Hatay Mahalli Haber
MENÜ

90 Yıl Geçti Kadınlara Seçme Ve Seçilme Hakkı Istenilen Oranda Değil!

Yayınlanma Tarihi : 05.12.2023 14:55 Bu haber 84 defa okundu

Türkiye Muhtarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Altay, '5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınması Günü' dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Paylaş Paylaş Paylaş
90 Yıl Geçti Kadınlara Seçme Ve Seçilme Hakkı Istenilen Oranda Değil!

Genel Başkan Mustafa Altay, basın açıklamasında şu sözlere yer verdi:

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1925 te Kastamonu'da yaptığı konuşmada şöyle der "Toplumu kalkındırmak istiyorsak izlememiz gereken daha emin ve daha etkili bir yol vardır. O da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek kadının, bilimsel, toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur." Bu konuşma ile kadın-erkek eşitliği ilkesini açıkça ortaya koyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk Birleşmiş milletlerin kabul ettiği evrensel insan hakları bildirgesinin 1.ve 2.maddesi ile yayımlandığı ilkeleri çok daha önceden dile getirmiştir. Ayrıca ülkemizde kadınlara seçme ve seçilme hakkı bir çok Avrupa ülkesinden önce tanınmıştır. Ülkemizde 3 nisan 1930 tarihinde belediye başkanlığında, 26 ekim 1933'te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde 5 aralık 1934 yılında ise kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.

90 YIL GEÇTİ KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI İSTENİLEN ORANDA DEĞİL!

Fakat aradan 90 yıl geçmesine rağmen ülkemizde seçilmiş kadınların sayısal rakamlarına baktığımız zaman eşit temsil hakkından çok uzak bir seviyede olduğu görülmektedir. 2019 yerel seçimlerinde seçilen 1389 belediye başkanlarından sadece 45'i kadın belediye başkanı seçilmiştir. Bu sayısal rakama göre kadın Belediye Başkanları % 3.5 oranında temsil etmektedir. Bununla birlikte seçilmiş 50.300 muhtarın sadece 1123 kadın muhtar seçilmiştir. Bu sayısal rakama göre % 2.1 kadın muhtar temsil hakkı kazanmıştır. Ayrıca 2023 yılının mayıs ayında seçilen 600 milletvekilinden sadece 121 kadın milletvekili meclise seçilmiştir. Bu sayısal rakama göre kadın milletvekilleri TBMM de % 20 oranında temsil etmektedir. seçilmiş. Ülkemizin nüfusunun yarısını oluşturan kadınların karar alma mekanizmalarında daha demokratik ve çoğulcu olabilmesi adına %50 temsil hakkı olması gerekmektedir. Kadının siyasal yaşama aktif katılımını sağlamak adına öncelikle kadın-erkek eşitliği temel ilkesinin yani toplumsal cinsiyet eşitliğinin okul öncesi eğitiminden başlayarak çocuklarımıza eğitim ve öğretim hayatında, akabinde toplumun tümünde kurum ve kuruluşlarında fiili olarak hayata geçirilerek sağlanması ülkemizin ilerlemesi açısından zorunludur. Kadınların seçme ve seçilme gününü kutluyorum."

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol