterly Dergisi tarafından Uluslararası Yılın Çevirmeni Ödülü’ne değer görüldü.

Paylaş Paylaş Paylaş
Murat Yurdakul’a Uluslararası Yılın Çevirmeni Ödülü

Ödül, aralarında İtalya, Amerika Birleşik Devletleri, Polonya, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Romanya, İsveç, Hindistan, Fransa, İspanya, Çin, Arnavutluk'un da bulunduğu 18 ülkeden ünlü şair, çevirmen ve akademisyenlerden oluşan bir jüri tarafından aday gösterildi.  Yunanistan, Almanya, Arjantin, İsrail, Japonya, Danimarka vs. Üç tur oylama iki ay sürdü.  Son olarak 13 ülkeden 14 şair ve çevirmen kazandı.

Dünya ve Türk edebiyatında iz bırakan yazarların yer aldığı "İzdüşüm Senfonisi" söyleşi seçkisi kapsamında Stephen King, Tess Gerritsen, Cormac McCartney, Edgar Borges, Andy Weir, Sophıe Mackıntosh, Elfriede Jelınek, Judith Butler ; "Yeryüzünün Şiir Senfonisi" kapsamında 2020 Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Amerika'lı şair  Louise Glück, Haydar Ergülen, Şükrü Erbaş, Joanna Wicherkiewicz, Bejan Matur, Safiye Can ; "Kültürlerarası Edebiyat" şiir senfonisi seçkisi kapsamında "21. Yüzyılda Çağdaş Çin Şiir Antolojisi 2001-2021" kitabında yer alan çağdaş 36 Çin şairin şiirlerini Türkçe çevirisini Türk edebiyatına kazandırmasından dolayı bu onura layık görüldü. 

Türkiye’den bu prestijli Ödülü’ne layık görülen ilk çevirmen olan Murat Yurdakul daha önce de İngiltere Merkezli Birleşik Krallıkta yayımlanan The Modern Poetry Translation Dergisi’nde en iyi çevirmen ödülü’ne değer görüldü (2018). 

İleri düzeyde İtalyanca, İspanyolca, İngilizce ve Çin’ce konuşabiliyor ve çeviri yapan çevirmen Sayın Murat Yurdakul Çin Halk Cumhuriyeti'nde bu anlamlı ödüle Türkiye’den layık görülen ilk çevirmen olmasından dolayı onur duyduğunu belirterek çeviri konusunda şunları belirtti. Kültürlerarası edebiyat bağlamında çeviri iki ülke arasındaki kültürel bağ katkı sağlamaktan onur duyduğunu belirterek bu anlamlı ödüle değer görülmekten kıvançlı olduğunu söyledi. 

Rendition of International Poetry Quarterly

Uluslararası Şiir Araştırmaları Merkezi IPTRC Başkanı, Rendition of International Poetry Quarterly'nin genel yayın yönetmeni Dr. ZHANG ZHI'nin yaptığı Rendition of International Poetry Dergisi 1995 Mayıs 1995'de kurulan ve 8'den fazla ülkeye gönderilen ve Uluslararası Şiir Araştırmaları Merkezi Dir (IPTRC) Araştırmacılar, Uluslararası Yazarlar Birliği (WA) üyeleri ve Uluslararası Yunan Yazarlar ve Sanatçılar Birliği üyesi, İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, İspanyolca, Japonca, Yunanca ve katılımcı ana dili gibi çok dilli dillerde yayınlanan saf modern şiirlerin 190'den fazla ülkede yayımlanan Uluslararası Şiir Çeviri ve Araştırma Merkezi (IPC), Uluslararası Yazarlar ve Sanatçılar Derneği (WA) ve Uluslararası Yunan Yazarlar ve Sanatçılar Derneği (ISGWA) üyelerinin ortak dergisidir.

Murat Yurdakul çeviri ile ilgili düşüncelerini şöyle aktardı:

"Mesleğine tam anlamıyla gönül vermiş bir çevirmen, yabancı bir dilde okuduğu bir yazara ve metnine bir kez vurulmaya görsün, ondan sonra o yazarı - daha önce başkaları tarafından kaç kez çevrilmiş olursa olsun - bir de kendi anlatmak, o çevirmen için tam bir tutkuya dönüşür. Bu tutku, hiçbir zaman kendi yapacağı çevirinin öncekilerden üstün olacağı inancından kaynaklanmaz. Önemli olan husus, o çevirmende kendi yorumunu ve söyleşini aktarma tutkusunun oluşmasıdır. 

Çeviri, bir tür yorumlama eylemi olan çevirme eylemine gelince, anlama tek başına yeterli olmaz. Anlama'ya ek olarak, yazarın kendi yazın gerçekliği içerisinde, belli bir biçimde paylaşmak da gerek. Okumanın koşulları ile anlatmanın koşulları, birbirinden epey farklı, çeviri de, anlatma'nın çok özel bir türü; kendi koşullarının varlığını gereksinir."

 

MURAT YURDAKUL’UN ÖZGEÇMİŞİ 

Adana’da doğdu (1983). Anadolu Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nü tamamladı. Çeşitli dergilerde şiir, öykü, çevirileri yayımlandı. Britanya’da Modern Poetry Translation Dergisi’nde en iyi çevirmen seçildi (2018). İtalya’da XIII uluslararası Premio Vitruvio Şiir Ödülü’ne (2018), İtalya’da VI uluslararası Città Del Galateo Edebiyat Öykü Ödülü’ne değer görüldü (2018). İtalya’da Casa Editrice Cento Verba öykü derlemesine katıldı (2019). Homeros Edebiyat Ödülleri Tarık Dursun K. Hikâye Ödülü 3.lük Ödülü’ne değer görüldü (2020). Çin’de Uluslararası Şiir Çeviri ve Araştırma Merkezi şiir antolojisine katıldı (2020). Çin Halk Cumhuriyeti'nde Şiir Tercüme ve Araştırma Merkezi IPTRC Uluslararası İcra Kurulu [Rendition of International Poetry Quarterly Dergisi] tarafından uluslararası Yılın Şairi Ödülü’ne değer görüldü (2022). Uluslararası Asya PEN [Mısır] “İpek Yolu Edebiyat” şiir seçkisinde yer aldı (2022). Çin Halk Cumhuriyeti'nde Şiir Tercüme ve Araştırma Merkezi IPTRC Uluslararası İcra Kurulu [Rendition of International Poetry Quarterly Dergisi] tarafından Uluslararası Yılın Çevirmeni Ödülü’ne değer görüldü (2022).

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol