Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay’da düzenlenen koordinasyon toplantısında, kent genelindeki yeniden imar ve ihya çalışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum, Hatay Valiliği’nde gerçekleştirilen toplantıya, valilik, büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeleri ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle birlikte katıldı. Depremler sonrası şehir genelinde yürütülen çalışmaların değerlendirildiği toplantıda, projelerin geldiği aşama, karşılaşılan zorluklar ve yıl sonuna kadar hedeflenen çalışmalar masaya yatırıldı.
Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kurum, Hatay’da yürütülen yeniden inşa sürecinin titizlikle sürdüğünü belirtti. Kurum, “Koordinasyon toplantımızda devam eden çalışmalarımızın son durumu hakkında bilgi aldık. Uzun Çarşı'mız, Habib-i Neccar Camimiz ve Hatay’ın simgelerinden Kurtuluş Caddemizle ilgili ihya çalışmalarımız hızla devam ediyor” dedi.
Bakan Kurum, şimdiye kadar kent genelinde 46 bin konut ve iş yerinin hak sahiplerine teslim edildiğini vurgulayarak, yıl sonuna kadar 141 bin bağımsız birimin daha teslim edileceğini kaydetti.
“Hatay’ı tarihi dokusuna uygun bir şekilde yeniden ayağa kaldıracağız”
Hatay’ın kadim tarihine ve kültürel mirasına uygun bir şekilde yeniden inşa edildiğini dile getiren Kurum, “Bu şehir sadece bir yapılaşma alanı değil; medeniyetlerin, kültürlerin ve inançların buluştuğu bir merkezdir. Bu anlayışla hareket ediyoruz. Sadece binalar değil, ruhuyla birlikte bir şehir inşa ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Yıkılan camilerden çarşılara, tarihi sokaklardan mahallelere kadar her bir yapının özgün kimliğini koruyarak yeniden hayat bulduğunu belirten Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hatay’ımızı aslına yakışır şekilde ayağa kaldıracak, yıldız gibi parlayan bir şehir haline getireceğiz. Hemşehrilerimizin yaşadığı acıyı unutmadık, unutturmayacağız. Dayanışma ve kararlılıkla Hatay’ı çok daha güçlü bir geleceğe hazırlıyoruz.”
Bakan Kurum ayrıca, vatandaşların taleplerinin dinlendiğini ve her sürecin yerel paydaşlarla istişare içinde yürütüldüğünü vurguladı. Depremden etkilenen mahallelerde yaşam alanlarının yeniden canlandırıldığını, sosyal donatılar, okul ve sağlık yapılarının da inşa edildiğini belirtti.