Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Caydırıcı yasal düzenlemeler acilen yapılmalıdır

Yayınlanma Tarihi : 18.11.2016 00:00 Bu haber 678 defa okundu

Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Cengiz Haksöz, “Sağlıkta ve Kadına Şiddete hayır” dedi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Caydırıcı yasal düzenlemeler acilen yapılmalıdır

Bundan tam bir yıl önce doktor Aynur Dağdemir iş arkadaşını eşinin şiddetinden korumak isterken görevi başında bıçaklanarak öldürüldü. Bugün onu anmak amacıyla toplanmış bulunduklarını ifade eden Başkan Haksöz,”Bu olay olduğunda kısa bir süre önce hastanede katledilen Doktor Kamil Furtun un acısı hala taze idi. Hatta biz bu toplantıya hazırlanırken bundan 3 gün önce Samsun da Kalp Damar Cerrahı Dr. Ümit Halıcı tedavi ettiği hastanın yakınları tarafından şiddetle darp edildi. Neyse ki bu olay can kaybı olmadan atlatıldı. Son olarak dün Kahta da aile hekimi Dr. Ali Kurttekin ASM’nin önünde silahlı saldırıya uğradı.

Yaşadığımız toplumda öfke kin ve nefret duyguları önemli bir sorun haline gelmiştir. Görevi başında ya da günlük hayatta şiddete uğrayıp yaşamını kaybeden yada yaralananların sayısını bilemez olduk. Sözel şiddet, fiziksel şiddet, cinsel şiddet, kadına yönelik şiddet,  terör,  bombalama olayları ve savaşlarla sürüp giden bir dönemdeyiz. Şiddet, eşitsizlik, haksızlık, adaletsizlik, baskılar, cehalet, önyargılar ve dogmatik düşüncelerden beslenir. Şiddeti belki tamamen yok edemeyiz ama çoğunu önlemek elimizdedir” dedi.

Tedaviyi doğru yapmak için önce tanıyı doğru koymalıyız diyen Başkan Haksöz açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye de sağlık ortamındaki şiddetin görünür hale gelmesi sağlıkta dönüşüm programı ile daha belirginleşmiştir. Performans uygulaması hekimi birim zamana daha çok iş sıkıştırmak zorunda bırakmış bu da güvene dayalı olması gereken hekim-hasta ilişkisine zarar vermiştir. Yalnızca sağlığa değil yaşamın her alanına egemen olan şiddet ülkemizde ve dünya da etik değerlerin yok edilmiş olmasından da kaynaklanmaktadır. Sağlık birimlerine girişler kontrol altına alınmalı her türlü silahın içeri sokulması engellenmelidir. Yazılı ve görsel basında şiddeti özendiren her türlü yayın engellenmelidir. Caydırıcı yasal düzenlemeler ivedilikle yapılmalıdır. Üç gün önce Doktor arkadaşımızın ciddi kafa ve göz travması geçirmesine neden olan şahıs şuanda elini kolunu sallayarak dolaşmaktadır.

Toplumsal barıştan hepimiz sorumluyuz ancak en büyük sorumluluk yöneticilerde ve gücü elinde bulunduranlardadır. Toplumda eğitim adalet eşitlik temel insan hak ve özgürlüklerine saygı diyalog uzlaşı hoşgörü gibi değere önem artıkça şiddet eğilimi azalacaktır.Bu vesile ile yaşamını kaybeden Dr. Aynur Dağdemir, Dr. Kamil Furtun, Dr. Ersin Arslan ve adını sayamadığımız onlarca meslektaşımızı saygı ile anıyor.

Toplumsal şiddetin bir önce son bulması için kadının ve erkeğin birlikte eşit, özgür ve güçlü olduğu, barış ve huzur içinde yaşadığı, güvenli ortamlarda çalışabildiği bir dünya istiyoruz” dedi.

Eyleme Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin, Hatay SMMO Başkanı Tahsin Kırık, SES Başkanı İbrahim Sayman da üyeleriyle katıldı.

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol