Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Hataylı tüccarlar Suriyenin

Yayınlanma Tarihi : 04.11.2016 00:00 Bu haber 1076 defa okundu

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığını Türkiye-Suriye Dostluk Komitesi Başkanı, Prof.Dr.Mehmet Yuva nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyarette Vatan Partisi Hatay İl sekreteri Sadık Karakaş ve İlçe Başkanı İbrahim Bedir’de katıldılar. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, oda ikinci başkanı Muhsin Yeter ve yönetim kurulu üyesi Bülent Saküçoğlu karşıladılar.

Paylaş Paylaş Paylaş
Hataylı tüccarlar Suriyenin

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, kendilerinin öncelikle Türkiye-Suriye ilişkilerinin neden bu hale geldiğini ve gelinen noktanın ne olduğunu kavramak için Aydınlık Yazarı ve Şam Üniversitesi Öğretim  Üyesi Prof.Dr.Mehmet Yuva’dan öğrenmek istediklerini belirtti.

Yuva, konuşmasına başlarken, Erdoğan ve Esad görüşmesine bir döneme tercümanlık yaptığını belirterek, Türkiye-Suriye ordularının ortak tatbikat yapması noktasından bu günlere gelindiğinin nedenlerini şöyle ifade etti: “Türkiye’nin siyasi otoritesi, ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesinde yer alması ile Türkiye-Suriye krizi başlamıştır. Yani Ortadoğu’da 24 Müslüman ülkenin rejimlerinin değiştirilmesi, sınırlarının yeniden çizilmesi ve bölünmesi demekti. Bu Projede Suriye’nin bölünmesi de bulunmaktadır. Fakat bu artık geride kaldı, Türkiye’nin siyasi iktidarı bu projede Türkiye’nin de bölünmesini görerek, Amerika ile karşı, karşıya geldi. Bu gün ise Türkiye-Suriye arasında görüşmeler başlamıştır.”

Yuva, “Türkiye-Suriye arasında görüşmeler devam etmektedir. Bu ziyaretlerde yumuşama vardır, önümüzdeki dönemde bunları daha iyi göreceğiz ve anlayacağız. Esas alan ise Suriye’nin yeniden yapılması ve bu yapılanmada Hatay esnafı önemli görevler alabilir. Bu alanda kurumlar ve organize edilerek yapılamalıdır. Geçmişte Hataylı işadamlarımız, Türkiye-Suriye düşmanlığının önlenmesinde ellerini taşın altına koymadılar. Bundan herkes zarar gördü.  Kriz tam 5.5 yıldır sürmüştür. Siyasi otoriteyi eleştiren iş çevre çıkmadı, ya korktu, ya da bekledi. Bir baskı oluşturulmadı” dedi.

Levent Hakkı Yılmaz, bilgiler için Yuva’ya teşekkür ederek, “Bizi birinci ağızdan bilgilendirdiniz. Önümüzdeki dönemde odamız yönetim ve üyelerini bilgilendirecek toplantılar yapabiliriz.

Diğer taraftan Suriye ile bavul ticareti yapılmaktadır ama bu bavul ticaretinin üzerine çıkılmalıdır. Bizim kimsenin topraklarında gözümüz yoktur. Biz Suriye ile ticaretimizin geliştirilmesinden yanayız.

Türkiye iş adamlarının girişimine sizler katkıda bulunursanız iyi olur. Bir taraftan biz odalarımız ile görüşmeler yaparız, sizlerde hükümetin bu alandaki girişiminin önün açılmasında yardımcı olursunuz. Bizler ayrıca Hatay milletvekillerimizin de bu ziyaretlere katılmasını istiyoruz. Hatay bu Türkiye-Suriye krizinden büyük etkilendi. Bu ziyaretlerle hem iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesi, hem de bizim iş çevresinin krizinin çözülmesine katkıda bulunuruz” dedi.

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol