Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Milletvekili Seçilen Atalay Serbest Bırakılmalı

Yayınlanma Tarihi : 05.06.2023 20:03 Bu haber 208 defa okundu

Hatay Akademik Meslek Odaları (HAMOK) Dönem Sözcüsü Yahya Hamurcu, Hatay'dan milletvekili seçilen Şerafettin Can Atalay’ın serbest bırakılması gerektiğini, tutukluluk halinin hukuka aykırı olduğunu bildirdi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Milletvekili Seçilen Atalay Serbest Bırakılmalı

Yahya Hamurcu, basın açıklamasında şu sözlere yer verdi:

"14 Mayıs 2023 tarihli 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nin sonuçlarını içeren Yüksek Seçim Kurulu kararı 30 Mayıs 2023 tarihli mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu kararın Hatay ili seçim çevresi sonuçlarının açıklandığı bölümünde ismi yer almakla, halihazırda yargılanmakta olduğu bir dava nedeniyle tutuklu bulunan Şerafettin Can Atalay’ın milletvekilliği kesinleşmiş; Ş. Can Atalay, avukatları aracılığıyla milletvekilliği mazbatasını almıştır. Seçimin üzerinden iki haftadan uzun bir zaman geçmiş olmasına rağmen, milletvekilliği kesinleşen ve mazbatasını alan Ş. Can Atalay’ın tutukluluk hâlinin devamı, hukuka aykırı bir şekilde, kişi hürriyeti ve güvenliği, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma ve seçmenlerin temsil edilme haklarının ihlali anlamına gelmektedir.

Seçilme hakkı sadece seçimlerde aday olma hakkını değil, aynı zamanda seçildikten sonra milletvekili olarak parlamentoda bulunma hakkını da ihtiva etmektedir. Bu da hiç kuşkusuz, kişinin seçildikten sonra milletvekili sıfatıyla temsil yetkisini fiilen kullanabilmesini gerektirir. Bu bağlamda seçilmiş milletvekilinin yasama faaliyetine katılmasına yönelik müdahale, sadece onun seçilme hakkına değil, aynı zamanda seçmenlerinin serbest iradelerini açıklama hakkına da yönelik bir müdahale teşkil edebilir. Milletvekili Can ATALAY’ın hukuksuz olarak tutuklu bırakılması halkın iradesinin gasp edilmesi anlamı taşımaktadır."

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol