Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Gül: Kadın-erkek Fırsat Eşitliğinin Sağlandığı Bir Dünya Hayal Ediyoruz

Yayınlanma Tarihi : 21.12.2023 21:03 Bu haber 146 defa okundu

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) yürütücülüğünde, Türkiye İş Bankası desteği, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) iş birliğinde, girişimci kadınların desteklenmesi amacıyla hayata geçirilen ‘Girişimde Kadın Gücü’ projesinin son toplantısı Hatay’da düzenlendi. Toplantıda konuşan Doğu Akdeniz Sanayi ve İş Federasyonu (DASİFED) Başkanı Gülay Gül, depremin ilk gününden itibaren TÜRKONFED işbirliği ile başlatılan yardımların ihtiyacı olanlara ulaştırılmasında çok ciddi mücadele verdiklerini anlattı. Gül, “Her türlü olumsuzluğa rağmen bu dönemde kadınların iş hayatına büyük oranda katılması ve daha aktif olarak faaliyetlerde bulunması, gelişen ekonomide stratejik bir öneme sahiptir. DASİFED olarak iş yaşamında kadın yerinin AB standartlarına çıkarılmasını sağlamak en büyük hedefimiz. Kadınların aile, politika, iş dünyası ve bürokraside güçlendirmek için farkındalık yaratmak istiyoruz. Kadın-erkek fırsat eşitliğinin sağlandığı bir dünya hayal ediyoruz” diye konuştu. Gül konuşmasına şöyle devam etti; “Öncelikle, asrın felaketi diye tanımlanan ve bundan en ağır şekilde etkilenen başta ilimiz olmak üzere; diğer illerimizde yaşanan deprem felaketinde kaybettiklerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. Ayrıca depremin yarattığı olumsuz etkilerden kaynaklı hala sağlık problemleri yaşayan vatandaşlarımıza Allah’tan   acil şifalar diliyorum.

Paylaş Paylaş Paylaş
Gül: Kadın-erkek Fırsat Eşitliğinin Sağlandığı Bir Dünya Hayal Ediyoruz

Depremin ilk gününden itibaren TÜRKONFED iş birliği ile başlatılan yardımları DASİFED olarak en kritik noktalara ulaştırmak üzere; kurum ve kuruluşlarla çok ciddi mücadele verdik. Böylece birçok vatandaşımıza ulaştık. Gül: Kadın-erkek Fırsat Eşitliğinin Sağlandığı Bir Dünya Hayal Ediyoruz

Gün, birlikte olmak günüdür ve zaman bu zaman.    Bundan böyle artık hep birlikte memleketimize ve ülkemize sahip çıkma zamanıdır.  Aydınlık gelecek için hepimize büyük görevler düşmektedir. 

Bizler DASİFED olarak; bölgesel, sektörel ve ulusal ekonomi politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunmak ve Anadolu’yu kalkınmanın öznesi yapmak hedefiyle, altı derneğimizle birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz. Federasyonumuzun kadın politikaları gereği, bu toplantı ve eğitimleri çok önemsiyoruz. Hedefimiz başta DASİFED olmak üzere; bütün STK larda, ekonomide, siyasette olmak üzere biz kadınların   toplumu oluşturduğumuz oranda yer almaktır. 

DASİFED ‘in de üyesi olduğu TÜRKONFED, bünyesinde 26 bölgesel ve 4 sektörel dernekler federasyonu bulunan, 83 tanesi işkadını derneği olmak üzere 331’den fazla iş insanı derneği bulunan ve tüm Türkiye’yi kapsayan organizasyon yapısıyla 60 binden fazla kobiyi temsil etmektedir. Üyelerinin %99’u kobiler olan TÜRKONFED, Türkiye’nin en büyük gönüllü iş dünyası sivil toplum kuruluşudur.

DASİFED ev sahipliğinde, TÜRKONFED yürütücülüğünde, Türkiye İş Bankası desteği ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi iş birliğinde, girişimci kadınların desteklenmesi amacıyla Girişimde Kadın Gücü Projesi’nin, kadınların iş dünyasındaki etkinliğini artırdığı ve daha da arttıracağını, kadın istihdamını ve bununla birlikte ülke ekonomisinin gelişimine katkı sağladığını ve daha da sağlayacağı kanaatindeyiz. 

Her türlü olumsuzluklara rağmen son dönemde, kadınların çalışma hayatına büyük oranda katılması ve daha aktif rol alarak girişimcilik faaliyetlerinde bulunmaları, gelişen ekonomiler için “stratejik” bir öneme sahiptir. Çünkü iş dünyasında zengin olmanın, kullanılmayan potansiyeli etkin hale getirmenin ve yeni iş sahaları oluşturmanın yolunun, kadınların girişimciliğinin teşvik edilmesinden geçtiği gerek akademik çevrede gerekse iş dünyasında ifade edilmektedir. 

Yapılan çalışmalarda kadın girişimcilerin kişisel karakteristikleri; dinamik, bağımsız, özgüvenli, rekabetçi ve amaç odaklı olarak tanımlanmaktadır. Bu karakteristik özellikleri sayesinde kadınlar, ekonomik ve sosyal gelişmeye önemli katkılar sağlayan potansiyel güç oluşturmaktadırlar.

 

 

Kadının iş gücüne katılması, aile ve toplum içindeki kararlarda yer almasını ve kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesine katkı sağlamaktadır. Sanayide ve hizmet sektöründe hem girişimci hem de çalışan kadın sayısının artması, bu sektörleri hem nitelik hem de kapasite olarak olumlu etkileyecektir. 

Ekonomik açıdan bakıldığında; yoksulluğun azalması, ekonomik kalkınma ve büyüme için kadının ekonomik yaşamda varlığının artması ve sürdürülebilir olmasını sağlamak zorunlu hale gelmiştir. Ekonomide kadının yerinin güçlenmesi yalnızca Türk ekonomisinin güçlenmesi demek değil, sosyal olarak güçlenen kadının sağlıklı bir toplumsal yapı oluşturulmasına katkısının da artması demektir.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, girişimciliğin özendirilmesine özel bir önem verilmektedir. Avrupa Birliği’nde küçük işletmelerin geliştirilmesi, rekabet gücünün arttırılması, uluslararası standartlara ulaştırılması ve girişimciliğin özendirilmesi amacıyla bir dizi destekleme programları geliştirilmiştir. Aynı şekilde Türkiye’de de son yıllarda girişimcilik kültürünün gerek bireysel bazda gerekse kurumsal ölçekte geliştiği, yaygınlaştığı ve teşvik edildiği bilinmektedir. Son teknolojik gelişmeler ve ekonomik beklentiler sayesinde girişimciliğin daha da güç kazandığı söylenebilir.

Deprem sonrasında iş yerini ve işini kaybetmiş girişimci kadınlarımızın yaklaşık %70’inin bakım yükümlülükleri artmıştır. Bu yükümlülüklerini sırasıyla çocuk, yaşlı ve engelli bakımı oluşturuyor. Depremden sonra yaraların hızla sarılması ve yerel ekonominin ayağa kaldırılması için ihtiyaçların doğru tespit edilmesi büyük önem taşıyor. Toparlanma sürecinde kadınların üzerinde önemli sorumluluklar bulunmaktadır. Onların potansiyeli ve dinamizmi ekonomiyi yeniden hayata taşıyacak temel gücü oluşturuyor. Kadın girişimciliği ve istihdamı toparlanırsa ekonomi de yeniden toparlanır.  Kısaca; kadınları ayağa kaldırmadan sosyal ve ekonomik anlamda ayağa kalkmamız ve toparlanmamız mümkün olmayacaktır. 

Bu bakımdan devletin, iş dünyasının, sivil toplum kuruluşlarının ve sorumluluk sahibi bireylerin el ele vererek destek sağlaması, sürecin başarısı için kilit öneme sahiptir. İlimizin özel afet kapsamına alınması bu süreci çok kolaylaştıracaktır.  Özel teşviklerle ilimizin yatırım cazibe merkezi haline getirilmesi kalkınmayı daha da hızlandıracaktır. Ayrıca son dönemde rezerv alanı olarak ilan edilen alanların hak sahipliği konusuna açıklık getirilmesi yanı sıra hak sahipliğinin garanti altına alınması güven açısından çok büyük önem taşımaktadır.

 DASİFED olarak; TURKONFED ile misyonumuz doğrultusunda, kadının toplumdaki yerini güçlendirmek ve ekonomide hak ettiği yeri almasını sağlamak için sürekli çalışmalar yapıyoruz. Bu misyonumuz çerçevesinde, kadınların iş yaşamına entegre edilmesini hızlandırılmak, ekonomik güçler dengesi içinde yerlerini almalarına destek olmak ve iş yaşamında kadının yerinin AB standartları seviyesine çıkarılmasını sağlamak en büyük hedefimiz. 

Potansiyelimizin yüzde 100’ünü, eşit ve adil bir sistem ile kalkınma yolculuğumuzun öznesi yapabiliriz. Toplumsal refah için kadınların, hayatın her alanına eşitlikçi katılımı şart. Pozitif ayrımcılık değil, kadın-erkek fırsat eşitliği temelinde, adil bir sistemin inşası ile hayatı dönüştürme gücüne sahibiz. Takdir edersiniz ki nüfusumuzun yüzde ellisini evde oturtarak kalkınmamız mümkün değildir.

Kadının iş gücüne katılması hem ekonomik hem de sosyal açıdan aile yapılarını güçlendirecektir. Bununla birlikte kadınların bulunduğu sektörler de, hem kapasite hem de nitelik olarak güçlenecektir.

Sonuç itibariyle; Kadınların aile, politika, iş dünyası ve bürokraside güçlenmesi için farkındalık yaratmak istiyoruz. Tabii ki zaman içinde kadın-erkek fırsat eşitliği ve liyakatin sağlandığı bir dünya hayal ediyoruz.

 

 Değerli Konuklar…

Sözlerime son vermeden önce; önemli bir projeyi hayata geçirmiş olan TÜRKONFED ve Türkiye İş Bankası’na katkılarından dolayı teşekkür eder, 100 yıl önce Cumhuriyet’i bizlere armağan etmiş olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e şükranlarımı sunuyorum. Bu emaneti Atatürk’ün ilkeleri izinde sonsuza dek koruyacağız. Millî mücadelede kadın kahramanların fedakârlıkları ışığında bu mücadele taçlandırılmıştır. Bugün bu emaneti, Milli Mücadelede olduğu gibi Çağdaş Türk Kadını, başarılarını her daim ileriye taşıyacaktır. Buradan bir kez daha cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşları, aziz şehitlerimizi ve tümden vatanımızı savunan herkesi minnetle anıyorum.

100. Yılını kutladığımız Cumhuriyet’imizin aydınlattığı yolda, ülkemiz için değer yaratmanın sorumluluğu ile Türkiye’nin ekonomik olarak gelişmiş, uluslararası alanda saygın, kadın-erkek fırsat eşitliğini benimsemiş, adil bir ülke olma hedefine katkı yapmaya, çalışmaya ve üretmeye devam edeceğimiz azim ve kararlılığımızla  hepinize saygı ve sevgilerimi sunarım.”

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol