Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Hassa lav tüpü mağarasında detaylı inceleme

Yayınlanma Tarihi : 11.11.2016 00:00 Bu haber 657 defa okundu

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Mağara Koruma Şubesi uzman ekipleri Türkiye'nin ilk ve tek magmatik kökenli Mağarası olan Hassa Lav Tüpü'nün nasıl oluştuğu, ilk bulgular ve gözlemler yaptı.

Paylaş Paylaş Paylaş
Hassa lav tüpü mağarasında detaylı inceleme

Mağara Koruma Şubesi Ekipleri iki gün önce Hatay’a gelerek Hassa’da bulunan geçen yıl ortaya çıkarılan fakat içinde metan gazı birikimi olması ve galerinin ilerleyen bölümlerinde tabanın bataklık hale gelmesi nedeniyle ancak 200 metrelik kısmını araştırabildikleri Lav Tüpü Mağarasında ikinci bir çalışma başlattı.

İlk gün, ekipler içerideki metan seviyesini ve bataklığın son durumunu görmek için bir öncü penetrasyon yaptı. Selim Selim Erdoğan, Hakkı Ergeneli, Haluk Akgönüllü ve Mehmet Atıcı'dan oluşan ekip öğleden sonra ilk girişi gerçekleştirdi. 

Zeminin suya doygunluğunun geçen yıla göre fazla, bataklığın daha inatçı olduğunu gözlemleyen ekip ilk etapta şu bulguları elde etti: “Güzel olan, metan birikiminin neredeyse olmaması. Bu, her birimizin o kaygan ve sıkıntılı ortamda 10'ar kg oksijen tüpü ve astronot maskesi taşımak zorunda kalmayacağız anlamına geliyor! Geçtiğimiz yıl bıraktığımız noktadan yaklaşık 50 metre daha ilerleyip, ertesi gün haritalamaya başlamak üzere programı sonlandırıyoruz”

Ekip, Türkiye'nin ilk ve tek magmatik kökenli Mağarası olan Hassa Lav Tüpü'nün nasıl oluştuğu, ilk bulgular ve gözlemlerle devam edeceklerini ifade etti.

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol