Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Karantina Bölgesindeki Hayvanlardan Uzak Durulmalı!

Yayınlanma Tarihi : 01.05.2024 08:11 Bu haber 358 defa okundu

Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, Defne ilçesinde, hayvanlara saldıran ve daha sonra ölen sahipsiz bir köpekte kuduz tespit edilmesi üzerine alınacak önlemler ve süreçle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Paylaş Paylaş Paylaş
Karantina Bölgesindeki Hayvanlardan Uzak Durulmalı!

Yılmaz, yaptığı açıklamada, Defne’deki Meydancık ve Güneysöğüt mahallesinin altı aylığına karantinaya alındığını belirterek, "Mahallelerdeki hayvanlara kuduz aşısı yapılmaya, insanlara önleyici tedavi uygulanmaya başlandı" dedi.

Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, karantinayı, alınan önlemleri ve sürecin nasıl işleyeceğini şöyle anlattı:

"Bugüne kadar kuduzlu hayvanın insanlara teması ya da saldırısının olmadığını anlatan Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, altı aylık karantinanın başladığını ancak önümüzdeki dönemlerde tekrar kuduz vakasıyla karşılaşılması durumunda sıfırdan altı aylık karantinanın başlayacağını anlattı. 

Hatay’ın ilçelerinde belediyelerin sokak hayvanlarıyla yeterince ilgilenmediğine dikkat çeken Yılmaz, “Deprem döneminde de bu işler bu şekilde devam etti ve deprem sonrasında da böyle bir vakayla karşı karşıya kalmış olduk” dedi. 

Karantina bölgesinde vahşi olan ya da olmayan her türlü hayvana temastan kaçınılması gerektiğini dile getiren Yılmaz, “Hastanelerle ve aşı merkezleri ile görüştük. Şu an aşı konusunda bir sıkıntı görünmüyor. Yaklaşık 2 bin tane aşı ve 3 bin tane de kuduz immünglobulin stoku var. Kuduz, aşıyla önlenebilir. Hayvan sağlığına dikkat edilse, hayvanlar yılda bir kere kuduza, diğer zoonotik ve önlenebilecek hastalıklara karşı aşılansalar, bu tür haberleri duymayacaktık. Böyle bir yılda, bu hastalıkların ortaya çıkıp insanların sağlığını da tehdit ediyor olması vahamet” dedi. 

Toplu yaşam alanlarının salgın açısından her zaman risk oluşturduğunu söyleyen Yılmaz, “Her konteyner kentte nereden baksanız bin, iki bin kişi yaşıyor. Bunlar bitişik nizam, tuvaletleri ve kullandıkları su standartlara çok uygun değil. Bu risk, insanlar birbirinden uzaklaşana kadar, yani kendi evlerine, kalıcı konutlarına ulaşana kadar devam edecek” diye ekledi. 

HATAY'DA TOZ SORUNU DEVAM EDİYOR

Yılmaz, depremin üzerinden 15 ay geçmesine rağmen şehir de hala tozun insan sağlığı açısından büyük bir tehdit olduğunu da hatırlattı. Hatay’da nefes alınamadığını aktaran Yılmaz, “Havalar ısınıp kurumaya başlayınca insanlar yine nefes darlığı çekecek kadar toza maruz kalıyor. Şu an merkeze yakın birçok yerde, insanların da yaşadığı alanlara çok yakın bölgelerde taş ocakları kurulmaya başlandı ve bunlardan her gün üçer beşer açılıyor” diye konuştu.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol