Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Hatayın sorunları Başbakana anlatıldı

Yayınlanma Tarihi : 10.10.2016 00:00 Bu haber 670 defa okundu

9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ve meclis başkanlarının katılımıyla TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.​

Paylaş Paylaş Paylaş
Hatayın sorunları Başbakana anlatıldı

Şura’da, 81 ilden 365 oda/borsa başkanı özel sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini, Başbakan Yıldırım ve bakanlara iletti.

Şura’ya Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’ndan ATSO Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak ve Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin katılırken, ATSO Başkanı Çinçin bölgemizin sorunlarını ve çözüm önerilerini Başbakan Binali Yıldırım’a iletti.

HASSA TÜNEL PROJESİ, HASSA Ve ERZİN OSB’lerin KURULMASI Ve REYHANLI BARAJI İNŞAATI

ÇÖZÜM ÖNERİSİ:

Çinçin, konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Hassa Tüneli Projesi Kapsamında Yapılacak Yolun Toplam Uzunluğu 31 Km Olup, Proje Kapsamında Yapılacak Olan 4 Adet Tünelin Toplam Uzunluğu İse 19 Bin 327 Metre Planlanmıştır. İç Anadolu Ve Güneydoğu Anadolu Projelerini İskenderun Körfezine Bağlayacak Olan Bu Proje Ülkemiz Ekonomisine Büyük Katkı Sağlayacaktır. Tünel Projesi İle İlgili Yapım Ve İhale Çalışmaları Devam Eden Proje Yapım Çalışmaların Hızlandırılması Ve Hassa Organize Sanayi Bölgesi Yapımıyla Birlikte Planlanması Büyük Önem Arz Etmektedir.

Hassa Tünel Projesinin Devamı Niteliğindeki Hassa’da Bulunan Yaklaşık 80.000 Dekarlık Hazine Arazisinin Sanayi Alanı Olarak Yatırıma Açılması Ve Organize Sanayi Bölgesi Kurulması İçin Tahsis Edilmesi İlimiz Ve Bölgemiz İçin Çok Büyük Bir Önem Taşımaktadır. İlk Etapta Hassa’daki Yer Tespiti Yapılan 45.000 Dekarlık Alanın Organize Sanayi Bölgesi Ve Beraberinde Hatay Serbest Bölgesi Olarak Planlanarak Açılması Ülkemizin Sanayisi İçin Büyük Önem Arz Etmektedir.”

NARENCİYE’NİN DURUMU, RUSYA İHRACAT YASAĞI, PAMUK Ve ZEYTİN ÜRETİMİNİN DESTEKLENMESİ

ÇÖZÜM ÖNERİSİ:

Coğrafi Konumu Ve İklim Şartları Nedeniyle Türkiye'nin Önde Gelen Narenciye Merkezlerinden Erzin, Dörtyol Ve Samandağ'da, Mandalina Ve Portakalın Önceki Yıllarda Alıcı

Bulamaması Ve Dalında Çürümeye Terk Edilmesi Narenciye Üreticilerine Büyük Sıkıntılara Sebep Olmuştur. Bu Bölgenin Narenciyesini Arap Ülkeleri Ve Rusya Tüketiyordu. Arap Ülkelerinde Devam Eden İç Savaşlar Ve Rusya'daki Dış Pazarın Kapatılması Ve Bu Ürünlerin Yasaklı Listesinde Olması Üreticilerimizi Çok Zor Durumda Bırakmaktadır. Narenciye'nin En Büyük Pazarı Rusya İle Ülkemiz Arasında Yaşanan “Narenciye İhracat Yasağı” Biran Önce Çözüme Kavuşturulup, İhracata Açılmalıdır.

Pamuk’un Ton Başına 750 Lira Olan Şu Anki Destekleme Priminin 1000 Liraya Çıkarılması Gerekmektedir. İklim Şartlarından Dolayı Hatay Da Pamuk Verimi Mısırdan Daha İyi Olduğu İçin Pamuk Ekiminin Teşvik Edilmesi Gerekmektedir.

Prinanın Enerji Sektöründe Değerlendirilmesi Desteklenmeli, Prinayla Çalışan Enerji Santrallerinin Kurulması Ve Desteklenmesi De Sağlanmalıdır.

Altınözü Enek Tarıma Dayalı Süt Ve Hayvancılık OSB’nin Kurulması Ülkemiz Hayvancılığını Dışa Bağımlılıktan Kurtaracak, Tarım Bakanlığımızın Pilot Projesini Hayata Geçirmek İçin Yatırım Programına Alınması Hususunda İlimiz Desteğinizi Beklemektedir.

CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISI, RO-RO TAŞIMACILIĞI Ve HATAY HAVALİMANI

ÇÖZÜM ÖNERİSİ:

Türkiye’nin Ortadoğu’ya Açılan En Önemli Çıkış Kapılarından Cilvegözü Sınır Kapımızın Şu Anda Transit TIR Geçişlerine Kapalı Olması Hatay Ekonomisine Zarar Vermektedir, Bu Nedenle Sınır Kapımızın Eskiden Olduğu Gibi Transit TIR Geçişlerine Açılması Sağlanmalıdır. Ayrıca Şu Anda Aynı Şekilde Transit Geçişlere Kapalı Olan Ve Alternatif Olabilecek Bir Diğer Sınır Kapımız Olan Yayladağı Sınır Kapımızın Da Kapasitesinin Arttırılması, Transit TIR Geçişlerine Açılması Büyük Önem Arz Etmektedir.

Bugün RO-RO Taşımacılığının Süveyş Kanalı- Kızıldeniz Ve Duba Limanı Güzergâhında Yapılmasından Dolayı, TIR Başı RO-RO Taşıma Maliyetleri Önemli Ölçüde Artmıştır. Bu Nedenle, İlimiz İhracatçısı Ve Taşımacısının Da Teşvik Kapsamında Desteklenmesi Gerekmektedir.

RO-RO Hattının Yaşaması Bölge Taşımacılığı İçin Gereklidir. Hat Kapanırsa Bu Firmaların Çalışabilecek Alanları Yoktur. RO-RO Hattına Bağlı Bölgede 2000-3000 Araç Bulunmaktadır. Taşımacılıkta İstanbul Dan Sonra En Büyük 2. Bölgedir. Yaklaşık 20 Bin Kişi Bu Sektörden Yaşamını Sağlamaktadır. Süveyş Güzergâhının Maliyetinin Yüksekliği, Konteyner Firmalarının Aşırı Fiyat İndirmesi Taşımacılık Sektörüne Ciddi Zarar Vermektedir. Sektörü Yaşatmak İçin Ortadoğu Ve Körfez Ülkelerine Giden Bazı İhracat Mallarının RO-RO İle Göndermeleri Koşuluyla Destek Verilmesi Taşımacılığı Canlandıracaktır. Bunlar Yaş Meyve Ve Sebze, Halı, Mobilya, Tanker Silobus, Hazır Giyim Ve Tekstil Gibi Önemli İhracat Kalemleridir.

İlimizdeki Havalimanı Uçuş Fiyatlarının Komşu İllerimiz Adana Ve Gaziantep’ten Çok Daha Fazla Pahalı Olması Sıkıntı Yaratmaktadır, Sebebinin İse Atatürk Havalimanından SLOT Alınamamasıdır.”

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol