Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Ağız Diş Sağlığı Hizmeti Önemli

Yayınlanma Tarihi : 17.11.2016 00:00 Bu haber 682 defa okundu

Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin, Bu yıl Türkiye'de Bilimsel Dişhekimliğinin 108.yılını, TDB ve Odanın kuruluşunun 30. yılını kutladıklarını söyledi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Ağız Diş Sağlığı Hizmeti Önemli

Oda binasında konuyla ilgili olarak basın açıklaması yapan Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Seyfettin, “Ülkemizde 22 Kasım gününü içine alan hafta; Türk Dişhekimleri Birliği ve Odaları tarafından toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmesine katkı vermek, dikkatini çekmek, doğru alışkanlıklar kazandırmak ve genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olan ağız ve diş sağlığı konusunda izlenen politikaları değerlendirmek amacıyla “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır. Amacımıza ulaşabilmek adına, hafta boyunca tüm Odalarımızla birlikte, kamuoyu oluşturmak ve sesimizi yetkililere ulaştırabilmek için değişik etkinlikler düzenlemekteyiz” dedi.

AĞIZ SAĞLIĞI, GENEL SAĞLIĞIN AYRILMAZ BİR PARÇASIDIR VE TEMEL İNSAN HAKKIDIR

Türk Dişhekimleri Birliği ve Odaları,  toplumun ve bireyin ağız diş sağlığının iyileştirilmesini ve nitelikli dişhekimliği hizmetinin sunulmasını amaç edinmiştir.  Bu hedefe ulaşabilmek için de bilimsel temelli, kanıta dayalı ve koruyucu ağız diş sağlığına öncelik veren politikaları savunmakta olduğunu ifade eden Başkan Seyfettin,”Son yıllarda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI) öncülüğünde başlatılan ve İstanbul’da gerçekleştirilen FDI Kongresi’nin de sonuç bildirgesi olarak imzalanıp deklare edilen FDI 2020 Vizyonu olan  “Ağız sağlığı, genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır ve temel insan hakkıdır.”  sloganı,  önümüzdeki dönemlerde  TDB’nin ve Odaların en önemli temel hedefimizdir ve çalışmalarımızı bu yönde şekillendirmekteyiz” dedi.

Artık tüm dünyada, ağız ve diş sağlığı modelini oluştururken, bulaşıcı olmayan hastalıklarla (kalp, şeker hastalığı, kronik solunum hastalıkları, ruh sağlığı hastalıkları, kanser vb.) ağız sağlığının ortak risk faktörlerine göre değerlendirilip ele alınması gerektiği yönünde çalışmalar yapılmakta olduğuna dikkat çeken Başkan Seyfettin, “TDB’nin yıllardır yüksek sesle savunduğu Koruyucu Dişhekimliği uygulamaları ve devamlılığının önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bugüne kadar gerçekleşmesine katkıda bulunduğumuz; Ulusal Ağız ve Diş Sağlığı Günleri,  Toplum Ağız Diş Sağlığı Eğitim Programı, Diş Koruma Günleri ve Sağlığı Geliştiren Okullar Projeleri ile ağız diş sağlığı bilincinin oluşması yönünde önemli adımlar atılmıştır” dedi.

TALEBİMİZ BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMELİDİR

“Toplum ağız diş sağlığının iyileştirilmesi temelinde yapılan “özel muayenehanelerden hizmet alımı” talebimiz bir an önce hayata geçirilmelidir” diyen Başkan Nebil Seyfettin açıklamasını şöyle sürdürdü:”2015 Şubat ayında çıkartılan “Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik” in yaptırımlarının uygulanması bugüne kadar 3 kez ertelendi. Meslek örgütümüzle birlikte hazırlanmadan çıkarılan bir Yönetmeliğin ne kadar uygulanamaz olduğunun göstergesidir bu ertelemeler. Bu yeni Yönetmelik; muayenehane hekimliğini yok edip, mesleğimizi sermayeye teslim etme yönetmeliğidir.

Bunun gibi mesleğimizin yaşadığı birçok sorunun çözümünde; örgütlenmenin ve meslektaşların bir çatı altında toplanıp çözüm konusunda birlikte hareket etmesinin önemini bir kez daha vurgulamak gerekmektedir.

Yaşadığımız meslek sorunlarından önemli bir tanesi de plansız ve donanımsız açılan dişhekimliği fakülteleridir. Son bir yılda sayıları 63’den 71’e çıkmıştır. Her yıl 4000’in üzerinde dişhekimi mezun olmaktadır. Aynı plansızlık yeni mezun dişhekimleri için istihdam sorunu yaratmaktadır. Fakültelerde uygulanan performans sistemi eğitimin içini boşaltmış; eğitimin yeterliliğinin sorgulanmasına neden olmuştur. Dişhekimliği eğitiminin yeterliliğinin arttırılması için, bu konuyla ilgili gerekli çalışmalar bir an önce yapılmalıdır.

Bir diğer sorunumuz; kamuda çalışan meslektaşlarımızın performans sisteminin getirdiği zorluklara maruz kalmalarıdır. Meslektaşlarımız bırakın gelirini arttırmayı, sadece gelirini korumak için bile her geçen gün daha fazla hasta bakmak zorunda kalmaktadır. Bu da dişhekiminde tükenmişlik sendromu yaratarak, pek çok meslek hastalığına zemin hazırlamaktadır. Aynı zamanda sağlık politikalarında uygulanan bu yanlışlık; toplumun her kesiminde görülen şiddetin, sağlıkta da görülmesine neden olmaktadır.

Mesleğimizin en büyük sorunlarından bir diğeri de, yıllardır elde edemediğimiz yıpranma payı hakkımızdır.

Mesleğimizin içinde bulunduğu durum ülkemizde yaşanan sorunlarla ayrı düşünülemez. Türkiye Cumhuriyet tarihine kara leke olarak geçen 15 Temmuz darbe girişimini büyük acılarla yaşadık. Bu darbe girişimine karşı Dişhekimleri odaları olarak Demokrasiden yana tavrımızı ilk günden itibaren koyduk. Demokratik rejime karşı yapılmaya çalışılan bütün Darbe, darbe girişimi ve kalkışmalara karşı olduğumuzu, hukukun üstünlüğünü demokrasiyi ve ülke bütünlüğünü savunduğumuzu defalarca dile getirdik. Cumhuriyet ve Demokrasi mitinglerine katıldık.
Darbe girişiminden sonra uygulanan OHAL süresinin uzatılması, parlamenter demokrasimizi kesintiye uğratmaktadır. OHAL ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerle yönetilen ülkemiz, daha kaotik bir ortama sürüklenmektedir. Bu ortam, hekimlerin korumakla sorumlu oldukları insan sağlığını ve yaşamını tehdit etmektedir. Birer hekim olarak bu yaşananları kabullenmemiz mümkün değildir.

OHAL’İN EN KISA ZAMANDA KALDIRILMASI GEREK

Bizler Ülkede normalleşme sürecinin bir an önce başlaması ve Meclis’in işlerliğini kazanması için OHAL’in en kısa zamanda kaldırılması gerektiğini, Basın özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, meslek örgütleri, STK’lar üzerindeki baskının kaldırılmasının ve Evrensel hukuk kuralarının uygulanmasının gerektiğine inanıyoruz.

Türk Dişhekimleri Birliği ve Hatay Dişhekimleri Odası olarak arzumuz, dişhekimliği uygulama alanlarının  tümünde  yani hem serbest çalışan dişhekimlerinin alanında hem de kamuda, dişhekimlerinin çalışma koşulları ve hastaların sağlığını ilgilendiren tüm düzenlemelerde, dünyanın kendine medeni diyen tüm ülkelerinde olduğu gibi, Sağlık Bakanlığı'nın meslek örgütlerinin bu konuların ayrılmaz bir ortağı, bileşeni olduğunu kabul etmesi ve buna uygun olarak hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz. 

Bilimsel Dişhekimliği'nin 108.yılını kutlarken ne ülkemizdeki ağız diş sağlığı göstergelerinde bir iyileşme olduğunu ne de bu hizmete ulaşabilmenin önündeki engellerin kaldırıldığını söyleyebiliriz. 

Toplumun ağız diş sağlığında gerçek anlamda düzelme; Ancak dişhekimlerinin özelde ve kamuda emeklerinin karşılığını alabildiği, insanca çalışma ve yaşama taleplerinin karşılandığı zaman görünecektir.  

Biz yine de meslek örgütümüzde hep bir arada, bilimsel doğrular ışığında, insandan ve emekten yana, mücadele umudumuzu yitirmeden çalışmalarımıza devam etmekte ısrar edeceğiz. 

Hatay Dişhekimleri Odası olarak; nitelikli ağız diş sağlığı hizmeti ürettiğimiz,  eğitim seviyesinin yükseldiği, sağlık hakkına erişme engellerinin kaldırıldığı, dişhekimlerinin çalışma koşullarının daha insani çerçeveye kavuşturulduğu, mesleki örgütümüzün etkinliğinin arttığı, hukukun üstün olduğu, eşitlik, güven ve özgürlüğün en önemli değer ve insan haklarının temel esas olduğu bir ülkede barış içinde yaşamak için umudumuzu koruduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz”.

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol