Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Amaç Köy Enstitülerinin ruhunu yaşatmak

Yayınlanma Tarihi : 18.04.2016 00:00 Bu haber 860 defa okundu

Köy Enstitülerinin 76. kuruluş yıldönümü nedeniyle Eğitim-İş Hatay Şubesi’nce etkinlik düzenlendi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Amaç Köy Enstitülerinin ruhunu yaşatmak

Hatay Büyükşehir Belediye Meclis salonunda gerçekleşen etkinliğe Köy Enstitüsü Mezunları, Atatürkçü Düşünce Derneği Hatay Şubesi üyeleri, CHP Kadın Kolları üyeleri ile Eğitim-İş üyeleri katıldı.

Etkinlikte konuşma yapan Eğitim-İş Hatay 1 No’lu Şube Başkanı H. Suat Sadış, 17 Nisan 1940 yılında çıkarılan 3803 sayılı yasa ile Köy çocuklarından, köy öğretmeni yetiştirmek amacıyla Türkiye’nin batısından, doğusundan, kuzeyinden, güneyine Türkiye’nin tümünü kapsayacak şekilde, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından İsmail Hakkı Tonguç’un çabalarıyla Türkiye’nin aydınlanma hayalini gerçek kılacak 21 köy enstitüsü açıldığını hatırlattı.

ENSTİTÜLER ÇAĞDAŞ TÜRKİYE PROJESİYDİ

Başkan H. Suat Sadış konuşmasını şöyle sürdürdü: ”Mustafa Kemal, daha Ulusal Kurtuluş savaşı kazanılmadan ve Cumhuriyet ilan edilmeden 1 Mart 1922 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde oluşturduğunu ve köylülerinde bilgi ışığından yoksul olduğunu belirttikten sonra “Yurt çocuklarını toplumsal ve ekonomik alanlarda etkin ve üretken kılmak için gerekli olan bilgiden uygulatarak öğretme yaklaşımı, ulusal eğitimimizin temelini oluşturmalıdır” diyerek, eğitimin, bilimsel, parasız ve ulusal olması gerektiğine vurgu yapıyordu.

İşte bu temelde kurulan Köy Enstitüleri, savaştan çıkmış viraneye dönmüş, yanmış, yakılmış Anadolu topraklarında yoksullukla, cehaletle boğuşan Anadolu insanını uyandırarak ayağa kaldırma, uygar bir Türkiye yaratma projesiydi.” 

KÖY ENSTİTÜLERİNİN MANTIĞINI SAHİPLENİYORUZ

Eğitim-iş olarak, Köy Enstitüleri’nin 76. kuruluş yıldönümünde bu eğitim kurumlarının kuruluş amacının ve mantığını sahiplendiklerini ifade eden Başkan H. Suat Sadış, konuşmasını şöyle tamamladı.

“Atatürk’ün öğretmenleri olarak amacımız, Köy Enstitülerinin felsefesi, heyecan ve ruhunu okullarımızda yaşatmak, tüm yurtta cumhuriyetin, aydınlanmanın ateşini yeniden yakmak, ülkemizin geleceğini umut ve ışık olabilmektir.

Cumhuriyet öğretmenlerinin yegâne örgütü Eğitim-İş Mustafa Necati’den, Hasan Ali Yücel’den, İsmail Hakkı Tonguç’tan Fakir Baykurt’tan en önemlisi de Başöğretmenimiz Mustafa Kemal’den devraldığı bu görev ve sorumluluğu yerine getirmek azim ve kararlılığındadır.”

Konuşmanın ardından etkinlikte “Ülkeyi Kucaklayan Ada Tonguç” adlı belgesel gösterimi sunuldu.

Etkinlikte ayrıca Eğitim-İş Sendikası’nın 10. kuruluş yılı kapsamında gerçekleşen öykü ve fotoğraf yarışmasında ödül alan üyelere plaket verildi.

Etkinlik Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesinden  Doçent Özler Çakır’ın “Anılarla yarım mucize” söyleşiyle  son buldu. 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol