Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Kanserden değil geç kalmaktan kork

Yayınlanma Tarihi : 05.10.2016 00:00 Bu haber 877 defa okundu

Hatay Halk Sağlığı Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki, meme kanserinin, memenin süt bezlerinde ve süt kanallarını döşeyen hücreler arasında, çeşitli etkenler sonucu kontrolsüz biçimde çoğalan ve başka organlara yayılma potansiyeline sahip hücrelerin oluşturduğu tümoral yapı olduğuna dikkati çekti.

Paylaş Paylaş Paylaş
Kanserden değil geç kalmaktan kork

Tiryaki, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Ülkemizde kadınlarda sık görülen kanser tipidir. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık olarak %25’i meme kanseridir. Hastalığın görülme sıklığı gelişmiş ülkelerde 60’lı yaşlarda daha fazla iken ülkemizde 45-49 yaş grubunda %16.7’lik bir değerle maximuma ulaşmıştır. Hastalığın önemi ve son yıllarda gözlenen artış nedeniyle 2004 yılından bu yana kadınlarda meme kanserinin erken teşhisinin önemi ve farkındalığının vurgulanması amacıyla Ekim ayı tüm dünya ve ülkemizde Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir.

İlimizde Antakya, İskenderun ve Kırıkhan ilçelerinde bulunan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) kendi kendine meme muayenesi eğitimleri ile mamografi hizmetleri ücretsiz olarak sunulmaktadır. Kanserden korunmada dengeli beslenme, kilo kontrolü, tütün ve tütün ürünlerinden uzak durma, alkol tüketiminin sınırlandırması, düzenli egzersiz ve stresten uzak kalma önemli faktörlerdir. Erken tanı amacıyla kendi kendine meme muayenesi ile mamografinin de ihmal edilmemesi gerekir.”

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol