Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Hatay 81 arasında övünülecek düzeyde değil

Yayınlanma Tarihi : 15.02.2016 00:00 Bu haber 825 defa okundu

Gümrük Müşaviri, Araştırmacı-Yazar Mehmet Çardak, “Türkiye’de yaşam endeksi ve Hatay” konulu yazısında ilginç tespitlerde bulundu.

Paylaş Paylaş Paylaş
Hatay 81 arasında övünülecek düzeyde değil

Çardak, yaptığı açıklamada, TÜİK 2015 yılı illerde yaşam endeksine göre Hatay’ın; barınma ve yaşam alanı olarak ve özellikleri itibariyle birey ve hane halkının yaşam kalitesinde etken olan ‘Konut Boyutu Endeksi’ne göre 81 il arasında 62. sırada olduğuna dikkati çekti.

Kişilerin maddi olarak daha çok kaynağa erişebildiği bir hayat sürmelerini sağlayan, yaşamını iyileştirme imkânı bulan ‘Çalışma Hayatı Endeksi’ne göre Hatay’ın, 81 il arasında 71. sırada olduğunu öne süren Çardak, şöyle devam etti:

“Hatay, 81 il arasında hiçbir endekste övünülecek bir düzeyde değildir. Hatay cennetten bir köşe değildir. Hatay eğitim, kültür, çevre, doğa ve tarih yönünden çok zengin bir kent değildir.

Hatay milletvekillerinin, Hatay il yöneticilerinin, Hatay Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarının, Hatay esnaf ve sanatkârlarının, Hatay işadamlarının artık şapkalarını önlerine koyup düşünmelerinin zamanı çoktan gelmiştir. Şimdi Hatay’ın yaşam düzeyini geliştirmeye dönük fikri ve projesi olanların konuşma zamanıdır. Hatay’ı yaşam endekslerine göre konuşmak, tartışmak lazımdır!

Yaşam endeksinde Hatay’ı, 81 il arasında ilk sıralara yükseltebilmek için; Maraş’ı ‘kahraman’, Urfa’yı ‘şanlı’ ve Antep’i  ‘gazi’ unvanları ile ödüllendiren Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, Hatay’ı da uygun bir unvanla ödüllendirmesi gerekmektedir? Örneğin; ‘Gazi’ unvanını aldıktan sonra Antep, ekonomide, ticarette ve sosyal yaşamda şaha kalkmıştır. Hatay’ın ekonomi ve ticareti ise bir türlü geliştirilememektedir. Hatay’da tarım, taşımacılık ve turizm de ölmek üzeredir. Dolayısıyla da Hatay’a ‘şehit’ unvanı en yakışanıdır.  Şehithatay’ın yaşam endeksindeki düzeyi değişmese bile itibarı artabilir.”

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol