Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Az Hasarlı Yerler Onarılırsa Yaşam Eskiye Döner

Yayınlanma Tarihi : 20.11.2023 17:01 Bu haber 213 defa okundu

TOSYÖV Hatay Destekleme Derneği Başkanı Tahsin Rende, şehrimizin en kolay ayağa kaldırabilmenin alanlarından başlamanın ve buraları normal yaşama kavuşturmak olduğunu söyledi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Az Hasarlı Yerler Onarılırsa Yaşam Eskiye Döner

Tahsin Rende. sosyla medya hesabında yaptığı paylaşımda şu sözlere yer verdi:Az Hasarlı Yerler Onarılırsa Yaşam Eskiye Döner

"On asrın felaketi ardından bizi sarmalayan hüznü, depresyon ve travmatik zihinsel yorgunluğu üzerimizden kısmen atmamız ardından, Hatay'ı nasıl ayağa kaldırabilir eski güzel günleri nasıl geri getirebiliriz mevzusu üzerine kafa yormaya başladık. 

Merkez ilçesi Antakya ve civarı yerle bir olmuş bir İlin, makro anlamında  ayağa kaldırılmasından söz edince, şahsen itiraf edeyim içimi karamsar ve umutsuz dolu duygular sarıyor.

Neden mi? Çünkü bizzat Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanimiz Sayın Mehmet Özhaseki'in gözlem ve ifadesiyle "Antakya'nın % 90'i yok olmuş." 

Evet merkez ilçe ve komşu ilce Defne çok büyük hasarlar aldı. Ve buraların topyekun planlanip yeniden inşaası şüphesiz uzun zaman alacağı muhakkak.  Diğer yandan objektifimizi merkezden çevre bölgelere yönlendirdigimizde şehrin her tarafının aynı şiddetli hasarı almamış olduğunu görüyoruz. 

BİLGİCİLİK YAPMA NİYETİNDE DEĞİLİM

Bilindiği gibi fay hattı ve Asi nehrinin uzağında bilhassa yüksek ve dağlık alanlarda bulunan yerleşim alanlarında, örneğin Dursunlu, Aşağı Okçular, Esenbulak gibi Mahallelerde hasar durumu % 15 - 20 civarında. 

Bu tespitten yola çıkarak daha dar kapsamda micro ölçekte düşünuldugunde az hasarlı mahallelerin, kısa zamanda ayağa kaldırılmasının çok daha kolay olduğu görülecektir. 

Şehir planlama Uzmanlık alanım değil o sebeple bilgiclik yapmak niyetinde değilim. Fakat o değişteki gibi, görünen köy kılavuz istemez misali.

Aşağıda ekli evimizin balkonundan çektiğim fotolarda da görüleceği üzere, Dursunlu ve Aşağı Okçularda şehir merkezi gibi önemli bir tahribat görülmemektedir.

ALTYAPI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Bu Mahallelerde enkaz kaldırma çalışmaları neredeyse tamamlanmış gibidir. Elektrik, su ve doğal gaz gibi alt yapının gözden geçirilmesi ve az hasarlı binaların onarılmasiyla göç etmiş mahalle sakinleri, özlem duydukları evlerine kısa zamanda döner ve bu Mahallelerde yaşam eski canlılığına kavuşur diye düşünüyorum. 

Zira bu saydığım bölgelerin, yeni bir planlama beklentisi içerisinde olmadıklarını tahmin ediyorum. 

Step by step. Adım adım, ya da kademe kademe. Şehrimizin en kolay ayağa kaldirilabilek alanlarindan başlamak ve buraları normal yaşama kavuşturmak, şüphesiz genel bir moral kazandiracagi gibi, şehrin ayağa kaldırılması ile ilgili pozitif düşünceleri ve umutları da güçlendirecektir."

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol