Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Arkeolojik Kalıntılar Antakya'nın Tarihi Geçmişine Tanıklık Ediyor

Yayınlanma Tarihi : 21.03.2024 20:33 Bu haber 75 defa okundu

Antakya İplik Pazarı'nda bulunan atıl durumdaki Teleferik İstasyonu'nun altındaki arkeolojik kalıntılar, kentin zengin tarihi geçmişine tanıklık ediyor.

Paylaş Paylaş Paylaş
Arkeolojik Kalıntılar Antakya'nın Tarihi Geçmişine Tanıklık Ediyor

Antakya İplikpazarı'nda bulunan atıl durumdaki Teleferik İstasyonu'nun altında, şehrin zengin tarihi geçmişine tanıklık eden arkeolojik kalıntılar yer alıyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin ödenek yetersizliği nedeniyle askıya aldığı Teleferik Projesi kapsamındaki kazılarda ortaya çıkan tarihi kalıntının, Roma Dönemi'ne ait bir hamamın kalıntıları olduğu düşünülüyor. Arkeolojik Kalıntılar Antakya'nın Tarihi Geçmişine Tanıklık Ediyor

Arkeologlar, 2. yüzyılda inşa edilen ve 6. yüzyıla kadar kullanıldığı varsayılan yapının, tipik bir Roma hamamı planına uygunluğuna dikkati çekiyor. Arkeolojik yapının girişten sonraki bölümünde soyunma odası (apodyterium), soğuk su havuzu (frigidarium), ılık su havuzu (tepidarium) ve sıcak su havuzu (caldarium) bulunduğunu belirtiliyor. 

Duvarları mermer ve mozaiklerle kaplı olan yapının bulunduğu yerdeki kazılarda hamamdan başka yapıların da ortaya çıkarıldığını ifade eden uzmanlar, "Bunlardan biri, hamamın yanında bulunan ve muhtemelen bir palestra (spor salonu) olarak kullanılan bir yapı. Diğer bir yapı ise hamamın güneyinde bulunan ve bir su deposu olduğu düşünülen farklı bir yapıyı oluşturuyor. Antakya İplikpazarı'nda bulunan tarihi kalıntılar, Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan kentin tarihi geçmişine tanıklık ediyor. Bu kalıntılar, Antakya'nın Roma Dönemi'nde önemli bir şehir merkezi olduğunu ve zengin bir kültürel hayata sahip olduğunu gösteriyor." dediler.

KALDIRILAN ESERLER TEKRAR YERLEŞTİRİLECEK

Toplam 900 metrekarelik bir alanı bulan yerle ilgili şu bilgiler paylaşılmıştı:

"Teleferik hattı başlangıç ayağının yerleştirilmesi amacıyla ve 2863 sayılı yasaya bağlı olarak yapılması zorunlu olan sondaj çalışmaları, Hatay Arkeoloji Müzesi uzmanları tarafından 2012’de gerçekleştirmiş, Adana Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun kararı üzerine de 2013 yılında tüm alan bazında kapsamlı kazıya dönüştürülmüştür. Kazı alanı üzerinde yükselecek olan teleferik alt istasyon yapısı, alan üzerindeki platformdan 8 metre yukarıda yer alacaktır. Teleferik alt istasyon yapısının ana taşıyıcı elemanları için yapılacak temeller, el ile kazılarak açılacaktır. Temel esnası sırasında geçici olarak kaldırılan eserler, temel tamamlandığında tekrar yerleştirilecektir. Cam, çelik ve korten malzemenin kullanılacağı yapı, kazı alanının ve üzerindeki platformun dış etkenlerden korunumunu ve doğal mevsim şartlarından en az seviyelerde etkilenmesini de sağlayacaktır."

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol