Hatay’da çevresel sürdürülebilirlik ve su kaynaklarının korunmasına yönelik önemli bir iş birliği hayata geçirildi. Asi Nehri ve Kırıkhan Gölbaşı Gölü’nde yayılım gösteren su sümbüllerinin değerlendirilmesi ve su ekosisteminin rehabilitasyonunu amaçlayan Bilimsel ve Teknik İş Birliği Protokolü, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ), Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) ve Türkiye Sürdürülebilir İnsani Yardım ve Eğitim Vakfı (TÜRSİYEV) arasında imzalandı.

Protokol kapsamında, Hatay Büyükşehir Belediyesi ekiplerince toplanan su sümbüllerinin lif üretiminde kullanılan sap kısımları ayrıştırılacak. Geriye kalan bitkisel atıkların ise kompost, biyokütle ve hayvan yemi gibi alanlarda değerlendirilmesine yönelik bilimsel çalışmalar yürütülecek. Çalışmalar, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin akademik liderliğinde gerçekleştirilecek.
İmzalanan protokol ile hem istilacı tür niteliği taşıyan su sümbülünün çevresel etkilerinin azaltılması hem de ortaya çıkan bitkisel atıkların ekonomik değere dönüştürülmesi hedefleniyor.
Protokol; HMKÜ Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Uğur Kandemir ve TÜRSİYEV Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Uçkunkaya tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi.
İmza törenine ayrıca Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ersin Can ile Genel Sekreter Prof. Dr. İbrahim Halil Çerçi de katıldı.